От нея трябва да се учат!

От нея трябва да се учат!

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u16/photoDF4E/20446190517-0/original.jpg?w=640&ssl=1

Вълнувате се, че парите не стигат, за да осигурите защитата на държавата си от потенциални врагове? Не сте в състояние да си купувате все по-скъпи оръжия, които заливат този пазар? Чудите се как с ограничените си ресурси да респектирате всеки потенциален агресор?

Е, решение и на този въпрос, както и на всеки друг винаги може да се намери. Предлага ни го адмирал Джеймс Фогго, цитиран от авторитетната американска медия Business Insider. Роден през 1959 г., той сега командва Военноморските сили (ВМС) на САЩ – ВМС Африка и на Съюзническото командване на Съединените сили в Неапол. Кариерата му включва ръководене на подводница, висш служител във военното министерство на САЩ, шеф на щаба на ВМС, командващ Шести флот на САЩ и др.

Та този, несъмненно компетентен военнослужещ казва: не се притеснявайте, ако парите не ви стигат – просто гледайте какво прави Русия! Съветът му е отправен към блока НАТО, в който – независимо дали ни харесва или не, бяхме набутани и ние. Начинът, по който Русия  укрепва отбраната си би трябвало да е еталон за всяка друга страна, подсказва адмирал Фогго.

Той е убеден, че  американските военни и тези от НАТО трябва много да се учат от стратегията и тактиката на руските си колеги. Ако сте ограничени в ресурсите, с които разполагате и искате да защитите бреговете си например, тогава погледнете какво правят руснаците, казва адмирала. Русия е създала непробиваема система за ограничение и блокиране на достъпът и маневрите (Anti-Access/Area enial – A2/AD) на своите източни граници. В тях е включила в едно цяло  комплекси за противовъздушна отбрана S-300 и S-400, интелигентни мини, противокорабни ракетни системи, балистични ракети, мощни радари. Те са разположени в Калининград и на Балтийско море, на Кримският полуостров и в други зони на Черно море. Подобна система се появи и в руската военна база Тартус  в Сирия. Оптималното и умно използване на ресурси, с които разполага Русия и е позволило да изгради ефективна военна инфраструктура, която прави неуязвима за всеки потенциален агресор  нейното крайбрежие и изключителните и морски икономически зони.

https://i0.wp.com/zhiznonline.ru/wp-content/uploads/2019/07/1-1903.jpg?w=640&ssl=1

Впрочем висока оценка на руската стратегия за национална отбрана дават и други американски военни експерти. Така в интервю за специализираната медия The National Interest бившият заместник-помощник на военният министър на САЩ за Русия, Украйна и Евразия – Евелин Фаркас, определя подходът на Русия към сигурността стратегически. Според него нейните военни специалисти действат много умно, нараствайки потенциал в ключови неядрени области – крилати ракети, комплекси за противовъздушна отбрана и т.н. И за Лиза Самп – старши научен сътрудник към Програмата за международна сигурност на Центърът за стратегически и международни изследвания,  системата за ограничаване и блокиране на достъпът и маневрите, заедно със средствата за водене на общовойскови бой, за радиоелектронна борба и кибернетични войни са  области, в които Русия вече има преимущества пред останалите държави.

Американският военен бюджет за 2020 г. е най-високият в историята на тази страна – 738 милиарда долара. Тази сума е равностойна на парите, които отделят за военни цели всички други държави по света, взети заедно. Означава ли това, че могъщата финансово Америка притежава и най-мощните въоръжения на планетата? Твърде спорно е. Ето какво можем да срещнем в специализирани американски издания например: производството на новите американски управляеми ядрени бомби Ф61-12 и бойни глави W88 ALT 370 се  отлага заради сериозни дефекти (Defence News); една трета от самолетите и вертолетите на военно-въздушните сили на САЩ не са готови за бойни действия – най-лошият показател след 2012 г., който при това продължава да се влошава; особено зле е състоянието на изтребители като F-22A и F-35A и стратегическите свръхзвукови бомбардировачи B-1B – едва половината от тях са готови за реални военни действия; само 6 от 62 американски стратегически бомбардировача B-1B Lancer са в състояние да водят бойни действия (Air Force Times); и най-новият американски „невидим“ изтребител F-35C, предназначен за ВМС, на цена милиарди долари е небоеспособен и т.н.

Що се отнася до руският военен бюджет, то той е 16 пъти по-малък от американският. Но както личи и от думите на адмирал Джеймс Фогго това съвсем не прави страната беззащитна пред евентуална агресия. Важно е не количеството, а качеството в използването на ресурсите, с които разполагаш – как защитава Русия своите граници и територия, би трябвало да се следи и изучава от НАТО и САЩ. Просто защото със сравнително ниски разходи тя съумява ефективно да прави това.

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/troitsa1/9236159/406642/406642_original.jpg?w=640&ssl=1

Какви ли не образи днес по стечение на обстоятелствата вземат решения у нас! Тъжното е, че неминуемо действията им засягат съдбините ни – нашите, на децата и внуците ни. Но едно е очевадно: да мразиш Русия май вече се превръща в ключова предпоставка за да попаднеш в коридорите на властта. Сред тях са и хората, натоварени с грижите за отбраната на територията ни. Без да се изчервяват те харчат милиарди  само за два самолета (не е чак толкова трудно да предположим, че при устойчивото равнище на корупцията в България – по този показател сме на първо място в Европа, това едва ли е и безвъзмездно!), при това с твърде съмнителна военна ефективност. Е, точно за тях се отнася и съвета на адмирал Джеймс Фогго – ако не сте много богата държава, вижте какво правят руснаците.

Стига, разбира се, коефициентът им на интелигентност да им позволи да вникнат и осмислят думите му.