Побеждават я, но  на телевизионният екран!

Побеждават я, но  на телевизионният екран!

Вече шести месец  над  20 натовски държави, в това число и България,  воюват срещу Русия на украинска територия. Това е война от нов вид, която измислиха  американците и я нарекоха опосредствена (прокси). В нея държавата, на чиято територия се водят битките, предоставя „пушечното месо“ – свои военнослужещи. А всичко останало – оръжията, боеприпасите, цялата разузнавателна информация, планирането и ръководенето на бойните операции, са дело на САЩ, Великобритания и съюзниците им. Прокси-войната е от т.н. хибриден (комплексен) вид – сражения се водят не само край градове и села в Източна Украйна, но и в областта на икономиката, в киберпространството, на информационното поле и др. Антируският западен блок, към който ентусиазирано ни присъединиха и днешните ни управляващи,  е вложил досега в тази прокси война  срещу славянска Русия  десетки милиарди долари и евро.

И планира към тях да добавя нови и нови милиарди. Помощникът на американският президент по сигурността  Джейк Съливан заяви: „Конгресът утвърди 40-милиарден пакет за Украйна, значителна част от който още не е изхарчена. Ние работим за изпращане на въоръжения с темпове, с които украинците могат да ги усвояват и доставят на бойното поле с подготвен за използването им личен състав.“ Той е уверен, че въпреки забелязващото се отслабване на вниманието към Украйна, Белият дом и Конгреса ще съхранят една „дълбока и устойчива“ готовност да правят „всичко, което е нужно и колкото е необходимо“ за нея.

Потвърждение на неговите думи е факта, че сега САЩ  изпращат  пореден пакет от военна помощ за Украйна в размер на 275 милиона долара. На украинските военни ще бъдат доставени  380 баражиращи боеприпаса Phoenix Ghost, четири реактивни системи за залпов огън HIMARS, 36000 артилерийски снаряда и други оръжия.

Но дали блокът от десетки държави, повели прокси война срещу Русия на украинска територия, е постигнал някакви забележими резултати досега? Отговорът вероятно е „да“ за по-голямата част от редовните телевизионни зрители на Запад и у нас. Причината за това е в чудовищната по своите мащаби манипулация, осъществявана от всички големи западни и „български“ телевизионни канали. А да лъжат и дезинформират своите зрители е  нещо, което те отлично го могат и винаги са го правели.

Потвърждение на това е  любопитна публикация, на която попаднах в американската медия  19FortyFive. Неин автор е Даниел Дейвис – бивш подполковник, който е участвал в четири военни конфликта. Сега е старши научен сътрудник по приоритетите на отбраната. Та този – определено разбиращ от военни теми човек, анализира отразяването на събитията в Украйна от телевизията. В американски телевизионни предавания – също както и у нас, непрекъснато се канят различни „експерти“ за да обясняват на зрителите, какво всъщност се случва в тази държава. И, ако човек слуша техните коментари и интервютата, то той ще остане с впечатлението, че Русия е вече разгромена, а Украйна е победителя в сраженията. Даниел дава пример с пенсионираният американски генерал Бен Ходжис, според който „руснаците вече са изтощени“ от няколкото месеца война. И затова, ако Запада е единен, то победата на Украйна е сигурна. Друг генерал – Марк Хертлинг, твърди по CNN, че след като Украйна „получава все повече и повече артилерия“ от Запада, то победата и е все по-вероятна. Пред Fox News  бившият заместник-началник на щаба на армията на САЩ генерал Джак Кийн заявява, че въпреки напредъка на Русия в Донбас, „украинците все още имат реална възможност да си върнат територия и не бива да ги подценяваме.”

Но истината е, че подобни твърдения са катастрофално погрешни, изтъква Даниел. По-голямата част от западната артилерия вече е доставена на Украйна, но това въобще не е довело до украински победи. Само дето все повече американски оръжия биват унищожавани и завладявани от руснаците. Никак не са намалели и жертвите сред украинските военни – от руски артилерийски, ракетен и танков огън всеки ден загиват над 1000 души. В небето господстват руските бойни самолети, които извършват до 300 полета в денонощие срещу 20 на украинците. Украйна вече не произвежда боеприпаси за своите гаубици и има критичен недостиг от тях. За разлика от Русия, чиято военна индустрия работи перфектно и и осигурява неограничени количества от необходимите и боеприпаси.

Ключовите предпоставки за победата в бойните действия са изцяло на руска страна, но генералите, перчещи се по телевизията, крият тази истина, подчертава Даниел. И добавя, че всъщност те  винаги са лъгали хората. Той дава пример с генерал Марк Хертлинг, който е командвал 1-ва бронирана дивизия в Ирак. През 2008 г. той дава изключително висока оценка на иракското правителство и неговите сили за сигурност. На същото мнение година по-късно е и сегашният военен министър на САЩ генерал Лойд Остин, който през 2009 г.  ръководи  американските сили в Ирак. Но Даниел, който през 2009 г. работи с екип за военно обучение на иракски батальон на границата между Ирак и Иран, от личен опит знае, че техните твърдения са пълна лъжа. „Това, което наблюдавах там в продължение на много месеци, беше, че иракските войници не искаха да бъдат обучавани. Те полагаха много малко усилия в това и изобщо не показваха забележимо подобрение до момента, в който заминахме.“ Подобна на неговата е и оценката на други американски офицери, намиращи се по това време в Ирак.

Но генералите и политицита в САЩ от телевизионните екрани са продължавали да дават неверни оценки. Те нагло са  мамели  американските телезрители. И точно тази порочна практика сега се повтаря с Украйна. Генералите лъжат, че тя има някакви шансове да победи Русия, докато истината е, че е невъзможно  украинската армия да започне контранастъпление и да  разгроми руската. За Даниел опасността от подобни телевизионни изявления е, че те дават фалшиви представи за случващото се и насърчават Конгреса да продължи да финансира стратегия, която е обречена на пълен провал. Време е да престанем  да вярваме на  оптимистичните прогнози на действащи и пенсионирани генерали и „експерти“ от телевизионните канали и да се отнасяме към тях критично, с много повече скептицизъм, обобщава Даниел.

От големите телевизионни канали няма да чуем и мнението на Скот Ритър – доскорошен офицер от американското разузнаване. В интервю за медията Judging Freedom той е категоричен: Русия печели голяма политическа, икономическа и военна победа над Запада! Тя го побеждава на бойното поле, където той води прокси война срещу нея. Въпреки непрекъснато увеличаващите се  доставки на модерни американски, британски и на техните съюзници оръжия и боеприпаси. Сразява го на политическият фронт – достатъчно е да погледнем към катастрофата, в която се оказва Европа. Вече подадоха оставка  от поста премиер Борис Джонсън във Великобритания, Марио Драги в Италия, Кая Калас в Естония, Кирил Петков в България…  А на икономическият фронт Русия промени правилата на играта и сега санкциите като бумеранг удрят по Запада, заключава Скот.

И още едно мнение на компетентен човек, което представи американската медия Fox News  – на Ребека Кофлър. Тя е бивш офицер от Агенцията за военно разузнаване  (Defense Intelligence Agency – DIA) на САЩ. Сега е президент на компанията Doctrine & Strategy Consulting. Според Ребека цялата политика на президента Джо Байдън спрямо Русия и Украйна е „монументална катастрофа“. Ребека твърди, че управляващите в САЩ никога не са имали ясна представа, какво представлява Русия. Според  тях това е държава-бензиностанция, без икономическа способност да поддържа широкомащабни военни операции. Заради това влизането във война на САЩ директно с Русия ще бъде истинска катастрофа за страната и. А безпрецедентните икономически санкции, приети в Европа по заповед на САЩ, са ударили като с бумеранг  Запада. Но това се отнася и за  Америка, която сега страда от най-високата инфлация за последните четири десетилетия.  Неограничената военна помощ на президентът Байдън за Украйна само  удължава войната и изчерпва американските запаси от оръжия. За Ребека цялата западна политика е абсурдна, защото няма такова количество пари или оръжия, които биха били достатъчни на Украйна за да постигне победа над Русия. Това реално е невъзможно да бъде осъществено, като се има предвид огромният потенциал на руснаците. Не може да има никакво съмнение –  Путин ще постигне целите си, заключава Ребека.

Това е истината за телевизията на Запад – нагло, безцеремонно, арогантно  лъже и манипулира зрителите и  за това, което сега се случва в Украйна. Но същото се отнася и за работата на големите телевизионни канали у нас. Те или са американска собственост или ги управляват хора, дълбоко предани на САЩ. Съсобственик на  НОВА телевизия например,  е бившият  шеф на ЦРУ генерал Дейвид Петреъс. А генералният директор на БНТ и председател на УС на БНТ  Емил Кошлуков е сто процентов американски продукт –  с неговото „форматиране“ американците се заеха още в началото на 90-те години на миналия век.

Затова от  „българските“ телевизии няма да научим, че  руските военни  уверено продължават да освобождават от украинският  режим територии, населени предимно с етнически руснаци. Според  британското външно разузнаване MI-6 много скоро руските сили ще обкръжат напълно украинските военни подразделения, струпани в превърнатите в истински крепости градове Славянск, Краматорск,  Дружковка, Константиновка и Торецк. И над 70000 украински военни ще бъдат изправени пред избора да се предадат и да останат живи или да бъдат изпепелени от руската артилерия, ракети и бомби.

А след това неизбежно и съкрушително поражение на най-боеспособнпите  украински военни подразделения, до окончателният разгром на управляващият Украйна прозападен марионетъчен режим, ще останат броени месеци…