Похапваме ли това ставаме лесна плячка и на Ковид-19

Похапваме ли това ставаме лесна плячка и на Ковид-19

https://i0.wp.com/golos.ua/images/items/2020-06/28/wCTjFh239yEYAQQh/img_top.jpg?w=640&ssl=1

Въпреки, че скоро ще разполагаме с ваксини срещу коронавирусът това съвсем не означава, че проблемът с пандемията е решен. Главният епидемиолог на САЩ – д-р Антъни Фаучи отново изрази вече познатият си скептицизъм относно шансовете на човечеството да се справи с този вирус, отбелязва медията CNBC. Максималното, което може да се направи срещу него, е да се намали темпа на разпространението му, споделя д-р Фаучи. Ковид-19 е толкова заразен, че едва ли някога ще изчезне напълно. Изтъкнатият специалист подчертава, че е „сдържан оптимист“ относно шансовете да бъде намерена напълно безопасна и ефективна във времето ваксина. Проблемът е, че имунитета срещу коронавируса едва ли ще се запази дълго време след ваксинирането, твърди той.

Д-р Фаучи не е единственият, който мисли така – неговото мнение споделят учени от цял свят, включително и експерти на Световната здравна организация. Това е реалността, независимо дали ни харесва или не. Най-вероятно и след появата на ваксини (за първата от тях – тази, която е разработена в руския Национален изследователски център по епидемиология и микробиология на името на академик Николай Фьодорович Гамалея аз писах вече на сайта) ще трябва да спазваме стриктно познатите ни от последните месеци мерки. Със сигурност свободата на поведението, която имахме преди половин година скоро няма да се върне.

А за да сме сигурни, че няма да имаме сериозни усложнения, ако някъде все пак се срещнем с Ковид-19, то от особено важно значение е да укрепваме организма си като цяло. По този начин ще му помогнем да съхрани и обогатява и собствената си имунна система, от която зависи и  живота ни.

Но парадоксът е, че точно това банално правило въобще не спазват преобладаващата част от хората по света и у нас. И най-вече младите. Може би и защото са невероятно невежи точно по тази тема –  как да опазваме и укрепваме  здравето си.

https://www.washingtonpost.com/wp-apps/imrs.php?src=https://arc-anglerfish-washpost-prod-washpost.s3.amazonaws.com/public/XLXPDASXBYI6TKUDKBHQQ27V2Y.jpg&w=1440

Доказателство за това е не само обездвижването на повечето млади хора, но най-вече начинът им на хранене. Разхождайки се из София привечер непрекъснато виждам групи от младежи и девойки, които са обсадили заведения за бързо хранене. А те са буквално на всеки ъгъл, което само по себе си свидетелства, че и в условията на пандемия те нямат никакви проблеми с клиенти.

Производители и търговци на бърза храна печелят луди пари. А губят младите хора, особено във времето на пандемия. Сега експерти с тревога отбелязват най-новата тенденция: промяна във възрастния профил на тези, които днес се инфектират с коронавирус. Ако доскоро това бяха най-вече възрастни, сега с всеки изминат ден расте делът на инфектираните, които са под 45 г. Доскоро те се чувстваха неуязвими за коронавируса, сега обаче точно сред тях расте броят на новоинфектираните. Обяснението, защо това е така, е техния модел на поведение. При това проблемът е, че те не само стават вирусоносители, но усложненията при инфектирането им стремително се увеличават. Една от главните причини за това е употребата на фаст фууд.

Влиятелната немска медия Die Welt припомня за проучване на института за социологически изследования Forsa, което сочи: всеки четвърти жител на страната купува фаст фууд или посещава снекбар (бърза закуска, най-често с пържени картофи, бира, скара) поне веднъж седмично. Всекидневникът разказва и за най-новото проучване на учени от Бостонският университет. Те са изследвали над хиляда блюда на десет от най-известните американски мрежи за фаст фууд, в това число и широко разпространените и у нас заведения за бързо хранене като McDonalds и KFC. Анализирали са размера на порциите, калорийността им и съдържанието на сол в предлаганата храна. Особено внимание са отделили на закуските, гарнитурите и десертите. Проследили са и как са се променяли показателите им през 80-те, 90-те и след 2000 г.

Така е било установено: всички разглеждани показатели непрекъснато са се влошавали с годините. Закуските, гарнитурите и десертите се смятат като допълнение към основната храна, не въпреки това и техните порции значително са се увеличавали във времето. Учените предполагат, че чрез по-големите порции производители и търговци се опитват да накарат хората освен основното блюдо да купят и допълнителни закуски. Обяснението е простичко: тези, които видят голямата порция започват да си мислят, че са на „далавера“ – получили са  много повече за парите си.

Но увеличението на порциите води до това, че храната–фаст фууд, става все по-калорийна. Установено е, че на много основни блюда тя е пораснала с над 60 калории в сравнение с предишното десетилетие. В нея сега се слага и много повече сол – с над 14 на сто, което е пагубно за човешкото здраве.

https://i0.wp.com/www.aznews.az/storage/2019/07/05/burgeryeme.jpg?w=640&ssl=1

Като цяло разнообразието на предлаганата храна се е увеличило с над 200 на сто – средно на пазара всяка година се появяват 23 нови блюда. Но трябва да се знае, изтъкват учените, че новите продукти като правило са още по-вредни в сравнение с „класическите“, които са се продавали дълги години. А след като има наивни хора, които продължават да ги купуват, то едва ли нещо ще се измени във фаст фууд – заведенията.

В Университетът Маквари – едно от най-добрите австралийски висши учебни заведения, също бе осъществено полезно изследване, резултатите от което са публикувани в Royal Society Open Science. Учените установяват: честата употреба на фаст фууд обуславят сериозни нарушения в работата на човешкия мозък. Възниква зависимост, която от своя страна води до хронично преяждане, затлъстяване, диабет, сърдечно съдови заболявания и др. Друго проучване на Световният фонд за изследване на рака, обхванало 51 милиона души, стига до извода: редовното посещение на заведения за бързо хранене увеличават рязко вероятността човек да заболее от рак. А всички те от своя страна не просто усложняват състоянието на човешкия организъм, ако бъде инфектиран с коронавирус, но най-често водят и до летален изход.

Излиза, че ако искаме наистина да бъдем здрави и енергични,  да разполагаме с мощен и ефективно работещ имунитет, ще трябва да забравим за фаст фууд – заведенията. И само в наш интерес е това да направим завинаги.