Похапват ли си шоколад Нобеловите лауерати

Похапват ли си шоколад Нобеловите лауерати

Ако ми предложат да назова десет продукта, безценни за човешкото здраве, без да се замислям веднага ще посоча един от тях: шоколад. Вероятно защото много си падам по него и редовно си го похапвам. Забелязъл съм, че след това и работоспособността ми, и настроението ми се покачват.
Но се оказва, че това не са само мои лични изводи, върху които немалко влияние оказва и пристрастието ми към сладкия продукт. Проучване на експерти доказва, че шоколада укрепва мисловните ни процеси!

Причината за магическото му въздействие върху мозъка ни най-вече е една негова съставка – флаванол. Той е от групата на катехините – разновидност на флавоноидите, които са добре известни с мощните си антиоксидантни възможности. Флавонолът активно влияе на мозъчното кръвообръщение, което ни прави по-ефективни.

Щом шоколада има подобно благотворно влияние, той би трябвало да ни пази и от инсулт. Друго изследване, осъществено в университета в Торонто потвърждава това: хората, които редовно хапват шоколад, са с по-малка вероятност да имат здравословни проблеми в резултат на мозъчен удар.

Причината за това са флавоноидите с техните антиоксидантни свойства, изтъкват канадските изследователи. Може да не се съмняваме в наблюденията им: все пак те са ги осъществили върху сериозна група от 44489 души.
Шоколадът съдържа още магнезий и манган – ако те не ни достигат, то се изтощава кората на главния мозък и естествено, намалява и неговата работоспособност.

Няколко блокчета черен шоколад имат близо четири пъти повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле. А точно те ни спасяват от образуването на тромбоцити в кръвта, които пък допринасят за сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите защитават клетките, повишават скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислорода в мозъка.

Неговото добро оросяване избистря ума, повишава концентрацията и повлиява положително върху работната ни памет. А тя съхранява информацията и я прави достъпна за по-нататъшна обработка. Експерти изчисляват, че само от включването на черен шоколад в менюто ни, ще увеличим продължителността на живота си с около една година.

И според японски учени шоколада укрепва и засилва имунната система, намалява хормоните на стреса и високата тревожност. Това е така, защото той способства и за изработване в организма ни на хормона серотонин, който е в основата на доброто ни настроение. Доказано е, че серотонина стимулира креативното ни мислене – ако той не ни достига, няма как да работим с вдъхновение, въображението ни да се активира.

През  2012 година в The New England Journal of Medicine – едно авторитетно издание за медицина, се появи любопитна публикация. В нея е изследвана връзката между хапването на шоколад в една страна и количеството Нобелови премии, присъждани на нейни граждани. Проследени са 23 държави, в които се консумира най-много от това лакомство.

И така е установено, че това са и страните с най-голямо количество притежатели на престижната награда. Първо място в този рейтинг заема Швейцария, следвана от Швеция, Дания, Австрия и Норвегия. Годишно швейцарците изяждат средно 120 блокчета шоколад с тегло 85 грама. За да се увеличи количеството нобелови лауерати в САЩ например, то американците  следва да изяждат по 125000 тона шоколад годишно.

Но има и едно изключение от забелязаното правило – това е Швеция, която според изяждания от шведите шоколад би трябвало да има само 14 притежатели на престижната награда, но в действителност те са 28. Едно от възможните обяснения е, че Нобеловия комитет заседава в Швеция и затова не трябва да се изключва наличието на протекционизъм от негова страна.

Излиза, че съм бил прав в изводите от собствените ми наблюдения: шоколада благотворно влияе върху човека! Когато си го похапваме с чувство за мярка, той не само подобрява мисловните ни процеси и настроението ни, но укрепва здравето ни като цяло.
Затова – ако нямаме основателни причини да не докосваме тази благинка, е добре шоколада редовно да присъства в менюто ни.