Похапват ли си шоколад Нобеловите лауерати
Ако ми предложат да назова десет продукта, безценни за човешкото здраве, без да се замислям веднага ще посоча един от тях: шоколад. Вероятно защото много си падам по него и редовно си го похапвам. Забелязъл съм, че след това и работоспособността ми, и настроението ми се покачват.
Но се оказва, че това не са само мои лични изводи, върху които немалко влияние оказва и пристрастието ми към сладкия продукт. Проучване на експерти доказва, че шоколада укрепва мисловните ни процеси!
Причината за магическото му въздействие върху мозъка ни най-вече е една негова съставка – флаванол. Той е от групата на катехините – разновидност на флавоноидите, които са добре известни с мощните си антиоксидантни възможности. Флавонолът активно влияе на мозъчното кръвообръщение, което ни прави по-ефективни.
Щом шоколада има подобно благотворно влияние, той би трябвало да ни пази и от инсулт. Друго изследване, осъществено в университета в Торонто потвърждава това: хората, които редовно хапват шоколад, са с по-малка вероятност да имат здравословни проблеми в резултат на мозъчен удар.
Причината за това са флавоноидите с техните антиоксидантни свойства, изтъкват канадските изследователи. Може да не се съмняваме в наблюденията им: все пак те са ги осъществили върху сериозна група от 44489 души.
Шоколадът съдържа още магнезий и манган – ако те не ни достигат, то се изтощава кората на главния мозък и естествено, намалява и неговата работоспособност.
Няколко блокчета черен шоколад имат близо четири пъти повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле. А точно те ни спасяват от образуването на тромбоцити в кръвта, които пък допринасят за сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите защитават клетките, повишават скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислорода в мозъка.
Неговото добро оросяване избистря ума, повишава концентрацията и повлиява положително върху работната ни памет. А тя съхранява информацията и я прави достъпна за по-нататъшна обработка. Експерти изчисляват, че само от включването на черен шоколад в менюто ни, ще увеличим продължителността на живота си с около една година.
И според японски учени шоколада укрепва и засилва имунната система, намалява хормоните на стреса и високата тревожност. Това е така, защото той способства и за изработване в организма ни на хормона серотонин, който е в основата на доброто ни настроение. Доказано е, че серотонина стимулира креативното ни мислене – ако той не ни достига, няма как да работим с вдъхновение, въображението ни да се активира.
През 2012 година в The New England Journal of Medicine – едно авторитетно издание за медицина, се появи любопитна публикация. В нея е изследвана връзката между хапването на шоколад в една страна и количеството Нобелови премии, присъждани на нейни граждани. Проследени са 23 държави, в които се консумира най-много от това лакомство.
И така е установено, че това са и страните с най-голямо количество притежатели на престижната награда. Първо място в този рейтинг заема Швейцария, следвана от Швеция, Дания, Австрия и Норвегия. Годишно швейцарците изяждат средно 120 блокчета шоколад с тегло 85 грама. За да се увеличи количеството нобелови лауерати в САЩ например, то американците следва да изяждат по 125000 тона шоколад годишно.
Но има и едно изключение от забелязаното правило – това е Швеция, която според изяждания от шведите шоколад би трябвало да има само 14 притежатели на престижната награда, но в действителност те са 28. Едно от възможните обяснения е, че Нобеловия комитет заседава в Швеция и затова не трябва да се изключва наличието на протекционизъм от негова страна.
Излиза, че съм бил прав в изводите от собствените ми наблюдения: шоколада благотворно влияе върху човека! Когато си го похапваме с чувство за мярка, той не само подобрява мисловните ни процеси и настроението ни, но укрепва здравето ни като цяло.
Затова – ако нямаме основателни причини да не докосваме тази благинка, е добре шоколада редовно да присъства в менюто ни.