Побеждава този, който сам си кове оръжията  за победата!

Побеждава този, който сам си кове оръжията  за победата!

Германия, която е вторият голям доставчик на оръжия за Украйна, прави всичко възможно за да увеличи военната си помощ за нея. Но немският военно-промишлен комплекс (ВПК) не е в състояние да задоволява растящото търсене. И това се отнася не само за „локомотивът на ЕВропа“, но и за Запада като цяло: неговата оръжейна индустрия не може да произвежда достатъчно бързо необходимите количества въоръжения и боеприпаси.

Това е мнението на немският министър на отбраната Борис Писториус, което той сподели в интервю за телевизионния канал ZDF. Излиза, че красивите приказки за „непобедимото“ НАТО  са всъщност прикритие за неговата безпомощност.  Защото, ако една армия не получава свеовременно, непрекъснато и в достатъчни количества оръжия и боеприпаси, то тя не става за война. А  въоръжените сили на колективният Запад, включително и тези на САЩ, изпитват все по-остър недостиг от тях. И затова те просто не са готови за сериозен конфликт със силен противник.

За военни нужди през тази година Евросъюза е похарчил огромна сума – 270 милиарда евро! Това е увеличение с  30 милиарда евро в сравнение с 2022 г. Непосредствено в неговия ВПК са вложени над 58 милиарда евро. Но въпреки това проблемите с производство на оръжия и боеприпаси остават нерешени. Украйна например, е получила от Евросъюза досега едва 300000  155-мм артилерийски снаряда.  И няма как да  получи цялото количество (един милион) в обещания  срок – март 2024 г. Просто ВПК на Европа не е в състояние да произведе подобен брой в оставащите месеци.

При това заради невероятният хаос в управлението на Евросъюза и тоталната некомпетентност на неговите „вождове“,  разходите за особено важните за ВПК научно-изследователски и опитно-конструкторски работи, са съкратени през 2022 г. с 200 милиона евро в сравнение с 2021 г. А това води до деградация на  този важен за сигурността на общността сектор.

Информационната агенция Associated Press (AP) цитира резултатите от ново проучване на авторитетния Стокхолмски институт за изследване на проблемите на мира. Неговите експерти стигат до извода, че западните военни компании не са могли да адаптират производството си към изискванията на съвременната война.  Те не са могли да се възползват от растящото търсене на въоръжения и военна техника и да увеличат производството си. Експертите на Стокхолмския институт посочват, че западния ВПК има огромни проблеми заради недостига на квалифицирана работна сила,  растящите разходи и трудности във веригите на доставки. AP цитира Луси Беро-Сюдро, директор на Програмата за военни разходи и производство на оръжия на независимия институт, който казва: „Много оръжейни компании се сблъскаха с препятствия при приспособяването си към производството за бойни действия с висока интензивност“.

Русия, за разлика от Запада, няма проблеми с осигуряването на необходимите  въоръжения и боеприпаси за своите въоръжени сили. Нейният ВПК работи активно и ефективно. А руските конструктори и инженери непрекъснато не само усъвършенстват своите изделия, но създават и нови, с уникални бойни характеристики.

Немският военен експерт Юлиан Рьопке – известен русофоб, пише в  Bild за многократното превъзходство в производството на въоръжения и боеприпаси на Русия. Според него тя напълно е превела своята промишленост на военни релси и непрекъснато нараства създаването на най-модерни военни технологии. Руските въоръжени сили не изпитват недостиг нито от въоръжения, нито от боеприпаси или друго имущество. Според Bild, сега Русия има четири пъти повече дронове-камикадзе от Украйна – различни руски компании доставят на нейната армия всеки месец над 5000 дрона. На фронта се появяват в големи количества съвременните руски танкове Т-90М, бронетранспортьори БТР-82А, най-модерни вертолети и самолети, системи за радиоелектронна борба и др. И този, който смята, че доставката на повече от 100 съвременни западни танка ще е достатъчно, за да спре армията на Путин, силно недооценява Русия, заключава Bild.

Руският ВПК сега произвежда около 7 пъти повече боеприпаси от западните производители на оръжие,  пише Business Insider. На същото мнение е и друга американска медия – Newsweek. Тя припомня, че Запада е въвел вълни от антируски санкции, предназначени да затруднят и вноса на компоненти за нейното военно производство. В това число и технологии с „двойна употреба“ (както за граждански, така и за военни цели). Но това не пречи на Русия да увеличава производството на най-модерни въоръжения и боеприпаси.

Полски експерти посочват, че Запада е давал всеки месец на Украйна 13 буксирани гаубици, докато руснаците са доставяли на фронта повече от 200 от тях. Още по-проблематична е ситуацията при самоходните гаубици –  около 7, получавани от Украйна срещу 50 постъпващи в руската армия. Трагично за украинците е и положението с боеприпасите. От началото на 2023 г. САЩ, Евросъюза и Великобритания общо са им доставили около 1.5 милиона броя снаряди. А само собственото производство  на руснаците е било над два милиона!

Като се позовава на сателитни снимки RFE/RL (Radio Free Europe/Radio Liberty) съобщава, че Русия рязко увеличава възможностите на своя ВПК. В страната се строят непрекъснато нови заводи за производство на бойни самолети, вертолети, дронове, високоточни боеприпаси, артилерийски системи и др. RFE/RL цитира конкретно изграждането на авиационните заводи в град Казан (на около 830 км от Москва), в град Иркутск (разположен е на 5000 км от Москва), в уралския град Екатеринбург и др. Завършена е сграда за производство на ракети (Kh-22, Kh-55 и Kh-101) в град Дубна, северно от Москва. В град Ижевск се е появил нов завод за производство на дронове Italmas и т.н.

И New York Times отбелязва, че Москва – въпреки суровите санкции срещу нея, е съумяла да увеличи производството на снаряди до два милиона годишно, а на танкове – до двеста. Това е два пъти повече, отколкото са очаквали на Запад. Огромната разлика в снабдяването на украинските въоръжени сили в сравнение с руските продължава да се увеличава. А  това рязко увеличава преимуществата на Русия на бойното поле, посочва американската медия.

Руските военни заводи работят и несравнимо по-ефективно от западните. Производството на снаряди в Русия е 10 пъти по-евтино отколкото в страните-членки на НАТО. Така създаването на един руски 152-мм снаряд струва около 600 долара, докато за стандартният за НАТО 155-мм снаряд се хвърлят близо 6000 долара!

В YouTube-канала на Бундесвера (така наричат армията на Германия) полковник Йорг Толке заяви: армията на Русия успешно се е адаптирала към войната от нов тип! Русия е съумяла много бързо да увеличи производството на оръжия и боеприпаси. И благодарение на това сега тя притежава всичко, което и е необходимо, за да реализира целите на своята специална операция.

През Втората световна война Съветския съюз разгроми хитлеристката армия и защото съумя да мобилизира и преориентира своята индустрия към производство на въоръжения и боеприпаси. Днес Русия постъпва точно така в обявената и от колективният Запад начело със САЩ, опосредствена (прокси) война на украинска територия  с украинско „пушечно месо“. Руската армия получава в нарастващи количества най-модерни и ефективни въоръжения и боеприпаси, както и всичко останало за водене на сраженията.

А това категорично означава, че победител  в тази  прокси война несъмнено ще е Русия.