Пием! И кво като пием?

Пием! И кво като пием?

Рано сутрин. Градинка пред жилищен блок. Звучи чалга от нечий смартфон. Купонът е в разгара си – хлапета на 11-13 години оживено и на висок глас разговарят. А около тях преполовени бутилки с алкохол.
Ако случайно се осмелите и попитате тълпата подрастващи защо се наливат и то сутрин, не е трудно  да предвидите  и реакцията им. Те ще млъкнат и изумени ще ви гледат известно време. После някой от тях ще промълви с мутиращ глас:
– Пием! И кво като пием?

Една все по-често срещана картина из страната. Все повече хлапета – момичета и момчета пият. Без да подбират: ракия, вино, бира – това, до което могат да се докопат. Пият по домове, на дискотеки или просто на улицата.
Преди време Световната здравна организация (СЗО) направи проучване за подрастващите и алкохола. То обхвана 220 хил. младежи на възраст 11, 13 и 15 години от 40 европейски страни, Израел и Гренландия. Е, оказа се, че и тук ние сме в челните позиции – на трето място в Европа. Една пета от нашите момчета и 13 на сто от момичетата са заявили, че са се напили за първи път преди да навършат 11 години. Ако за Европа като цяло данните сочат, че пият 35 на сто от подрастващите на 16 години, то у нас този дял гони 50-те процента.

Дали това е детска игра, опит да се доближиш до света на възрастните, да демонстрираш мъжественост или женственост – мотивите са различни.
Страшни са обаче последиците. Лекари от центрове за спешна помощ могат дълго да разказват за тинейджъри, едва оцеляли след яко препиване.
А ето и някои най-нови данни за това, което заплашва организма на днешните подрастващи утре, когато те станат възрастни.

Ако момчетата пият алкохол в тинейджърска възраст, то те имат три пъти повече шансове да се разболеят от рак на простатата в сравнение с връстниците си, които не го докосват. Простатата е орган, който бързо расте точно в периода на половото съзряване. И затова той е възприемчив към канцерогенно въздействие в тинейджърска възраст. Проблемът е, че точно този вид рак се развива без симптоми, коварно и смъртността от него е изключително висока.
Атеросклерозата е едно доста опасно заболяване. То предизвиква стеснение на кръвоносните съдове, а оттам следва и намаляване на притока на кръв до сърцето. В крайна сметка това може да доведе до инфаркт или инсулт, до инвалидност и до преждевременна смърт.

Най-нови проучвания сочат, че потреблението на алкохол и пушенето на цигари могат да предизвикат сърдечносъдови заболявания и инсулт. Учени са проанализирали данни за 1266 тинейджъра. Те често са пиели бира, вино, концентрати. В резултат на това е последвала травма на кръвоносните  им съдове. Особено разрушително за здравето на подрастващите е съчетаването на алкохол и цигари.
Британски експерти са анализирали данни от над 60000 медицински процедури. Изводът им: много млади хора днес са се се превърнали в старци. Те са установили, че все повече млади хора страдат от заболявания, които доскоро са били непознати за тяхната възраст. А една от главните причини това да се случва е ранното пристрастяване към алкохола и цигарите.

Отделна тема е, че пиенето в тинейджърска възраст е предпоставка за активно потребление на алкохол и когато децата пораснат. А това влече след себе си твърде много рискове за здравето на човека.
Излиза, че отговора на въпроса “И кво като пием?” е доста страховит: днешните хлапета с начина си на живот сами създават предпоставки той не само да е мъчителен утре, но и не много продължителен.
Ако родителите наистина мислят за бъдещето на децата си, би следвало да  им помогнат да узнаят истината за последиците, от невинното на пръв поглед обръщане на бутилки алкохол от тях.