Парите за нашите хора, за другите – замърсена природа

Парите за нашите хора, за другите – замърсена природа

https://i0.wp.com/www.kaiserslauternamerican.com/wp-content/uploads/2013/05/Photo9c-300x218.jpg?resize=300%2C218&ssl=1Преди десет години всекидневника на Министерството на отбраната на САЩ – Stars and Stripes съобщи за плановете да се изградят американски военни бази в Румъния и България. Още в заглавието на тази любопитна публикация се сочеше, че новите бази в тези две страни ще струват на САЩ над 100 милиона долара. От тях според Stars and Stripes 60 милиона долара са предназначени за България, която трябва да приюти 2500 американски военнослужещи. И нещо любопитно: вестника цитира командващия Обединената оперативна група “Изток” полковник Гари Ръс, според който никой в България не възразява против присъствието на американски войници в страната.

Вероятно има различни мотиви за това, властимащи неистово да искат американски военни бази у нас. Но като отчетем тяхната корумпираност и хищен манталитет, най-вероятно основната причина е някои да прибере тези милиони долари. Кой ли? Нашите хора, разбира се. И срещу 60 милиона долара четири военни бази, останали от времето на социализма – “Безмер” (Ямбол), “Граф Игнатиево” (Пловдив), “Ново село” (Сливен) и Айтос, бяха реконструирани и реновирани, а после предадени за ползване на американците. Предвижда се тяхната численост да е възможно да нараства до 5000 военнослужещи. Особено ценна за американците е базата край Безмер – нея я нареждат сред шестте най-важни американски бази в света.
На властимащите им дреме, че с появата на тези военни бази страната ни се подлага на изключителен риск при евентуален военен конфликт с Русия. Незабавно четирите бази ще станат цел за руските ракетни комплекси “Искандер-М” например. И ще се превърнат в димящи кратери, в които ще изгорят не само американците, но и хората живеещи в тези региони.
Няма да засягам и темата за унижението, което съпровожда приемането на чужди военни бази на наша територия. Подписаният договор предвижда САЩ да могат да ги използват за интервенции срещу трети страни, без да са длъжни да информират за това София. Освен това американските военнослужещи се ползват с пълен имунитет. На този фон твърдението на американското посолство, че четирите бази продължавали да са българска суверенна територия, може да предизвика само смях, коментира Дойче веле.

Ще се спра на един друг аспект: екологията. Tages-Anzeiger (съкратено Tagi или TA), е швейцарски национален всекидневник. В него се появи интересен материал. Авторите му Яник Уигет и Дино Карачоло са категорични: американските военни са истинска заплаха за екологията!
Журналистите припомнят, че САЩ е страната с най-много военнослужещи и военна техника, разположена извън собствената си територия. Те имат около 800 военни бази в 70 държави, военно-морски съединения в Средиземно море, Атлантическия и Тихия океан, Персийския залив, Червено море и Индийския океан, провеждат многобройни официални и секретни операции. На практика американската армия присъства във всички райони на света, отбелязват швейцарските журналисти. Военният бюджет на САЩ е най-големият в света – 700 милиарда долара. За да осигуряват провеждането на операции в целия свят, американците постоянно използват контейнеровози, транспортни самолети и камиони, които изразходват огромно количество гориво. Така американската армия изхвърля гигантски количества СО2. През 2017 г. всеки ден тя е купувала по около 269000 барела нефт. Като е изгаряла гориво тя е отделяла в атмосферата над 25000 килотона въглероден диоксид.

https://i0.wp.com/militarymachine.com/wp-content/uploads/2018/09/1200px-82nd_Airborne_paratroopers_in_a_C-17-1024x682.jpg?resize=640%2C426&ssl=1

Това са установили учени от два от най-престижните британски университети – в Дърам и Ланкастър (резултатите от тяхното проучване са публикувани в научното издание Transactions of the Institute of British Geographers). Според тях американската армия е един от най-големите замърсители на околната среда в историята. Всяка година тя изразходва гориво и отделя повече парникови газове, отколкото болшинството страни със средна големина. Ако американската армия бе държава, тя би заела 52 място сред страните, замърсяващи околната среда и би оставила след себе си 140 държави. Над половината от изхвърления СО2 се пада на американската авиация, а една трета – на военно-морските сили. За сравнение: за да се произведе само 1 килограм CO2 например, 750 нови автомобила трябва да изминат по 10000 километра всеки в Швейцария (което е приблизително равно на средното годишно разстояние).
Учените са категорични: американските военни остават най-големият институционален замърсител в света, допринасящ значително за глобалните емисии на парникови газове. И няма много други дейности, които да са толкова катастрофални за околната среда.
В интерес на истината те не са първите, които предупреждават за опасността от американските военни бази в чужбина. Преди четири години американската медия The Nation публикува статия, в която определи САЩ като “рекордсмен по броя на вредоносни военни бази”. Впрочем нейният автор – професора по антропология от Американския университет във Вашингтон Дейвид Вайн подчертава, че американските бази (а те са 95 на сто от всички военни бази на планетата), са причина и за ръст на радикализъм, войни и нестабилност. Вместо да правят света по-безопасен, американските военни бази го правят по-несигурен. И определено вредят на живота в САЩ и в чужбина, обобщава проф. Вайн.

В края на миналата година и Уитни Уеб публикува в ecowatch.com свое разследване, което и дава основание да твърди: американските военни са най-големият замърсител в САЩ и в света! Според авторката Министерството на отбраната на САЩ произвежда повече опасни отпадъци от петте най-големи американски химически компании. И разнася токсично наследство в целия свят под формата на обеднен уран, нефт, реактивно гориво, пестициди, дефолианти, токсични метали… Американските военни бази са сред най-замърсените места в света, те тровят и източници на питейна вода и почвата, твърди Уитни. И прави заключението, че цената на американските военни дейстивя, определяна като “съхраняване безопасността на американците” е много по-висока, отколкото хората си представят. Цена, която ще усетят и бъдещите поколения – както в САЩ, така и в чужбина.
Излиза, че с безразличието ни към избора на властимащи, а после и с пълната си незаинтересованост към решенията, които те вземат, ние сами си създаваме невероятни рискове. Не само за себе си, но и за децата и внуците ни.
Но както се казва в една нашенска мъдрост – като се обърне каруцата, пътища много…