Плащат им щедро за да ни дезинформират още по-нагло!

Плащат им щедро за да ни дезинформират още по-нагло!

По време на изслушването му в Комисията по външни отношения на американския Сенат в края на ноември 2022 г., г-н Кенет Мертен представи  своята програма като бъдещ посланик на САЩ у нас. Като една от най-важните свои задачи тогава той определи „борбата със зловредното влияние на Русия“ в страната ни.

През април т.г. вече утвърденият от Сената нов посланик на САЩ в България Кенет Мертен пристигна у нас. И незабавно се зае да реализира обещанията си. В това ще се уверим, ако внимателно проследим неговите изяви, за които в родното публично пространство има информация. С тях той ни показва, че неотклонно следва своята цел да ликвидира руското присъствие у нас –  в областта на икономиката и в главите на българите. На бизнес закуска, организирана от Американската търговска камара у нас в края на април т.г., г-н Мертен заяви: „Надявам се скоро България да може да договаря „нула“ молекули руски природен газ!“ Един от главните акценти на неговата среща с военният министър Тагарев (юни т.г.) бе активизиране на противодействието на руската дезинформация.

А сега стана известно, че Държавният департамент на САЩ отпуска 900000 долара на министерството на образованието. За да изглежда почтена сделката на нас ни съобщават, че тези пари ще се използват за медийното ни ограмотяване и за борба с дезинформацията (естествено, има се предвид руската – за американците у нас друга няма!). Но това не променя същността на договореността между  министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков и посланика на САЩ в България Кенет Мертен: ние ви плащаме, а вие правите това, за което ви купуваме. Продажни бюрократи, университетски преподаватели, учители, образи от неправителствени организации сега ще се оближат и ще запретнат ръкави. Стимулирани от новите пачки долари те още по-ентусиазирано ще насаждат ненавист към Русия у децата и младите хора на България. На практика американското посолство безцеремонно се намесва в управлението на държавата ни, за да промива мозъците на нашите деца. Да ги учи, кои медии у нас да следят и кои да избягват, на какво да вярват в тях и какво категорично да отхвърлят. Но най-вече да мразят Русия.

Абсурдът е и в това, че най-малкото  САЩ могат да ни учат на медийна грамотност и борба с дезинформацията. Та точно те са фабрика №1 за нейното създаване и тиражиране на планетата ни. А държавата Америка осъществява непрекъснато и свръхагресивно промиване на мозъците на собственото си население чрез тамошни медии. Страната отдавна  е станала еталон за преследване на другомислието, жестока цензура на медиите, за илюзорна свобода на словото. А цялата и образователна система е изправена пред истинска катастрофа.

Популярната медия The American Conservative стига до извода, че книгата на Джордж Оруел „1984“, е написана за ерата на Джо Байдън. Припомням ви, че в нея британският писател изследва същността на дезинформацията и ролята и за манипулиране на обществото. Той ни представя един тоталитарен режим, който воден от партията и нейният шеф – Големият брат, упражнява пълен контрол над мисленето на гражданите. За тази цел партията използва различни техники, сред които е т.н. „новоговор“. Той е предназначен да ограничава и манипулира мисленето. В него са заменени думи и понятия, които биха могли да оспорят или критикуват идеологията на партията. Чрез манипулации партията успява да накара хората да вярват в неистини и лъжи и ги лишава от критично мислене.

Книгата е публикувана за първи път  през 1949 г. Но създаденият в нея измислен свят днес е реалност точно в Америка, отбелязва  The American Conservative. И привежда доказателства за това. През 2023 година в Америка Министерството на истината е изпълнителната власт, предимно ФБР. То определя като дезинформация и цензурира под маската на защита на американците от нея теми, като съдържанието на лаптопа на Хънтър Байдън, публикациите за появата на Covid,  съмненията в честността на американските избори въобще и особено на президентските през 2020 г. и т.н.  Проблемът е, че когато е помолен пред Конгреса да дефинира що е „дезинформация“ директорът на ФБР Кристофър Рей не е бил в състояние да го направи. Независимо, че точно тя е в основата на кампанията на ФБР за цензуриране на американците. Любовта на властта към този измислен термин идва от това, че той няма фиксирано значение, лишен е от конкретен смисъл.  Точно това му придава сила, подобно на понятието „тероризъм“, което аналогично бе използвано десетилетие по-рано. Но и до днес като „вътрешни терористи“ в САЩ записват всички онези, които са неугодни на властта, отбелязва The American Conservative. И привежда още един пример за борба с другомислието, най-активно използван от американските власти днес – т.н. „език на омразата“.

Под прикритието на борба с дезинформацията американското правителство насажда дезинформация, отбелязва  The American Conservative. Неопределена, аморфна заплаха (комунизъм, ковид, тероризъм, дезинформация) се набива от властта в главите на американците. А после  в името на борбата с нея се въвежда жестока цензура. Виновникът за всичко лошо е Русия, а всеки, който се опита да каже истината, се обявява за „пропутински“ агент.

Точно при президента Джо Байдън правителството предприе „най-масовата атака срещу свободата на словото в историята на Съединените щати“. Белият дом и неговите федерални агенции полагат невероятни усилия за да премахват от социалните медии политически възгледи, които те не харесват. Победата на цензурата над американците и техните мисли е най-голямата заплаха за свободата на словото в американската история, заключава The American Conservative.

Нашето „медийно ограмотяване“  преследва и друга цел: да преключва вниманието ни върху всевъзможни измислици и баналности. И така да забравим да питаме за източниците на финансовите потоци, благодарение на които съществува и реалната дезинформация. „Медийната грамотност“ ни пречи да разберем защо всъщност трябва да живеем все по-бедно, при една ужасяваща и стремително растяща инфлация. Която осезаемо ще се стопи щом  престанем да купуваме в пъти по-скъпият американски втечнен газ и продължим да получаваме несравнимо по-сигурният и евтин руски природен газ.

The European Conservative е медия, чиято редакция е във Виена, но има новинарски офис и в Брюксел. В нея се появи интересна статия озаглавена така: „ЦРУ ли е най-големият спонсор на журналистиката в света?“ Заглавието е на изтъкнатият американски политик и кандидат за президент Робърт Ф. Кенеди-младши. В  свое интервю той определи Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ като „най-големият спонсор на журналистиката в света“.

Според The European Conservative  днес ЦРУ контролира големи американски медии като The Daily Beast, Rolling Stone, Salon и др. Разследване, осъществено от MintPress ясно показа, че и Facebook има тесни връзки с ЦРУ. Мета е наела много служители, както от ЦРУ, така и от ФБР и Пентагона, които цензурират „политически чувствителни сектори“. ЦРУ поддържа много тесни връзки и с Google, което и позволява директно да определя  приоритетите в търсенията на хората в нея.

Влиянието на ЦРУ се разпростира и върху Националния фонд за демокрация (NED), който финансира медии и неправителствени организации в целия свят. Официално мисията му е да насърчава развитието на демокрацията по света, но реално е да контролира умовете на милиони. Всяка година NED раздава хиляди грантове на лица и групи в повече от 100 страни, включително и в България. Кои български медии и „интелектуалци“ и по колко хилядарки  получават от този фонд не е  лесно да узнаем. Но по хъса, с който те демонизират Русия и се борят с нейната „дезинформация“ може да ги идентифицираме. Та нали, който дава парите определя не само това, което може да се появи в медиите, но и по какъв начин да се разкаже и покаже на публиката. По този начин ЦРУ реално е в състояние да контролира умовете на хората – да определя какво те виждат, чуват и на какво да вярват, обобщава The European Conservative.

В заключение ще изразя пълно съгласие с казаното от посланик Мертен на неговата лекция в края на юли т.г. пред Атлантическия клуб у нас, създаден впрочем точно от американското посолство. В нея той заяви: във всяка  страна има потенциални заплахи за демокрацията. Но подходът да бъдат преодолени те не е като се забранява на хората да разговарят и изразяват своето мнение. Трябва се намери начин те да бъдат убедени защо демокрацията е нещо позитивно, подчерта г-н Мертен.

Ще бъда признателен на посланика, ако  ни убеди със сериозни аргументи в „зловредното влияние на Русия“ в България. Както и да опровергае множеството доказателства, че точно САЩ подпалиха конфликта в Украйна. А сега водят заедно със съюзниците си прокси война срещу Русия на украинска територия. И ни докаже неверността на твърденията на американски интелектуалци, като проф. Ноам Чомски, проф. Джефри Сакс, проф. Джон Миршаймър, Тъкър Карлсън, Глен Грийнуолд, Тед Гален Карпентър, Катрина Ван Ден Хювел и много други. Защото те са категорични: точно САЩ са истинската фабрика за дезинформация на планетата ни!