Плашат ли се шведите от втора вълна на Ковид-19?

Плашат ли се шведите от втора вълна на Ковид-19?

https://i0.wp.com/icdn.lenta.ru/images/2020/05/13/16/20200513162821489/original_d68ed6a7925a6369ae826fe86880e66d.png?w=640&ssl=1

Страхът от нова експлозия на коронавирус, която да ни върне в мрачното време на карантината, обхваща почти цяла Европа. Евронюз (Euronews) – мнгоезична медия, включваща ТВ-канал, радиостанция и уебсайт и обединяваща 10 европейски обществени медийни компании, съобщава за рекорди в броя на заразените в последните дни. Над 16000 са новите случая на инфектирани с Ковид-19 във Франция например. В Италия за последните денонощия са открити над 5500 нови случая. А във Великобритания само в неделя са били установени около 13000 души с Ковид-19. Правителствата във все повече европейски страни  предупреждават, че ще бъдат принудени да върнат суровите  забрани от времето на пика на пандемията през пролетта на тази година.

Но на нашия континент има и държава, която не се вълнува от втора вълна на коронавируса. Швеция стана известна  със своят определено нестандартен подход в борбата с него. Тя се отказа от карантината, не препоръча задължително носене на маски, а сега няма намерение да въвежда нови мерки против Ковид-19, пише най-старият (основан е през 1826 г.) и популярен френски всекидневник  Le Figaro. Докато в други държави отново закриват барове и ресторанти, въвеждат задължителна карантина и самоизолация, Швеция постъпва точно обратното: дава на населението препоръки. И сега в тази страна с маски са най-вече чужденци и някои възрастни хора.

За главният епидемиолог на Швеция – Андерс Тегнел, закриването на предприятия, заведения, граници, принуждаването на хората да си стоят у дома, е неаргументирано. Той е и на мнение, че научните доказателства за ефективността на маските са „удивително слаби“. За него те могат да доведат и до сериозно заразяване, защото хората много често се докосват до лицето си. Подкрепя го и шведската министърка на здравеопазването и социалните въпроси Лена Халенгрен, според която в Швеция нямат намерение да настояват хората да носят маска с години.

Шведските власти бяха последователни в препоръките си: оставайте си вкъщи при най-малки симптоми, мийте си ръцете, спазвайте дистанция, работете, ако имате тази възможност у дома, избягвайте обществения транспорт. А на хората над 70 години препоръчаха да се самоизолират.

https://i0.wp.com/www.4cmitv.com/wp-content/uploads/2020/04/Norr-Malarstrand.png?w=640&ssl=1

Резултатът е, че сега на Швеция не и се налага да се среща с втора вълна на пандемията, подчертава Андерс Тегнел. За разлика от държавите, които първоначално въведоха строга карантина, а след това я отмениха. Шведските власти убедиха съгражданите си, че борбата с коронавируса не е спринт, а маратон, в който трябва да имат търпение и да  изчакат резултатите. В началото на юни Швеция бе страната с големи шансове да се умре от Ковид-19, но през юли тенденцията се обърна. По данни на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията  (ECDC) за последните две седмици в Швеция са регистрирани само 42 случая с Ковид-19 на 100000 жители, но във Франция те са 231. Едно от обясненията за отслабването на пандемията в Швеция е имунитета, придобит от част от населението.

За разлика от повечето европейски държави Швеция се отказа да въвежда карантина, а постави акцент на социалната отговорност на населението, общественото дистанциране и личната хигиена. За това тя стана обект на остра критика от други държави. Вярно, в процентно отношение от населението броят на смъртните случаи от коронавирус тук се оказа определено по-висок, отколкото в съседните държави на Северна Европа. Но много по-нисък в сравнение с Италия, Испания и Великобритания, които въведоха драконовски ограничения за населението. А през септември в Швеция бе регистриран най-ниският коефициент на разпространение на коронавируса в Скандинавия (регионът с обща култура и история, разположен на Скандинавския полуостров заедно с Дания).

Безкарантинната стратегия помага на Швеция да избегне „втората вълна“ на Ковид-19. Това е доказателство за успеха на шведският модел, който стана обект на много силна критика в чужбина. Но пък бе подкрепен от преобладаващата част от шведското население. Хората в тази страна одобряват стратегията на властите, насочена към изработване на „популационен имунитет“. Проучванията на общественото мнение по темата коронавирус сочат: повече от половината шведи имат „стабилно“, „силно“ и „много силно“ доверие на организациите в страната им, които се борят с пандемията. А 6 от 10 шведи са на мнение, че предприетите мерки в страната са добре балансирани.

Изследване, осъществено от учени от Харвардският университет установи, че твърде суровото социално дистанциране, осигурявано чрез извънредно положение в една държава, води до рязък скок в броят на инфекциозните заболявания след броени месеци. И последиците от тях – здравни и икономически, могат да се окажат много по-сериозни отколкото, ако властите не налагаха строга карантина. Това сега вече се забелязва в много държави, въвели ограничения в пика на пандемията през първата половина на тази година. В тях се унищожават работни места, увеличава се делът на хората, едва свързващи двата края. Сега и Световната банка прогнозира, че заедно с продължаващите военни конфликти и промените в климата, суровите мерки срещу коронавируса ще увеличат само за следващата година броят на хората в света, живеещи в крайна бедност с над 150 милиона души!

https://i0.wp.com/static.euronews.com/articles/stories/04/82/35/54/1000x563_cmsv2_e33dbb34-f18d-5680-877c-011786ad6052-4823554.jpg?w=640&ssl=1

Шведите още в началото на пандемията казваха, че трябва да се научиш да живееш с нея. Сега тази истина откриват  властимащи в други държави. Расте и делът на тези, които оценяват като достоен шведският подход в борбата с пандемията – да позволиш на гражданите сами да се включат в противодействието на вируса, а не да им заповядваш със закони и постановления. Д-р Майкъл Райън, изпълнителен директор за извънредни ситуации на Световната здравна организация, определи Швеция като успешен модел за борба с коронавирусът. За него тази страна  е образец на бъдещето, ако искаме да се върнем към общество без карантина. А неодавна представители на Световната здравна организация отново похвалиха шведския модел, като го определиха като „устойчив“.

Шведите показаха на света, че печеливш е разумният и мъдър, а не основан на паника подход и към пандемията от коронавирус. Затова си струва да се  изучава и осмисля това, което те правят. Тогава  грешките и свързаните с тях щети вероятно ще са осезаемо по-поносими.