От нас самите най-вече зависи дали ще сме здрави или не

От нас самите най-вече зависи дали ще сме здрави или не

https://i0.wp.com/radiokp.ru/sites/default/files/styles/kp_fullnode_730_486/public/2020-03/2910220rrrb_1.jpg?w=640&ssl=1

Заради пандемията много хора смениха начина си на работа – трудят се вече у дома. Карантината (локдаун) принуди други да вземат непланиран отпуск за да се грижат за малките си деца. Дистанционното образование „прикова“ и много млади хора в къщи –  те се обучават взрени в малки и големи екрани.

В интерес на истината на някои тази промяна им допадна – не бързаш да не закъснееш, пестиш време от пътя, не е нужно да се съобразяваш с наложен „дрес код“ и т.н. Но се оказва, че работата от дома има и своите недостатъци. Нещо повече – тя е в състояние да поднесе на човека и неочаквани за него здравословни проблеми.

Медията PubMed съобщава за проучване на учени от Университетът на Южна Калифорния. Те са решили да проверят, дали работата у дома носи негативи за физическото и психично състояние на хората. И главният извод, до който достигат е, че преимуществата на дистанционната дейност са силно преувеличени! Хората, които са принудени да я вършат не  са получили повече време за да общуват със семейството си или да се занимават с любимите си неща (като гледане на сериали например). Когато са у дома те често се отвличат от основното си занимание, заради различни битови ангажименти. Не са малко и тези, които нямат възможност да се уединят и са принудени да са в едно помещение с други членове на семейството си, а това намалява ефективността на работата им. Независимо, че отпада времето за транспорт до офиса или университета например, продължителността на работа съвсем не намалява – изследването е установило, че тя даже се е увеличила средно с 1.5 часа.

Но най-сериозен  проблем на дистанционният труд е, че той може да увреди здравето на човека. По-голямата част от изследваните лица са заявили, че с оставането си у дома те са започнали да ядат повече и да отделят по-малко време за физически упражнения. А това, заедно с обездвижването им се отразява негативно на здравословното им състояние. Така при над 75 на сто от изследваните лица, които работят в къщи, са били забелязани симптоми на психични разстройства. При жените  депресиите са били по-често срещани, отколкото при мъжете. Над 64 на сто са заявили за появили се различни нови проблеми със здравето им, след като са преминали да работят у дома.

Но не само похапването и обездвижването заплашват организма на заетите дистанционно: оказва се, че колкото повече време хората прекарват у дома си, толкова те са по-склонни да консумират и алкохол. Това установява друго проучване, резултатите от които публикува научното списание American Journal of Drug and Alcohol Abuse. Оказва се, че пиенето на спиртни напитки се увеличава с всяка седмица на удължаване на карантината. А сам по себе си този факт вече е твърде опасен за здравето на човека.

Не е никаква тайна, че родното ни здравеопазване е в критично състояние – това го потвърждава и сегашният хаос около пандемията с коронавируса. Но и преди нея Европейската комисия бе стигнала до извода, че то е със сгрешена структура и твърде ниска ефективност. Това е и една от причините по прогнозна продължителност на живота ние да сме на последно място в Европа. В България е най-висока смъртността от инсулт, исхемична болест на сърцето и рак на белите дробове (хронични заболявания, при които коронавирусът се оказва наистина смъртоносно опасен). На четвърто място сме в Европейския съюз по смъртност от предотвратими състояния и заболявания – много сигурно доказателство, че медицината ни не работи ефективно.

Но главната причина да сме в челото на тази негативна класация е пренебрежителното отношение на много от нас към собственото им здраве. Вече е ясно, че най-тежко понасят заразяване с Ковид-19 и най-вероятно стигат до летален изход точно хората с хронични заболявания.  У нас, за съжаление, те не са само сред най-възрастните – и все повече млади хора страдат от тях. А това се случва защото те са с излишни килограми, пушат, ядат опасни храни, не спят достатъчно, злоупотребяват с алкохол и с не по-малко вредните от него безалкохолни и енергийни напитки… За това допринасят и новите технологии – твърде многото време, което прекарват пред екрани и в социалните мрежи, допълнително съсипва нервната им система. Те все повече  седят (или лежат, ако работят у дома), а това ги превръща в млади старци.

Лобистите и манипулаторите, работещи за фармацевтичните компании сега се опитват да ни убедят, че решението на проблема с коронавируса са ваксините. Дали те са прави ще покаже времето. Но в тази несигурна и непредсказуема ситуация, в която се намираме е наивно да разчитаме на медицината. Далеч по-важно е сами да се погрижим за здравето си – да си мием редовно ръцете, да спазваме социална дистанция, да се храним нормално и всеки ден физически да се натоварваме. Установено е, че дори хора, които не са спортували, но  след време са започнали да отделят до 150 минути в седмицата за упражнения, с една четвърт намаляват риска да умрат  преждевременно. При тях с 30 на сто спада опасността от смърт поради сърдечно-съдови заболявания и с 11 на сто от рак, в сравнение с малкоподвижни хора. Дори и когато съдбата ни е поднесла лош подарък, всекидневните физически натоварвания не само ще забавят и блокират развитието на болестта, но и ще ни помогнат да се справим с нея.

Учени от Харвардският университет анализираха данни за 132000 души и предложиха ефективната рецепта за дълъг и здрав живот: храниш се здравословно, контролираш теглото си, спортуваш всеки ден, умерено пиеш алкохол, не пушиш и не си лягаш по-късно от 23 часа. Жените, които са следвали тези съвети, са увеличили продължителността на живота си с 14 години, а мъжете – с 12 години.  Но още по-важното е, че до края на дните си те не са се нуждаели от лекарства, защото  са били здрави. Заболявания на сърцето при тях са се срещали с 82 на сто по-малко, а равнището на заболеваемост от  рак е било с 65 на сто по-ниско в сравнение с връстниците им, които не са водили подобен начин на живот.

Изминалите месеци от началото на пандемията от коронавирус потвърждават вече известната истина: най-голямата опасност за здравето си  сме самите ние – със своето поведение. И колкото по-своевременно осъзнем тази простичка истина, толкова по-големи са шансовете ни да ни има още дълго в този прекрасен луд свят.

При това здрави, енергични и радостни.

Полезни за себе си и за хората, които обичаме.