По-лоши ли са мозъците ни от американските: 2 част

По-лоши ли са мозъците ни от американските: 2 част

Своят 14-месечен престой в Пекин по-късно Джак ще оцени като много ползотворен. Работата за китайското правителство му е позволила да се научи да гледа глобално на нещата. Особено важно за него е, че е обогатил знанията и опита си за това, как трябва да се правят сайтове.
Но Джак мечтае за свой бизнес и решава да се върне в Ханджоу. Той вече е измислил своята идея: платформа в помощ на малки и средни фирми, които търсят клиенти. Китайските крупни компании са богати и за тях не е проблем да отделят пари за реклама. Но малките и средните фирми, които доминират и в Китай, нямат подобен ресурс. Те се нуждаят от независимост, от липсата на посредници между тях и потребителите, независимо къде те се намират. А точно това им предлага интернет. Джак е уверен: ако неговата платформа улеснява дребния бизнес, предоставя ценни услуги за хората, заети в него, то той ще успее.

След несполучливи опити да намери инвеститори, Джак кани 17 приятели и ги запознава с проекта си. Той им обяснява, че не е необходимо да копират западните си конкуренти:
– Нашите мозъци са също така добри, както и американските – казва им Джак. – Затова ние можем да се състезаваме с тях. Ако сме добър екип и знаем, какво искаме да направим, то всеки от нас може да победи десет съперника!

Заедно те събират 60000 долара за създаване на компанията, като всеки става акционер в нея. Първоначалният капитал стига за регистрация на компанията, купуване на техника, абонамент за мрежата… Джак е честен към приятелите си – казва им, че те ще получават заплата не повече от 95 долара на месец. И ще работят в неговия дом, защото няма средства за собствен офис.
Джак, заедно с екипа си, работи по 16-18 часа на ден. През март 1999 година стартира официално Alibaba.com. Името го измисля Джак, защото то е познато на света. А когато разбира, че има вече домейн с това име регистриран в Канада, той без да се замисля плаща 10000 долара, за да го откупи обратно. Джак вярва, че точно това име ще донесе успех на платформата му.

Ситуацията се променя, когато през 1999 година Goldman Sachs прави първата инвестиция от 5 милиона долара в Алибаба. Следващата година се включва и Softbank с 20 милиона долара. Джак вече може да си поеме дъх – в банковата сметка на Алибаба е постъпил сериозен финансов ресурс.
На екипа на Алибаба обаче не е лесно – от 18-те човека само трима имат представа от програмиране. Джак отхвърля проекти, в които самият той не се ориентира – той търси простота в обслужването, защото това означава, че и клиентите, по-голямата част от които нямат кой знае каква компютърна грамотност, ще се справят сами.

През 2003 година гиганта eBay влага 150 милиона долара в развитие на своя бизнес в Китай. И скоро завладява 85 на сто от пазара на сделки между обикновените потребители. Джак решава да се появи на същия този пазар и за тази цел стартира своя интернет-аукцион Таобао. Но той разбира, че директно противопоставяне с eBay не е по силите му и затова постъпва нестандартно.
– Акула в океана е eBay, а Таобао е крокодил в реката Янцзи – казва Джак. – Ако ние се борим в океана, ще загубим. Но ако се сражаваме в реката, ще победим!
Джак отново е прав. Като човек, който познава – за разлика от чужденеца, традициите и манталитета на китайците, той постъпва просто: предоставя за три години абсолютно безплатни услуги за продавачите на Таобао. Щурите му хрумвания, неговата интуиция и несъкрушимата му енергия сразяват акулата – в края на 2006 година относителния дял на eBay пада под 10 на сто и компанията закрива бизнеса си в Китай.

По време на посещението си на форума в Давос, Джак узнава за онлайн-плащанията. Така се появява новата му идея за платежната система Alipay. Идеята на Джак е да улесни онлайн пазаруването за потребителите на Alibaba. За малко повече от десетилетие Alipay се превърна в невероятно печеливш актив за Джак. Днес тя се оценява на около 75 милиарда долара – повече от оценката на знаменитата Goldman Sachs Group Inc.
Джак е неуморим. През 2008 г. се появява Alimama – сервиз за популяризиране на Alibaba в публичното пространство. Платформата T-Mall елиминира критиките, че на Алибаба се продават евтини неща – на нея могат да търгуват само регистрирани фирми, което скоро привлича и марки, като Adidas, GAP, Meizu…

През 2013 година Джак напуска поста шеф на Alibaba Group Holding Ltd, като остава само председател. Компанията разделя на 7 направления, с по 25 подразделения във всяко. Идеята на Джак: да се съхрани духа на стартъп във всяко от тях.
През 2014 година Alibaba Group е листвана на борсата в Ню Йорк. И се случва нещо немислимо: процедурата привлича 21,8 милиарда долара, вместо очакваните 1 милиард долара. Оценката на Alibaba Group е 241 милиарда долара. Джак, който владее около 9 на сто от акциите на компанията, спечелва за броени минути 867 милиона долара. Това IPO е признато за най-крупното и успешно в световната история!

Джак познава силате на медиите. Той е собственик на eBussines Review, бизнес-блога Huxiu, онлайн-изданието China Business Network, притежава акции в кинопроизводството… Закупи за 266 милиона долара най-стария хонконгски вестник – South China Morning Post. Смята, че с неговата репутация ще достигне до повече хора в света.
Джак е определено нестандартна личност. Председател е на Комитета за защита на природата на Китай и лично предоставя всяка година крупни суми за запазване на екологията. Не обича лентяйството. В свободното си време чете за майстори на кунг-фу, медитира, активно практикува тайцзицюан – китайска гимнастика. Обича покера.

Жизнената философия на Джак е сурова, но справедлива и реалистична:
– вие сте бедни, защото не желаете да достигнете успех;
– вие сте бедни, защото не ви достига далновидност;
– вие сте бедни, защото не можете да преодолоеете своя страх;
– вие сте бедни, защото не ви достига мъжество и решителност;
– ако вашето семейство ви смята за безполезен, никой няма да ви съжали;
– ако вашите родители нямат пари, за да си платят медицинските услуги, никой няма да ви съжали;
– ако конкурентите вземат връх над вас, никой няма да ви съжали;
– ако любимите ви хора ви напуснат, никой няма да ви съжали;
– ако вие не достигнете нищо до 35 години, никой няма да ви съжали.
Затова играйте на едро. Иначе ще похабите младостта си.
Съпругата му Чжан Инг казва за него:
– Ма Юн не е красавец, но аз се влюбих в него, защото той може да прави много неща, които красавците не могат да правят!

Когато му хрумва идеята да създаде онлайн платформата Алибаба на нея се противопоставят семейството му, приятелите му. Той кани в дома си 24 свои приятели, за да я обсъдят. Всички, с изключение на един, са против идеята му. И аргументът им е “железен”:
– Ти нищо не знаеш за интернет. А най-главното – нямаш стартов капитал, за да започнеш този проект!
Само един от приятелите му го подкрепя, като му казва:
– Ако искаш да направиш това, опитай. Ако не се получи така, както го очакваш, винаги може да се върнеш към това, което си правил досега.
Джак е осъзнал една простичка и велика истина: не е важно дали ще успееш, важното е да опиташ – самият опит е форма на успеха.

За Джак хората се провалят в живота по 4 причини:
– те са късогледи или слепи по отношение на възможностите;
– гледат високомерно на възможностите;
– не им достига разбиране;
– не могат да действат достатъчно бързо.
Можем да му се доверим. Тръгвайки от нулата, той създаде Алибаба – компания, в която днес работят около 24000 служители. И която контролира над 80 на сто от китайски пазар e-commerce, доставя над 60 на сто от търговските пратки в страната и генерира над 2 на сто бруто вътрешен продукт (БВП).

За около две десетилетия Джак се превърна в един от най-успешните предприемачи на планетата. Най-вече благодарение на неговите идеи, ентусиазъм и енергия, се роди интернет гиганта Alibaba Group. За това, какви са възможностите на тази платформа днес, ще приведа само един пример. На 11 ноември в Китай традиционно празнуват “Денят на самотните сърца”. Само на този ден през миналата година Алибаба регистрира оборот, равен на близо една трета от БВП на България! Приходите на платформата достигнаха 15 милиарда долара – БВП на страната ни е около 48 милиарда долара. Пазарната цена на Алибаба днес е около 230 милиарда долара – около пет пъти повече от БВП на държавата ни.

Но това съвсем не е предела на възможностите на Джак и неговата компания. Само след три години китайския онлайн пазар ще надхвърли този на САЩ, Великобритания, Германия, Франция и Япония, взети заедно. Скоро Алибаба ще е първата компания в областта на онлайн търговията, която обработва над 1 трилион долара годишно!