Плод, който ни дарява здраве и младост

Плод, който ни дарява здраве и младост

Дойде есента – един от най-благодатните сезони на годината. Сред нейните подаръци за нас, хората, са и ябълките. Ароматни и сочни, вкусни и обагрени с различни цветове, те не просто радват сетивата ни – те са безкрайно полезни за здравето ни. И ето някои основания, да се твърди това.
Ябълката е мощно профилактично средство против рака. Тя съдържа много полезните процианидини (антиоксиданти), които пазят организма ни от развитие на туморни клетки. При това в нея се съдържат един път и половина повече антиоксиданти, отколкото в три портокала или осем банана. Проучвания са установили, че химическите съединения в ябълката не само намаляват риска от образуване на злокачествени тумори, но са в състояние и да унищожават ракови клетки, разпространени най-вече в черния дроб, дебелото черво и млечната жлеза.

Антиоксидантите в ябълката, като ускоряват обмена на веществата, не позволяват да се окисляват мазнините в кръвта. Те поглъщат вредните елементи в тялото ни и така намаляват вероятността от поява на злокачествени тумори. Ябълковият сок чисти организма ни от соли на тежките метали и опасните радионуклиди. Но за тази цел, когато си го правим трябва да оставяме в него и целулозата – с нея той съдържа четири пъти повече полезни вещества, отколкото, ако е само ябълковата течност.
Британски учени от Института за изследване на храната в град Норич са на мнение, че ябълките не само увеличават живота на човека с около 17 години, но подмладяват и организма му. Според тях заслугата за това е на полифенола епикатехин – той е в състояние да подмладява сърцето, да поддържа еластичността на кръвоносните съдове, да подобрява циркулирането на кръвта и да повишава защитата на имунната система. Той намалява с 21 на сто процеса на втвърдяване на стените на съдовете – една от основните причини за болести на сърцето, инфаркт и инсулт.


Много хора вземат статини – лекарства за понижение на холестерола. Но те имат и много опасни странични ефекти – повишават равнището на захар в кръвта, водят до ставни и мускулни болки, гадене и пр. Много по-добро решение на проблема, са ябълките: ако всеки ден си хапваме от тях, то реално ние ще предотвратяваме сърдечни пристъпи и инсулти. Или всекидневното ядене на ябълки може да бъде еквивалентно на намаляване на риска от инфаркт на миокарда, който се постига с приема на статини. Полифенолите в тях увеличават съдържанието на липопротеините с висока плътност (“добрия” холестерол) и съответно намаляват нивото на липопротеините с ниска плътност (“лошия” холестерол), които образуват наслоения по стените на артериите, снабдяващи с кръв сърцето и мозъка.
Ябълката ни защитава от оксидантния стрес, който разрушава клетки на мозъка, нарушава паметта ни, намалява мисловния ни капацитет. Тя ни доставя около 180 милиграма калий, без който мисловните ни процеси буксуват, защото се затруднява предаването на нервни импулси. Ето защо, когато сме умствено напрегнати или изправени пред трудни задачи за решаване, е добре да похапваме ябълки.

Редовното хапване само на една ябълка на ден съществено намалява риска от възникване на остро нарушение на мозъчното кръвообръщение – инсулт. До този извод стигнаха учени от Финландия, след като са изследвали повече от 9000 души. Така са установили, че мъжете, които ядат по една неголяма ябълка всеки ден (54 грама) и жените (ябълка с тегло до 74 грама), са най-малко застрашени да получат инсулт. Предполага се, че този ефект се дължи на фенолните киселини, които се съдържат в ябълката. Като постоянно въздействат на артериите, фенолните киселини препятстват развитието на съсиреци (тромби) в кръвоносната система и така предотвратяват инсулта.
Киселинно-алкалният баланс в организма ни е от съществено значение за нашето здраве. Ако той е нарушен се появяват сърдечносъдови заболявания, рак, диабет, наднормено тегло, камъни в бъбреците, остеопороза, безсъние… Но начина на хранене на повечето от нас – с много полуфабрикати например, води до увеличаване на киселините в организма ни, а оттам и до различни опасни заболявания, включително рак. За да се постига киселинно-алкален баланс е нужно да ядем алкално богати продукти. Е, ябълката е един от тях – тя ни помага да поддържаме в организма си този така нужен ни баланс.

Ако редовно хапваме ябълки ние съхраняваме за дълго тялото си стройно. Те са много ефективно средство срещу мускулна атрофия – загуба на мускулна маса, която си върви с възрастта. Лекарство срещу този сериозен недъг няма, но ябълките определено помагат, благодарение на съдържащата се в тях урсолова киселина. Проучвания сочат, че точно тя стимулира нарастването на мускулната маса. Това е особено важно за възрастни хора, които заради мускулна слабост често получават травми.
Ние сме заобиколени от всевъзможни токсини: пестициди в храната, отрови в миещите препарати, замърсен въздух… Всичко това съсипва нашите дробове. Как да се чистим от тях? Е, сред полезните средства е и ябълката. Проучвания установяват, че хора, които изяждат на ден пет или повече ябълки, имат много по-здрави бели дробове в сравнение с тези, които не ги докосват. Обяснението е в съдържащия се в ябълката антиоксидант кверцетин. Той защитава нашите дробове, включително и от рак. Безценен е и като профилактично средство срещу сърдечносъдови заболявания, включително против инфаркт и инсулт.
Ябълките имат ниска калорийност, пазят ни от атеросклероза и затлъстяване. Солите на мед и калций в тях помагат при малокръвие, а тези на калия извеждат от организма ни излишните течности. Една ябълка на ден ни предпазва и от болестта на Алцхаймер. Те са много полезни при ревматизъм, подагра, атеросклероза, хронична екзема и други заболявания на кожата. Укрепват зрението ни, помагат на организма ни по-добре да усвоява желязото от другите продукти.


В скандинавската митология се разказва за богинята Идун, която имала вълшебна кошница, пълна с ябълки – с тях хранела боговете и затова те били вечно млади. Като опознаваме ябълката, ние разбираме, колко мъдри са били древните скандинавци: тя наистина е един чудесен плод, който ни дарява здраве и ни помага да бъдем свежи, енергични, привлекателни.
И затова ябълката трябва всеки ден да е на трапезата ни.