Разболява ни не слънцето, а слънцезащитния крем

Разболява ни не слънцето, а слънцезащитния крем

Лятото е в разгара си. Плажовете – морски, планински, градски, са препълнени с хора, които мечтаят най-вече за едно: да почернеят. Да имат страхотен загар, който да ги отличава от бледоликите несретници, с които ще се разминават по улици и площади. Защото да си потъмнял днес много приемат и като свидетелство за добър стандарт – можеш да си позволиш онова, което е недостъпно за други.

Но да лежим под палещите слънчеви лъчи само заради единя тен, е глупаво и опасно. Вредите, които неминуемо нанасяме на тялото си, са далеч по-големи от ползите. Ултравиолетовите лъчи разрушават естествения колаген в кожата, тя губи защитните си свойства. Резултатът е преждевременно остаряване.

Но това далеч не е всичко: допуснем ли да повредим ДНК ние откриваме пътя към появата на меланома – рак на кожата. Туморът е един от най-опасните и изключително трудни за лечение – болните обикновено умират и заради огромни метастази по цялото тяло.

И сега най-важното. То определено няма как да се хареса на производители и спонсорирани от тях дерматолози. Но ще помогне на нас, ако наивно вярваме на рекламата, че слънцезащитните кремове ще ни предпазят от канцерогенни заболявания на кожата. Точно обратното е: не слънцето, а козметиката за плажовете е истинската заплаха за здравето ни.


Ние не можем да съществуваме пълноценно без слънцето. Учени от Каролинския институт в Швеция – един от най-престижните медицински центрове в Европа, в продължение на две десетилетия са наблюдавали 30000 жени. И така са установили, че смъртността сред тези, които са избягвали слънчевите бани, е два пъти по-голяма в сравнение с тези, които са загаряли всеки ден.

Хората са живели хилядолетия под слънцето без да използват слънцезащитни кремове. И затова не са познавали болести, от които страдат днес милиони на планетата. Факт е, че броени години след като се появяват първите лосиони за слънце (в началото на тридесете години на миналия век) започват да се увеличават и заболяванията от рак на кожата.

Така след появата на кремовете за защита от слънцето заболяваемостта от меланом на глава от населението се увеличава с над 1800 на сто! И най-голям ръст от това смъртоносно заболяване има в страни, където са и най-високи продажбите на слънчезащитни кремове.

Ултравиолетовата радиация се състои от различни лъчи. Идеята за кремовете с висок фактор на предпазване от слънчево изгаряне (слънцезащитен фактор: SPF – Sunburn Protection Factor) е да ни пазят от ултравиолетовите В-лъчи (UVB), които са главна причина за заболяванията и изгарянията.

Много хора си живеят с илюзията, че след като се намажат обилно с подобни кремове, те нече сигурно са защитени от слънцето. Но те не блокират ултравиолетовите А-лъчи (UVA), които проникват дълбоко в кожата ни. За съжаление, точно те могат да нанесат много по-сериозни вреди в сравнение с UVB на нашето ДНК.

Истината е, че слънчезащитните продукти са не просто неефективни, те са много опасни за кожата и за здравето ни като цяло! Експерти провериха 880 слънцезащитни средства от различни марки. И така установиха, че 642 от тях, а това представлява 73 на сто, съдържат много опасни за човешкия организъм съставки. Като оксибензон (влияе на хормоните), ретинил палмитат (рак),  титаниев диоксид (токсични за кожата ефекти) и др.

Рекламата на подобни кремове силно преувеличава техните свойства. В резултат на това много наивни хора считат слънцезащитната козметика по-ефективна, отколкото тя е в действителност. Имайки до себе си крем с висок показател SPF хора получават лъжливо чувство за безопасност и остават на слънцето твърде много. Следователно, получават и голяма доза ултравиолетово излъчване, изгарят, заболяват.

Това, което крият от нас повечето медии и дерматолози (да не са луди да си загубят рекламодателите!) е, че слънцезащитните кремове блокират производството на меланин. С тази дума, която е от гръцки произход и означава “черен”, се обозначават пигменти, които придават тъмния цвят на кожата ни. Меланинът има много важна роля за защитата ни от канцерогенни фактори.


Пак те възпрепятстват и синтезирането на витамин D, който също е необходим за предпазването ни от раково заболяване.
Слънчезащитната козметика е сред главните виновници да се увеличават и различни заболявания на кожата, да се увеличават  пациентите с алергии, хора да имат сериозни проблеми с хормоналната си система…

Ние се нуждаем от слънчевите лъчи за да сме в добра физическа и психическа форма. Но не си струва да си даваме парите за химия, която се оказва източник на рак и куп други заболявания. От наш интерес е в общуването си със слънцето да използваме естествени средства – леки дрехи, шапки, сянка…

Да похапваме повече плодове и зеленчуци, които ни зареждат и с така необходимите ни антиоксиданти. Да пием обикновена чиста вода, като се стараем да избягваме индустриално налятата в пластмасови бутилки.
И ще бъдем здрави.