Пандемията нямаше да я има, ако те нямаха интерес да я има

Пандемията нямаше да я има, ако те нямаха интерес да я има

https://i0.wp.com/medaboutme.ru/upload/medialibrary/260/shutterstock_291583328.jpg?w=640&ssl=1

Покрай купищата глупости около пандемията от коронавирус, с които денонощно ни затрупват родните медии и най-вече големите телевизионни канали, за огромната част от сънародниците ни става  все по-трудно да се ориентират в случващото се. Още повече, че никак не са малко тези от тях, които сами са се отказали да мислят с главите си. В интерес на истината това не е лесна работа, а отнема и немалко време за търсене и вникване в сериозни четива. Къде по-приятно е полегнал на дивана да втренчиш поглед в телевизора или в екрана на смартфона и на доверие да поемаш това, което техните екрани ти разказват.

Хората с промити мозъци, които преобладават у нас и по света, едва ли предполагат, че пандемията нямаше да е толкова продължителна, ако от нея не се и печелеше. Точно както е казано в народната приказка – всяко зло за добро. Ковид-19 се превърна в невероятно доходно начинание и за политици, собственици на медии, овластени лекари, журналисти,  рекламисти, маркетолози, пиари, блогъри…  Заради влиянието, което те имат върху тълпата, само фармацевтичната мафия сега буквално ги позлатява.

Но тя далеч не е единствена в това начинание – освен нея съществуват и всевъзможни производители на храни и напитки (алкохолни и разхладителни), на цигари, има безброй собственици на заведения за бързо хранене, пицарии и др. За тяхно щастие търговията с продуктите им – традиционна или онлайн, бележи върхове точно сега. Ето защо те могат да си позволят да  манипулират потребителите всячески и без прекъсване, за да ги пристрастяват към вредните си продукти. Инвестираните в реклама, маркетинг, пиар и други дейности, съществуващи за да моделират и насочват поведението им, те бързо си възвръщат. Потребителите, най-вече децата и младите хора подобно на наркомана, който се нуждае непрекъснато от дрогата си,  търсят вредните за здравето им храни и напитки.

Това не са са банални приказки, а тъжна истина. В  the journal Globalization and Health са публикувани резултати от твърде интересно проучване. То е проведено от учени от  Университетът в Бат и Единбургският университет (Великобритания), Университета на Сао Пауло (Бразилия)  и организацията the World Public Health Nutrition Association. Посветено е на неистовите усилия, които полага хранително-вкусовата промишленост за да се противопоставя на всякакви мерки, които биха намалили експлозията от сърдечни заболявания, рак и диабет в света и у нас. Тези незаразни заболявания са причина за над 70 на сто от смъртността и уврежданията в света. А главният виновник за да ги има е нездравословната храна, която се предлага на пазара.

https://i0.wp.com/domstrousam.ru/wp-content/uploads/2019/10/zubi.jpg?w=640&ssl=1

Лобито на производителите на храни и напитки прави всичко възможно за да блокира глобалното регулиране на техните вредни продукти. Изводът на учените е, че въпреки приказките за подкрепа на общественото здраве, бизнесът от хранителната промишленост последователно се противопоставя на ефективни регулации, като данъци и маркетингови ограничения. А работещите за тях манипулатори и лобисти агресивно оспорват всички появяващи се научни доказателства за вредите, които продукцията им носи за здравето на хората. Така Международният съвет на асоциациите за напитки, който представлява индустрията за безалкохолни напитки твърди, че  не съществува връзка между подсладените със захар напитки и затлъстяването. Обслужващите този отрасъл на индустрията манипулатори изтъкват, че предлагането на „съвети в дадена област – икономика и фискална политика, които са далеч от експертния опит на Световната здравна организация (СЗО), не е разумен начин на действие.“ Но това просто не е вярно, твърдят учените, осъществили проучването. Истината е, че СЗО включва сред своя персонал много икономисти. А и Световната банка също насърчава използването на здравни данъци в хранителният бизнес.

За изследователите аргументите, с които манипулира съзнанието на милиони хора индустрията за храни и напитки, напомнят на тези, използвани от тютюневата индустрия: регулацията няма да работи, а научните твърдения за вредата от цигарите не са верни. Но въпросът е много сериозен, отбелязват учените – пандемията от Ковид-19 показа, че коронавируса е смъртоносно опасен най-вече за хората с хронични заболявания.

NCDs (Noncommunicable diseases) е световно обединение на организации, които изучават неинфекциозните заболявания. Люси Вестерман – мениджър на политиките и кампаниите в NCD Alliance подчертава, че цигарената, алкохолната и хранителната индустрия мълниеносно са разпознали огромните шансове, които им дава пандемията от Ковид-19. И точно те, които са главните виновници за невероятния ръст на хроничните заболявания, сега се провъзгласяват за герои и партньори в борбата с кризата. Те разполагат с огромни ресурси, които им позволяват да се намесват в политически решения, отбелязва Люси. NCD Alliance е създала голяма база данни, които разкриват стотици манипулативни тактики прилагани от бизнеса: тютюневи компании жертват пари за благотворителни организации, борещи се с Ковид-19 и със сърдечни заболявания; пивоварни заводи, които печатат на етикетите на бутилките си изображение на дробове и слогана: „Добрата бира е като въздуха – без нея е невъзможно да се живее“; реклама, която призовава хората да ядат повече пържени картофки, за да подкрепят родното селско стопанство; безплатни маски, които потребителите ще получат, ако си купят два хамбургера от заведение за бързо хранене и т.н.

https://i0.wp.com/xoxo.ru/wp-content/uploads/2020/09/priv1.jpg?w=640&ssl=1

Колко сериозни са нещата с хроничните незаразни заболявания показва статистиката на Центъра за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ например. Оказва се, че решаващ фактор по отношение на риска от смърт на заразен с коронавирус пациент, е възрастта му. Но това не се отнсася до случаите на тежко протичане на заболяването – тук възрастта е без значение. Дори и 30-годишен човек болен от диабет ще попадне в реанимация, ако се зарази с Ковид-19 –  също така, както и този над 80 г.

А най-ново изследване, публикувано в Journal of the American Heart Association показва: в САЩ 64 на сто от всички случаи на Ковид-19, които е трябвало да се лекуват в болница, са били обусловени от една причина: неправилно хранене. Става дума за болести, като затлъстяване, диабет, хипертония, сърдечна недостатъчност.

Оказва се, че може да не се безпокоим за пандемията от коронавирус, стига да се научим да не вярваме на манипулаторите, които сега особено са се развихрили. И да имаме що годе разум за да внимаваме, какви храни и напитки  слагаме на трапезата си. Само от полза ще е, ако престанем да следим като дрогирани потоците от информационен боклук, с който са претъпкани социалните мрежи и намерим време да се ограмотим. За да се научим да разпознаваме добрите от вредните храни и напитки.

Тогава може да забравим за пандемията от Ковид-19. Както и за така агресивно натрапваните ни сега западни ваксини. Причината е, че е много по-вероятно  те да ни навредят, отколкото да ни помогнат.

Ако не веднага, то в обозримо бъдеще.