Вместо истината властват „предубедени пристрастия“

Вместо истината властват „предубедени пристрастия“

В края на май м.г. във влиятелният всекидневник The Washington Post, се появи любопитна публикация. На фона на невероятната русофобска истерия, завладяла американските медии, тя определено е изненадала немалко читатели. Необичайно за властващата атмосфера в публичното пространство, бе и заглавието и: „Имаме нужда от истински дебат за войната в Украйна“. Нейният автор – Катрина Ван Ден Хювел, посочваше необходимостта от преодоляване на едностранчивостта в медийното отразяване на конфликта в Украйна. А така също и ползата от  информирани анализи, дискусии и дебати в тази област. Според Катрина, в САЩ и на Запад като цяло, е налице сурова цензура в публичното пространство. Онези, които се разграничават от „правилната линия за Украйна“, са изключвани от големите корпоративни медии или маргинализирани. В резултат на това липсват алтернативни и балансирани виждания и гласове. Отсъства разнообразието на гледни точки, история и контекст, а вместо тях властват „предубедени пристрастия“. Демонизират се изтъкнати интелектуалци, като професорите Ноам Чомски и Джон Миършаймър, бившият американски посланик Час Фрийман и др., само защото си позволяват да предлагат аргументи, които разобличават внушенията на властимащите. „Защо неконформистите са оплювани без причина, дори и когато в тяхна подкрепа има неоспорими исторически факти, като ролята на националистите, на крайнодесните и неонацистките сили в Украйна?“, задава въпрос Катрина.

Според нея конфликтът ще продължава, заради фантастичните печалби на военни корпорации, като Raytheon, Lockheed Martin и Northrop Grumman. А медиите ще преливат от „експерти“ и „консултанти“, на които щедро им плащат същите тези производители на оръжия. За Катрина е изключително опасно да не се допускат алтернативни гледни точки при положение, че в конфликта са замесени ядрени сили. Тя припомня и афоризма на големият американски журналист Уолтър Липман: „Когато всички мислят еднакво, никой не мисли много.“ В статията на Катрина се прави извода за необходимостта от критично мислене, сдържаност и съобразяване с очевидното – нещо, което по това време тотално липсва на управниците на САЩ и съюзниците им и на контролираните от тях медии.

Но дали се промени  подхода на политиците, журналистите и „експертите“ в САЩ и на Запад към конфликта в Украйна година по-късно, след тази  публикация на  The Washington Post? Не, разбира се: тези на власт там, които работят единствено за интересите на военно-промишленият комплекс, ескалираха своята опосредствена (прокси)  война срещу Русия на украинска територия. А  сега, след публикуването на секретните документи на САЩ, вече знаем: в нея се използва не само украинско „пушечно месо“. В сраженията участват и военни подразделения от САЩ, Великобритания, Полша и други натовски държави.

За това сега откровено говори и един от най-популярните американски журналисти – Тъкър Карлсън. Неговото предаване „Тъкър Карлсън на FOX News Channel“ събира рекорден брой зрители не само в Америка, но и в много други държави. Той е категоричен: в медиите на САЩ, както и в американската политика, е разрешено само  да се лъже! Смята се, че колкото по-агресивна, арогантна е измамата на обикновените хора, толкова по успешна е дейността на политиците и журналистите.

Доказателства за това Тъкър намира в двете основни внушения, с които американските управници и послушните им медии, денонощно заливат публиката. Първото е, че войната в Украйна е война за национален суверенитет, а не е прокси битка между суперсили. САЩ подкрепят Украйна, защото САЩ подкрепят демокрацията, но самите САЩ не са във война с Русия. Това е война, която Украйна води сама.

А второто клише, което денонощно  се натрапва на хората е, че Украйна печели тази война. „Украинските войски са смели и благородни. Руските войски са зли и некадърни. Украинците бият руснаците. В крайна сметка победата им е неизбежна“, казва Тъкър. И припомня, че това се втълпява на обикновените хора от февруари миналата година. Повтарят го настойчиво от всеки център на властта в САЩ – Конгреса, Белия дом, директори и всевъзможни знаменитости, целият спектър от медии.

„Това са двете основни теми на войната в Украйна и двете са лъжи“, е категоричен Тъкър. Доказват го и изтеклите разузнавателни данни. Те убедително разкриват: това не е война на Украйна с Русия, а на САЩ с Русия. „Съединените щати са пряк воюващ участник във война срещу Русия. Докато говорим, американски войници се бият с руски войници“, подчертава Тъкър. И отбелязва: тъй като тази война не е разрешена от Конгреса на САЩ , тя е нарушение на американския закон, т.е. тя е престъпление!

Лъжа е и второто твърдение на властимащите за победата на Украйна. Истината е, че  въпреки прякото участие на САЩ, тя губи войната. Загиват седем украинци за  всеки убит  руснак. Министърът на отбраната Лойд Остин лъже  в Сената на САЩ, че Русия загубва войната. Това също е престъпление, но той не е арестуван за извършването му. Вместо него е задържан 21-годишен младеж, разпространил слайдове, които доказват: Лойд Остин лъже! „Така работи Вашингтон. Да казваш истината тук е единственият истински грях“, изтъква Тъкър.

Той е убеден: медиите в САЩ съществуват, за да лъжат хората! Те прикриват извършени престъпления. Те не търсят отговорност от правителството, защото работят за него, а не за да запознават своята публика  с истината. „Новинарските медии, чиято работа е да ни информират, какво прави нашето правителство, работят активно и до късно през нощта, за да ни лъжат от името на своите господари във Вашингтон“, казва Тъкър. И дава пример с транснационалната информационна корпорация  „Ройтерс“, която въз основа на твърдения на анонимни американски служители,  обвинява Русия за изтичането на секретни документи. „Но кои са тези служители, които излъгаха Ройтерс? Агенцията послушно препечатва лъжите им, както винаги го прави“, коментира Тъкър.

За манипулативната същност на американските медии е показателна и дейността на  телевизионният канал MSNBC. Той също продължава да твърди, че украинската армия е непобедима и че Русия ще загуби тази война. Но защо тогава продължаваме да изпращаме на украинският режим стотици милиарди долари и модерни въоръжения, за да го предпазим от загуба? За Тъкър правителството на САЩ и послушните американски медии правят само едно – те  непрекъснато лъжат хората!

Така мислят двама американски журналисти, които за разлика от огромната част от колегите си не са продажни и неосведомени, а компетентни, смели и почтени. А си позволих  да ви запозная с техните разсъждения, защото те имат непосредствено отношение и към нашето публично пространство. България има символичен суверенитет – публична тайна е, че тя е на дистанционно управление от американското посолство у нас. Ето защо на ключови позиции в най-важните области на обществото, които непосредствено формират общественото мнение в прекрасната ни Татковина – образование, медии, масова култура и др., вече от десетилетия се допускат само образи с „правилно мислене“. Не е важно дали стават за тази работа или не – единственият критерий е те да са предани на „евроатлантическите ценности“, т.е. да са  с непоклатима проамериканска ориентация. Затова те като папагали неуморно и неспирно повтарят щампите, сътворявани в американските и западноевропейски централи за промиване на мозъци.

А най-големият парадокс е в това, че глупаците, които продължават да  вярват на лъжите им, никак не са малко вече и у нас…