По-лоши ли са мозъците ни от американските: 3 част

По-лоши ли са мозъците ни от американските: 3 част

Джак е общителна натура, често участва в различни форуми, има изяви в медиите. Въз основа на личния си опит, той споделя мисли и за това, как един човек може да постигне желания финансов успех и да бъде щастлив. Ето някои негови препоръки, които за вас съм обобщил от различни изказвания на Джак в публичното пространство.
1.
За какво ни е това
Няма успех, ако не сме наясно самите ние, какво искаме. Защо да правим това? И ако го правим то дали ще ни доближи до целта? Въпросът “Какво искам да направя?” е много по-важен от въпроса “Какво мога да направя?”
2.
Не парите са най-важното
Ние започваме това, което ни е хрумнало, не само заради пари, а защото искаме да задоволим свои умствени и душевни потребности, да променим начина си на живот. Движейки се към целта, трябва да се стремим да се ръководим най-вече от амбициите си, а не от печалбата. Алчността ще ни застави да се отклоним от правилния път, затова не трябва да и се подаваме. Да бъдем целеустремени и парите ще дойдат.


3.
Да търсим възможности
Винаги има ниши, които ни очакват. Но ще ги откриваме не, ако се ограничаваме до една или друга сфера, а обхващаме, колкото се може повече. Ако помним, че потенциалната възможност може да е навсякъде и затова трябва да сме страшно любопитни. Пагубно е да стоим и да чакаме да се появи превъзходната възможност. В живота няма лоши или недостойни идеи, големи или малки. Още повече, че движението към голямата цел се състои и от дреболии. Длъжни сме да се възползваме от всеки показал се шанс.
4.
Победителите не плачат
Всеки има своите неуспехи, които могат да породят раздразнение, депресия. Нормално е да се правят грешки, да има провали, които позволяват да се отсейват качествените и жизнеспособни идеи. Но постоянното жалване и униние е верен призник за поражение. Няма работа, в която да не се срещат проблеми и трудности. Вместо да се оплакваме от лоша съдба, е по-добре да насочим усилията си за решаване на задачите. Няма как да спечелим, ако не рискуваме. И ще достигнем успех.
5.
Нужна ни е воля, мъжество и далновидност
Важно е да прогнозираме ситуацията с няколко стъпки напред. Да умеем да видим възможности там, където другите виждат само рискове и проблеми. Да притежаваме воля, за да преодоляваме препятствията и да продължаваме движението към целта. Само изпитвайки себе си, ние ще ставаме устойчиви и работоспособни.


6.
Да мислим с главата си
Не е важно, какво ни казват, съществено е това, което се ражда в главата ни. Затова да размишляваме, да правим изводи и да вземаме решения, изхождайки от собствената си гледна точка.
7.
Да слушаме сърцето си
Трябва да се доверяваме на своята интуиция. Когато вземаме решения “по прищявка” – да кажем при подбора на персонал или при поставяне на стратегически цели, ние сами ще се удивим на собствената си проницателност.
8.
Да бъдем гъвкави
Всеки успява, ако побеждава в състезание. Но понякога е много важно, в какво точно състезание ще участваме, какво направление ще изберем. Ако сме гъвкави, ще се възползваме от печелившата тенденция. Ще коригираме действията си, като се съобразяваме с грешките и провалите.
9.
“Безплатно” е много скъпа дума
Не следва да се увличаме в рекламни акции с безплатно разпространение на своя продукция и услуги. Предпазливо следва да делим информация с конкурентите си. Когато предоставяме нещо безплатно ние лишаваме фирмата си от печалба, хвърляме във въздуха пари, изразходвани за разработка и реализация на идеите си и възможно, подаряваме на съперниците си своя интелектуална собственост. Като правило подобен алтруизъм струва скъпо.


10.
Дух на победител
Без значение е нашия произход, образование, дали имаме или не опит. Уверени ли сме в това, което сме започнали, готови ли сме да вървим по пътя, по който сме поели независимо от обстоятелствата, ние ще победим. Важно е да се фокусираме на целта си и да вървим към нея. Да използваме енергията си.
11.
Да погледнем от върха
Успяваме, ако съхраняваме хладнокръвие, ако сме уверени, целеустремени. Когато сме в подножието на планината и не виждаме върха, лесно може да се паникьосаме и да се върнем. Но можем да погледнем на върха от онази височина, която искаме да достигнем. Реализацията на целта зависи от гледната ни точка.
12.
Няма нищо по-лошо от отказ от амбициите
Ако захвърлим незавършено дело, ние не само ще признаем поражението си – ние ще се откажем от себе си. Ние никога няма да узнаем на какво сме способни, ако не се научим, каквото и да се случва, да следваме мечтите си. Можем да променяме своята стратегия, да коригираме своите цели, ако е необходимо, но не трябва да се отказваме.
13.
Да не забравяме да се наслаждаваме на живота
Помним: нашия живот не е само работа, работа и пак работа, а после преждевременна смърт от инфаркт на работното място. Длъжни сме да намираме време за отдих на тялото и душата – да бъдем с близки хора, с любимото си хоби, да пътешестваме. Когато похарчим целия си живот за работа, ще съжаляваме, но вече ще бъде късно.


Някога мизерстващото дребно, непривлекателно, пренебрегвано от доста хора момче, което само се превръща в един от властелините на планетата, ни казва: вие сте бедни, защото сте лишени от амбиции. За него те са в това да имаш величествена цел в живота, която иска реализация. В света има неща, които се смятат за непостижими, но няма нещо, което да е невъзможно да се направи. Дълбочината на амбициите определят потенциала на бъдещето ни.
И най-важното, което ни препоръчва Джак:
– Може да имаш много проблеми, но докато те не са те убили, трябва да ставаш и да започваш наново. Не чакай събитията да станат благоприятни за теб, просто действай, ако искаш да успееш. И се въоръжи се с търпение. Ако имаш идея, страстно си увлечен от нея и се бориш за реализацията и, то ти ще успееш. Ако сам не се предадеш, то имаш шанс. Да се предадеш е най-големия провал!
С историята на своя живот той ни доказва, че е прав.