От това, което похапваме зависи как ще се чувстваме

От това, което похапваме зависи как ще се чувстваме

https://i0.wp.com/4.bp.blogspot.com/-pOzwsEXz3kE/WXq_EfSdG0I/AAAAAAABwig/Qw01H2ENMVs7eA6254sXgg9Mfa6xi2lkQCLcBGAs/s400/27752133_shutterstock_98550350.limghandler.jpg?w=640&ssl=1

Всички искаме да живеем дълго, но да бъдем при това здрави, енергични и успешни. Да се наслаждаваме на радостите на живота и на това как растат децата и внуците ни. Да постигаме целите си. Да бъдем щастливи.

И това не е толкова трудно за достигане. Но при едно условие: не се отнасяме с пренебрежение към това, което похапваме. Колкото и да ни се струва маловажно, но точно от храната, която поемаме, в огромна степен зависи дали ще бъдем здрави, енергични и успешни.

Защото има два типа хранене – правилно и неправилно, което е предпоставка за заболяване и дори за ранна смърт. Заради него хора си докарват повече проблеми, отколкото, ако дишаха замърсен въздух или пушеха цигари.

В понятието „неправилно хранене“ специалисти включват хроничното непълноценно хранене, недостига на важни хранителни вещества, свръхконсумацията на въглехидрати и мазнини, на вредни разхладителни напитки…

Но най-вече свръхтеглото, което е видимия резултат от неправилното хранене. Относителният дял на възрастните със свръхизлишни килограми вече е около 40 на сто. Те са най-вече жени, но и все повече мъже са с впечатляващи заоблености.

Особено тревожна е ситуацията при децата – в света над 150 милиона от тях, на възраст до пет години, страдат от различни форми на непълноценно хранене. Други 50 милиона са анемични и твърде слаби, а 38 милиона са направо затлъстели.

Изобилието от вредни продукти в менюто на децата – твърде много сухи закуски от рафинирани и преработени продукти, подсладени и газирани напитки и пр., е изключително опасно, за да бъде подценявано. Ако ние, родителите, пренебрежително се отнасяме към този проблем, то ги обричаме на риск от развитие на атеросклероза и хипертония, онкологични заболявания и диабет. Включително и от появата на апное – спиране на дишането им по време на сън.

Но в динамичното и напрегнато време в което живеем храненето май е последното нещо, за което се сещаме. През деня често не ни достига времето, за да похапнем човешки, затова често вечер компенсираме с обилно хранене. Сваляме стреса с вкусотии, за които отлично знаем, че по-скоро ни вредят, отколкото да укрепват организма ни. И най-важното – забравяме, че от това, което похапваме зависи в каква форма ще сме.

През миналата година на планетата са починали около 55 милиона души. Но поради какви причини те са си отишли преждевременно от този свят? От тероризъм ли, войни, травми, епидемии?

Да, тези лоши неща също са предизвикали смъртта на немалко хора. Но над три четвърти от тези милиони са починали най-вече от т.н. „неинфекциозни заболявания“. Това са тези, които не могат да се предават от човек на човека – като рак, инфаркт, инсулт, диабет… И основната причина да се срещнат с тях е неправилното им хранене.

Ще е застрашено ли едно момиче в бъдеще от рак на гърдата зависи и от това, дали то консумира неразумно безалкохолни и газирани напитки, червено месо, маргарин, захар – всички те рязко увеличават риска от тези болести. Това доказаха изследователи от Калифорнийския университет, след като анализираха данни за 45204 жени.

Друго проучване сочи, че при хората, които употребяват храна с висок гликемичен индекс (той се използва за измерване на промяната в нивата на кръвната захар, като следствие от приемането на различни храни), риска от заболяване от рак на белия дроб, се увеличава с около 50 на сто. Или ако си похапваме всеки ден бял хляб, кифлички, банички, бисквитки, понички и пр., то ние осезаемо увеличаваме опасността да развием у себе си подобно заболяване.

А какво да слагаме на трапезата си, за да сме здрави и в добро настроение? Оказва се, че за това въобще не са ни нужни изискани манджи и лъскаво опаковани продукти от скъпарски магазини. Необходими са ни най-вече зеленчуци, плодове, бобени и пълнозърнести храни, ядки, семена…

Непретенциозният лук например е суперефективно средство в борбата с множество болести. Обикновените домати са си направо истинска аптека – те ни доставят витамини, а също и безценните за клетките ни магнезий, мед, тиамин, фосфор, калий, соли на фолиевата киселина… Едно от обясненията защо раковите заболявания са по-рядко срещани в средиземноморските страни е, че там ядат много домати. Фасулът укрепва имунитета ни, влияе много добре на сърцето ни, предпазва ни от ревматизъм и стомашни разстройства, помага при болести на бъбреците. А по хранителна ценност превъзхожда повечето от белтъчините в месото. Зелето е истински вълшебник – в него се съдържат безкрайно полезни съставки: незаменими аминокиселени, белтъчини, ферменти, минерални соли… На трапезата ни трябва редовно да се появява и риба, черен дроб, мляко и млечни продукти, яйца…

Никой от нас не е безсмъртен. Но учените са категорични: напълно е възможно все повече хора да станат дълголетници. И си е направо престъпление да си отиваш преждевременно от този свят, само защото се храниш неправилно.