Прави ги мълчаливи, слепи, глухи и напълно безпомощни

Прави ги мълчаливи, слепи, глухи и напълно безпомощни

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u22/photo1B87/20966343660-0/original.jpg?w=640&ssl=1

За повечето американски медии, строго цензурирани от тамошни олигархични групи, Джо Байдън е новият президент на страната. Според различни експерти докато не се произнесе съда официално, все още не е ясно кой е той. Немалко от тях говорят за невероятни фалшификации на демократите на тези избори. Впрочем един безплатен съвет, за който наши политици и техни съветници би трябвало да са ми благодарни: изучавайте далаверите, демонстрирани от американски елити на изборите през 2020 г.! Има много още да се учите, докато ги настигнете.

Но по-съществен е друг въпрос: какво ще последва, ако наистина Байдън стане американски президент? Обстойно на него ще се спрем по-късно, сега ще си позволя да цитирам мнението на един известен немски публицист – Улрих Райц. В германската медия  Focus се появи негова статия, озаглавена красноречиво: „Нов президент, нов късмет? Не трябва да оставяме нежността на Байдън да ни заслепява!“ Накратко казано Улрих стига до извода, че никакви илюзии не трябва да си правим относно новият президент – реториката може да се смени, но политиката ще е същата. „Следващите години ще бъдат неприятни за Германия и Европа – благодарение на Джо Байдън“, обобщава Улрих Райц.

Впрочем не за всички те ще са неприятни. Ще има и печеливши, ако президента се окаже Байдън. Това ще са феновете на нестандартно ориентираните, радетелите за замяна на „мама“ и „тате“ с „родител №1“ и „родител №2“,  всевъзможни протежета на небезизвестния Джордж Сорос. И най-вече военно-промишленият комплекс на Запад и у нас. А така също и всички онези, които се хранят, като раздухват мита за „руската заплаха“. Джо Байдън неведнъж декларира по време на избирателната си кампания отношението си към тази велика славянска страна. За него тя е най-голямата опасност за „свободния свят“.  На Русия сега той обещава „санкции от ада“ и милиарди за нови оръжия, насочени срещу нея.  Изявления, които подсказват  риска от военна катастрофа, до която като нищо може да стигне света под неговото мъдро управление.

Англосаксите са известни в историята освен с добри дела и със свойто коварство и лицемерие, както и  с твърде високото си самочувствие и презрение към всички други на света. Добре е да помним, че не руски, а американски и британски самолети изпепеляваха София преди повече от половин век.

Но в случая не това е от значение – по ирония на съдбата страната ни се оказа днес управлявана точно от англосаксите. А в евентуален военен конфликт с Русия – напълно възможен при президента Байдън, ако съдим по неговата реторика, първи ще бъдат употребени като пушечно месо не американци и британци, а населението от бившите социалистически страни. В това число и нашите деца – те ще умират най-напред.  Защото Русия, на която дължим твърде много за да я има въобще България, не е Сомалия. И тя е в състояние да отговори адекватно и твърде ефективно на управлявания от Америка военен блок НАТО.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1570751/pub_5ccc9ed2178ebe00b3e722f4_5cce81b657047600b3032d9f/scale_1200

В този контекст е интересна публикацията на влиятелната медия The EurAsian Times за най-нова руска система за радиоелектронна борба (РЕБ) – „Мурманск-БН“. Тези дни за първи път тя е била използвана в учения край град Мурманск. Това е най-големият град в света, който е разположен на север от полярния кръг и единственото руско пристанище, което не замръзва през зимата. Намира се близо до границата на Русия с Норвегия и Финландия.

 „Мурманск-БН“ е уникална електронна система, която е предназначена  за  радио разузнаване, прихващане и блокиране на вражеските сигнали в целия диапазон на къси вълни  до 8000 км. За да добиете представа за неговата мощност ще посоча, че познатите средства за РЕБ обикновено са ефективни на разстояние до 300 км.

„Мурманск-БН“ автоматично определя местоположението на радиотехническите средства, които работят в неговата операционна зона и мълниеносно  ги неутрализира. На практика всички информационни канали на военното командване на противника престават да функционират.  Освен, че е в състояние да блокира сигналите в зададен сектор с изключителна точност, той прослушва ефира на разстояние от хиляди километра – не случайно работещите с него военни ги наричат „ушите“ на специалните войски на руската армия.

Комплексът „Мурманск-БН“ е мобилен – разположен е на седем свръхвисоко проходими автомобили КАМАЗ. Площта, на която той се разгръща за да започне да действа, е равна на 20 футболни полета. А височината на неговите мачти е колкото тази на десететажен дом. Финалната част на разгръщането на телескопичните антени се извършва от един човек дистанционно, на безопасно разстояние. Системата работи денонощно, като периодично се сменят дежурните екипи.

Първият  „Мурманск-БН“ постъпи на въоръжение в центъра за РЕБ на Черноморския флот в Крим през 2017 г. Той контролира напълно всички кораби на НАТО, които се намират в Средиземно и Черно море. През 2018 г. друг комплекс е разположен в центъра за РЕБ на Балтийския флот в Калининградска област. Оттам той е в състояние да блокира комуникациите на цяла Европа, а така също на Централната и Северната  част на Атлантическият океан. „Мурманск-БН“ покрива цяла Канада и половината от територията на САЩ, а на юг – над 90 на сто от територията на Африка,  както и целия Китай и Индия.

„Мурманск-БН“ е в състояние не само да лиши един военен кораб или самолет от средства за връзка, но ако е необходимо и да изключи техните системи за управление. На практика е в състояние да изведе от строя цялата електроника и изкуствен интелект, с която те са натъпкани. За броени минути тези страховити чудовища се превръщат в плаващи железа и летящи ламарини – една твърде лесна цел за противокорабни и противовъздушни оръжия.

„Мурманск-БН“ не е тактическо, а стратегическо средство за водене на електронна война. Основната му цел е да блокира действието на високочестотната глобална спътникова комуникационна система (HFGCS) на САЩ и НАТО. При това тя обикновено не действа самостоятелно, а заедно с други уникални руски средства за радиоелектронна война, като «Дивноморье» например. В този случай престават да работят всякакви съществуващи сателитни комуникации, GPS сигнали и безпилотната комуникация.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1640581/pub_5e643cce30f32962a25dd0dc_5e644d2e0bdae7000472a359/scale_1200

В света няма друга  система за подобно тотално спиране на всички информационни средства на военното управление на врага – той се оказва сляп, глух, мълчалив и напълно безпомощен. А Русия сега разполага комплекси „Мурманск-БН“ на своята територия, като реакция на агресивната концепция, разработена в САЩ и наречена „Мрежово-центрична война“ (NCW-Network-Centric Warfare). Нея американците налагат сега на съюзниците си в НАТО. Така придобиването на мрежови способности  (NEC – Network Enable Capabilities) български военни  определят като приоритетна задача за родната  армия. А основният противник, за унищожението на който се изгражда и необходимият потенциал на НАТО за водене на тази война, е Русия. Само дето милиардите, които сега се хвърлят на Запад и у нас за „Мрежово-центрична война“ са пари на вятъра. За  абсолютна победа в подобна война в Европа например, на Русия и трябват само два комплекса „Мурманск-БН“. И тя вече ги е  разположила в Крим и Калининград. На практика и тази американска военна концепция се оказва пълен провал.

Експерти отбелязват, че по свои характеристики – база данни за сигнали, честота на работа, скорост на сканиране и тотално подавяне на честоти, тази руска система няма аналог в света. Нещо повече: в близките няколко десетилетия да бъде създадена на Запад подобна ефективна система е практически невъзможно. Всеки потенциален агресор посредством това невидимо оръжие става напълно безпомощен. Лишен от ориентация и управление, той е и твърде лесен за унищожаване, ако откаже да се предаде.

Наличието на системи като „Мурманск-БН“ на разположение на Русия вероятно вече охлажда немалко разгорещени глави в Америка и НАТО. И съответно прави света малко по-сигурен и по-мирен.

А това само по-себе си е една съвсем не лоша новина.