Очарователна на всяка възраст: 3 част

Очарователна на всяка възраст: 3 част

10.
Много полезен и за кожата ви е шоколада, но най-вече този, който аз си похапвам – с 99 на сто съдържание на какао. Познавам жени, за които единственото по-хубаво нещо от един шоколад са два шоколада. Но те никак не обичат т.н. „горчив“ шоколад. И определено грешат, като предпочитат този, с много по-ниско съдържание на какао. Защото, колкото по-високо е то, толкова по-благодарна ще е кожата ви – точно какаото я прави гладка, подобрява кръвообръщението и работата на сърдечносъдовата система. Причината е, че какаото е много богато на флавоноиди.
Впрочем нищо ново под слънцето – още древните маи са използвали какаовите зърна за подмладяване и релаксация, а цената им е била изравнена с тази на златото. Не случайно в Европа стават сега все по-популярни спа-центрове, които предлагат шоколадови вани – те помагат за подмладяване на кожата, защитават я от появата на бръчки.

Шоколадът съдържа антиоксиданти, витамини като В1, В2, В3 и Е, носител е на триптофан, който участва в създаването на серотонин – хормона, който ни дава чувството за щастие. Не случайно хората, които си хапват шоколад са спокойни – той снема стреса. Благодарение на своите ценни съставки, шоколада способства за овлажняване на кожата и за нейното възстановяване, помага в борбата срещу пигментните петна, прави кожата бляскава и гладка. Любопитното е, че качествения шоколад ускорява обмена на веществата и така подобрява и фигурата на човека.
11.
За да си осигурите свежа, красива кожа на всяка възраст, от значение е да избягвате определени продукти. Особено важно е да се справяте със свободните радикали, които са едни от главните виновници за остаряването на човека. Наситените мазнини, червеното месо, рафинирани масла и полуфабрикати трябва да консумирате с чувство за мярка. За съжаление, няма как да се откажем изобщо от тях – мазнините са ни нужни, за да избегнем пресъхване на кожата ни.


Но трябва да се откажете от рафинираната захар и бялото брашно. Те могат да доведат до повишаване на равнището на захар и инсулин в кръвта. Това незабавно ще се отрази на задържане на натрий в бъбреците (течностите не се отстраняват чрез лимфната система правилно, а остават в тялото). Като добавим и солта, която присъства във всички готови продукти, то се увеличава опасността да се появат отоци по тялото ви.
Освен това захарта ускорява негативните промени в структурата на колагена и води до появата на бръчки например. Това трябва имат предвид най-вече тези мили дами, които са над 40-те.

12.
Ще имате хубава кожа и ако бягате от скуката. Експерименти, осъществени от учени от Университета на Централен Ланкашър в Престън (Великобритания) сочат, че точно скуката е една от основните причини за потребление на вредни продукти – като чипсове, сладкиши, хамбургери, газирани напитки, концентрати… Причината е, че скуката е свързана с ниско равнище на допамин, а това означава и поява на депресия. Като избираме вредни продукти ние подсъзнателно се опитваме да повишим равнището на допамина, но крайният резултат ще е негативен, включително и за кожата ни.
13.
Излиза, че ако – (недай си Боже!), са се появили проблеми с кожата ви, то това е най-вече сигнал за неправилно хранене: вие сте я лишили от важни за нея ресурси, от енергия.

– Така, ако по кожата ви се появат сухи зони, а устните ви се напукват, с това тя ви напомня, че се нуждае от витамин А (ретинол) и каротин. А с тях шега не бива да си правите, защото точно те имат непосредствено отношение към нормалната работа на потните жлези, които задържат влагата и осигуряват еластичност на кожата.
– Кожата ви е изпръхнала – не и достигат витамините В3 и РР, белтъчини, триптофан (това е една от 20-те жизнено важни за нас аминокиселини, които тялото ни не произвежда и трябва да си ги доставяме от храната).
– Кожата ви е бледна, а цвета на лицето нездрав – дефицитни се оказват витамини В2 и В12: точно те придават на кожата ви отличен вид.
– Кожата ви губи своята еластичност, избледнява – не ви достига витамин С и цинк.

– Кожата започва да увисва – нуждаете се от желязо.

– Кожата ви става суха, появяват се обриви по нея – тя остро се нуждае от витамините A, B и C и антиоксиданти. Точно защото те не достигат, свободните радикали са се развихрили и са обусловили възпалителни процеси в кожата.

Струва си да полагате специални грижи за кожата си – най-малкото, защото тя е най-големия орган на нашето тяло: тежи около 20 килограма и заема голяма площ от него. И ако тя не получава онова, от което се нуждае, то  започва да остарява, става отпусната, бледа и набръчкана.
А и от нея в много голяма степен ще зависи вашата привлекателност, която в този прекрасен луд свят има все по-голямо значение и за успеха ви.
Правилното хранене не просто ще стимулира защитните ви сили, но ще им предоставя и нужната им енергия, за да работят те  оптимално. Затова, ако знаете какво да си похапвате и какво да не докосвате, то вие ще си осигурите не само отлично здраве, но и красива кожа и винаги привлекателен външен вид. И много трудно, ако не и невъзможно, ще е за другите да познаят на каква точно възраст сте.