Поставиха и оценка „слаб“: тази армия не става за война!

Поставиха и оценка „слаб“: тази армия не става за война!

Фондация „Наследство“ (The Heritage Foundation) е сред най-влиятелните американски изследователски организации.  Основана е през 1973 г. и е разположена  във Вашингтон, окръг Колумбия. „Наследство“ има огромно влияние във формирането на държавната политика на САЩ. Разполага и със сериозен годишен бюджет в десетки милиони долари, осигуряван и от държавата и от частни организации. Фондация „Наследство“ играе важна роля и за формиране както на американското, така и на световното обществено мнение.

Тя определено е съпричастна и за разпалването на конфликта в Украйна. В последните осем години (след държавният преврат в Киев, организиран от САЩ през 2014 г.), тя вложи много енергия и ресурси, за да се превърне тази страна в крайно русофобска. Днес  „Наследство“ е и сред най-активните привърженици за увеличаване на военните доставки за украинският марионетен режим.

Сега „Наследство“ публикува своят най-нов доклад за 2023 г., наречен „Индекс за военната сила на САЩ“  (The Heritage Foundation’s Index of U.S. Military Strength). Самата фондация го представя като цялостна и авторитетна оценка на военната мощ на Америка и способността и да защитава нейните жизненоважни национални интереси. Индексът оценява показатели, като „капацитет“, „способност“, „готовност“. Дава и обща оценка на армията на САЩ, по скалата „много слаба“, „слаба“, „незначителна“, „силна“ и „много силна“.

В него за първи път експерти на „Наследство“ поставят на американската армия  оценката „слаб“ – тя е неспособна за военни действия. В индексът на фондацията се твърди, че така, както се представя   армията в момента, тя не отговаря на изискванията за водене на голям конфликт. Налице е „обща ерозия на капацитета, способностите и готовността, особено във военновъздушните сили и флота, които застрашават способността на армията да изпълни основната си мисия“, се изтъква  в доклада на „Наследство“.

Експерти на фондацията правят извода, че армията на САЩ остарява по-бързо, отколкото се модернизира. Капацитетът и се оценява като „слаб“. В същата ситуация се намират и военноморските сили (ВМС) на САЩ – те остаряват технологично, намаляват корабите по брой и способностите им. А военновъздушните сили (ВВС) са още по-зле – те получават оценка „много слаб“. Причината за това е в застаряващите самолети, в твърде лошото обучение на пилотите, както и в тяхното масово бягство от ВВС. Това ще продължава да влошава способността на ВВС да генерират качествена бойна мощ, прави извод „Наследство“.

Слаба оценка получават и военно-космическите сили на САЩ. Те нямат достатъчно ресурси за да следят спътниците на други държави. Освен това не разполагат с отбранителни и нападателни противокосмически системи.

Що се отнася до ядрените сили на САЩ те са оценени като „силни“. Но с една съществена уговорка: надеждността на американските системи за доставка и на самите ядрени бойни глави, е изложена на значителен риск заради остаряването им.

Президентът на „Наследство“  Кевин Робъртс, като се позовава на резултатите от изследването на военната мощ на Америка, подлага на силна критика президента Джо Байдън. Той определя външната му политика като „безразсъдна и наивна“, а вътрешната – като подкопаваща силата на американската армия. „Няма съмнение – изтъква Робъртс, – че под неговото неуспешно ръководство силата на нашата армия достигна най-ниското си ниво за всички времена.“

Дакота Ууд, старши научен сътрудник в „Наследство“,  подполковник от запаса, който е редактор на индекса, заявява, че е налице постоянен спад в различни аспекти на военната сила на САЩ след 2015 г. А индексът за 2023 г. ясно показва: крайно необходими са подобрения във въоръжените сили на САЩ! Те продължават да имат все по-силни затруднения с набирането на мотивирани млади хора, с необходимите ресурси, с ефективността си.

Индексът за военната сила на САЩ на „Наследство“, коментира и бившият съветник по националната сигурност на Тръмп Робърт О’Брайън. Според него този доклад поставя под съмнение дали американските военни въобще са в състояние да спечелят една война. А заради въоръжаването на Украйна днес Америка има остър недостиг от ракети, снаряди, от други въоръжения. Американският флот е в ужасно състояние, кризата с недостига на персонал за армията става все по-голяма. Докладът за военната мощ на САЩ предизвиква много сериозна загриженост, изтъква  О’Брайън.

Читателят, който следи внимателно периодично появяващи се в световните медии анализи на военната мощ на Америка, едва ли ще бъде изненадан от доклада на „Наследство“. САЩ заедно с Русия са единствените държави, които разполагат с богат арсенал от ядрени оръжия. Само, че има един проблем – те не стават за война! Те са средство за сплашване и ако то не проработи, за самоубийство на цялото човечество. За обикновена война, която да гарантира интересите на една или друга страна, са необходими други оръжия – артилерия, кораби, ракети, самолети…

А точно с тях Америка има все по-сериозни проблеми. И то не от днес – доказаха го загубените войни на американската армия във Виетнам, Ирак, Афганистан… Това се вижда и от американските военни доставки на украинския режим, които буквално опустошиха складовете на армията на САЩ.

И не само това – точно доставките за украинския режим свидетелстват за много сериозни проблеми с качеството на оръжията, които днес произвежда американският военно-промишлен комплекс. Така в навечерието на изпращането на първите  гаубици  М777 американски медии, като вестник The New York Times например, възторжено описваха как те ще изиграят решаваща роля за разгрома на Русия. Но на практика така силно рекламираното супер-оръдие на САЩ, се оказа безпомощно да води битки с руската артилерия. По своята ефективност М777 въобще не е в състояние да се мери с руските самоходни гаубици САУ Мста 2С19 например. Американската гаубица се оказа твърде „нежна“ за използване в бойни условия. Дулото и започва да се огъва след серия изстрели, което незабавно води до намаляване на точността му. Още в първата седмица от доставките им в Украйна над една трета от тях вече не ставаха за бойни действия.

Ето един конкретен пример. Сега украинските военни спешно изтеглят американски оръдия М777 от района на населения пункт Ставки, разположен на 40 км от град Кременная, в ДНР. Причината е, че те много бързо се износват  при стрелба с тях. Вследствие на това отклонението на снарядите от целта се увеличава с около една трета и достига около 300 метра. Това ги прави невъзможни за контрабатарейна борба. Не им помагат и американските радари AN/TPQ-36 Firefinder – руските оръдия „Гиацинт-Б“, „Мста-Б“, както и особено мощните оръдия, буквално  размазват „американците“.

Появява се и още един голям проблем – заради много бързото износване на М777 се увеличава количеството на изстрелваните снаряди. Вместо обичайните 10-15 изстрела украинските военни са принудени да стрелят минимум 50 пъти. И за половин месец само те похарчват над 30000 снаряда, калибър 155 мм. Те трябва да бъдат доставени от далечна Америка, но преди това да бъдат произведени. А това не става незабавно – нужни са много месеци напрегната работа на  тамошни заводи. Украйна вече не разполага със собствена военна индустрия. За разлика от Русия, чиято отбранителна промишленост сега работи на три смени и и осигурява  предостатъчно боеприпаси.

При това значителна част от доставените снаряди ги унищожават руски високо точни ракети и дронове-камикадзе „Геран-2“ в складове, където те се разполагат. Това принуждава американците да търсят замяна на своите оръдия. И скоро вместо американските М777 в Украйна се очакват да започнат да постъпват румънски гаубици М1981, които са копия на съветската гаубица Д-20, калибър 152 мм.

Впрочем не по-различна е ситуацията и с останалите оръжия, които Америка доставя на украинския режим. Така  от много нашумелите противотанкови комплекси Javelin, американските заводи могат да произвеждат не повече от 800 броя годишно. Украйна досега е получила около 8000 от тях, т.е. изразходвала е един десетгодишен запас на американската армия. Значителна част от вече станалите украински комплекси Javelin или са унищожени, или са пленени от руснаците. Сами можете да прецените след колко време достатъчно нови бройки от тях ще получи украинския режим.

Ето така стоят нещата с американската армия – най-силната в НАТО, неговата опора. Но след като  тя има  все по-сериозни проблеми, то можем да си представим що за боеспособни са останалите негови членове.

Вярно, всички тях ги бива  в едно – да се перчат в публичното пространство. И да прахосват милиарди. Наши, на обикновените данакоплатци, пари.