Поискай и ще успееш

Поискай и ще успееш

Светът е пълен с огромни компании, които са завоювали свои пазарни ниши и ревниво ги бранят от всеки, който се опита да им грабне от паричките. Парадоксът обаче е в това, че никоя от тях не може да се мери с гъвкавостта, бързината, смелостта и свободата на действия на човека, тръгнал да завоюва своята финансова независимост. Факт е например, че нито един от битовите електрически прибори – перална, ютия, настолна лампа, хладилник, тостер, вентилатор, кондиционер и пр., не е бил създаден от крупна корпорация. Те са се появили благодарение на хрумване на отделни ентусиазирани личности и така са ги изстреляли директно в клуба на богатите.

В тази истина ни убеждава и историята на Сара Блейкли. Родена е на 21.02.1971 година. Много искала да учи право, но се проваля на изпитите. За да изкарва прехраната си работи в увеселителен парк на Уолт Дисни. Седем години продава факс машини от врата на врата. Но така се научава да бъде хладнокръвна и да отстоява това, което смята за правилно.
Нейната идея за собствен бизнес и дошла случайно. Била поканена на купон, а като всяка дама и Сара искала да изглежда безупречно. Решила да използва коригиращо бельо, но то се оказало доста неудобно. И тогава и хрумнало сама да се заеме с негово производство. В продължение на една година Сара изучавала тънкостите по изготвяне на стягащо бельо. Обикаляла и се запознавала с това, което предлагали магазините, с различни тъкани, с технологията на самото производство. И се появил прототипа на нейните чорапогащи – такива, каквито тя искала да има.

С него тя започнала да обикаля възможни производители. И навсякъде получавала отказ – хората, на които им показвала своя продукт го оценявали като пълна глупост, който едва ли ще бъде купен от някого. Най-накрая собственик на фабрика се съгласил да започне производство на нейното коригиращо бельо Spanx . И така дал старта на един невероятен успех в бизнеса.
Ето някои съвети на Сара, които ще ни помогнат, ако искаме да сме финансово независими.

за да създадеш успешен бизнес не парите са най-важното нещо
Сара никога не е ползвала услуги на инвеститори. Спестяванията и са едва 5000 долара, когато стартира. Но много по-важно е, че тя има щура идея: да започне производство на бельо, което прави тялото на жената стройно. Работи в дома си, не плаща за офис, първоначално няма дори сайт. Тя сама създава прототипа, като отрязва чорапогащника си.

Патентова идеята си, намира производител. Тя нямала представа за производство на женско бельо, патенти, онлайн търговия… Но започнала да се самообразова, да се съветва с хора, които разбират от тези тънкости. Много по-същественото е, че тя била ентусиазирана и пълна с енергия.

не ти е нужен маркетинг, ако си изобретателен
Сара не е дала нито цент за маркетинг. Сама се захваща с популяризиране на продукта си. В това и помага натрупания опит от времето, когато била търговски агент и обикаляла от врата на врата, за да продава факс апарати.


В много магазини се появяват нейни огромни снимки преди и след като е обула Spanx. Тя се досеща и изпраща на популярната телевизионна водеща Опра Уинфри подарък – комплект от своето бельо. Опра е във възторг от ефекта на Spanx и разказва за неговите възможности в шоуто си. Незабавно към Сара започват да постъпват предложения от търговски вериги и магазини с искане да продават нейния продукт.

печелиш, ако си гъвкав
Сара подчертава, ча ако желаеш да създадеш печеливш бизнес, трябва да си много гъвкав. Добре е да имаш предварително подготвен план за действие, но проблемите трябва да решаваш според появата им и така, както е най-добре за делото. А и когато си страстно погълнат от идеята, не е задължително да следваш стриктно предварителния план – просто се адаптирай към динамично променящите се реалности.

не споделяй идеята си с никого
Ако имате щура идея не я споделяйте, казва Сара. Запазете я в себе си и работете върху нея. Когато и хрумва да създаде дамско бельо тя продължава през деня да работи във фирма, а вечер – върху бъдещия Spanx. Но на никой не разказва за това, с което се занимава в свободното си време.
Сара обяснява необходимостта от дискретност с беззащитността и крехкостта на идеята. Ако разказваме за нея, то най-вероятно другите няма да ни разберат и ще се опитат да ни откажат от намеренията ни. Повечето хора ще ни затрупат с причини, защо е безмислено това да правим. И така може да бъде убита идея за милиони.

не се страхувай да чуеш думата “не”
Никога не приемай “не” като окончателен отговор, ни съветва Сара. Тя разговаряла с много знаещи хора, как да патентова идеята си и да създаде сполучлив образец. И те винаги са я питали, коя е тя и кой стои зад нея. Когато тя отговаряла, че е просто Сара, получавала отговора “не”. Две години са и били необходими от появата на идеята до началото на продажбите в магазините. Думата “не” тя е чувала хиляди пъти. Но накрая получила отговор “да”.

довери се на себе си
Според Сара не трябва да се плашим от провали. Малките грешки не са краен резултат от нашата идея, те просто са сигнал, че полагаме недостатъчно усилия, оставаме в зоната на своя комфорт. Забравяме за това, че днес трябва да се опитаме да бъдем по-добри от вчера.
Най-важното е да вярваме в идеята си. Да се доверяваме на интуицията си, на инстинктите си. Ако сме повярвали в своята идея никой не може да ни спре.

Spanx днес е знаменита марка и компания за производство на бельо за желаещи да отслабнат или просто да подобрят външния си вид. Нейни продукти се продават в интернет и в магазини в десетки страни по света.
През 2012 година, когато е на 41 години, Сара става най-младата жена, която напълно самостоятелно е заработила един милиард долара! Пари, направени от бельото и Spanx, което оформя тялото на жената.