От какво най-вече зависи да живеем дълго и да сме здрави

От какво най-вече зависи да живеем дълго и да сме здрави

В света всяка година се провеждат хиляди проучвания. Ако човек е любопитен и склонен да се лиши от някои удоволствия, за да намира време и се заравя в техните резултати, може да открива не само интересна, но и твърде полезна информация. Като например за това – от кое най-вече ще зависи, колко дълго ще го има на тази планета.

Що се отнася до скромната ми персона признавам, че съм твърде любопитен, а проявявам и подчертан интерес към секретите на дългият и здрав живот. Затова с интерес се зачетох в публикуваните в American Journal of Public Health резултати от завършено проучване. То е осъществено от учени на два престижни американски университета – Йелският и Университета на Алабама. Те са се интересували от факторите, които определят, колко дълго ще живее един човек. Конкретно в САЩ средната продължителност на живота в последните години стремително намалява. Експерти сочат различни фактори за това – от проблеми с тамошното здравеопазване до върлуващата в страната епидемия от опиатна зависимост.

Самото проучване е продължило  цели три десетилетия, като са били наблюдавани 5114 жители на четири града. Когато то е започнало те са били на около 20 години. През изминалото време след старта му, са починали 395 от участниците в него.

Сред многобройните фактори, които влияят на продължителността на живота, учените са търсели отговор конкретно на два: равнище на образованост и расова принадлежност. Оказало се, че смъртността сред чернокожите участници в проучването е била 9 на сто, докато при белите тя е била 6 на сто. Различни са били и причините, поради които хора са умирали преждевременно: черните са си отивали от този свят най-вече заради убийства, а белите – от СПИН. Но с нарастване на възрастта и за двете групи причините се уеднаквили: те умирали от сърдечно-съдови заболявания и рак.

https://i0.wp.com/www.culture.ru/storage/images/8f8537a2f63dd4ab736d550bb949c0b6/f74a1e476d006a3b9cadd6dec572da22.jpeg?w=640&ssl=1

Расата влияела на продължителността на живота, но не тя била решаващият фактор. Оказало се, че много по-важно е равнището на завършено образование на хората. Сред тези, които нямали завършено висше образование смъртността достигала 13 на сто, докато при дипломираните висшисти тя била 5 на сто. При това, когато елеминирали расовият фактор се оказало, че образованието действа еднакво при бели и черни. От наблюдаваните без висше образование умрели 13.5 на сто чернокожи и 13.2 на сто бели.

Притежаваното образование най-добре предсказва очакваната продължителност на живота. Ако човек е завършил университет то най-вероятно той ще живее 2,5-3 пъти по-дълго от онези, които са се отказали да учат в него. Дипломата от университет вече е ключов фактор не само за успешна реализация в живота, но и за това колко дълго ще живее човек.

Това не единственото проучване, което установява пряка връзка между образованието и здравето и продължителността на живота. Канадски учени в продължение на 15 години са изследвали здравето на 225000 граждани на няколко държави – Канада, Швеция, Индия, Аржентина, Саудитска Арабия и Зимбабве. Така е било устовено, че за здравето на сърцето например, образованието е много по-важно, отколкото дохода на човека.

Волфганг Луц от Международният институт по приложен системен анализ във Виена (IIASA) и Ендал Кебеде от Виенския университет по икономика и бизнес  (WU) също решиха да проверят за наличието на подобна зависимост. След като анализираха  статистически данни от 174 страни за период от 1970 до 2015 г., те също стигнаха до извода: по-доброто образование определя най-добрия избор на поведение по отношение на здравето! Причината за това е, че по-умният избира начин на живот, който го пази от хранични (незаразни) заболявания. Става дума за болести на сърдечно-съдовата система, рак, астма, диабет, бъбречни проблеми, остеопороза, болест на Алцхаймер, катаракти и др. Според Световната здравна организация (СЗО) точно те са сред водещите причинители за смъртността на планетата. Тенденцията е в следващото десетилетие смъртните случаи поради хронични заболявания да надхвърлят 50 милиона души всяка година, а тези от инфекциозни заболявания да намалеят до 7 милиона души годишно.

Ще ви припомня: определящият фактор за появата на незаразните (хроничните) болести е най-вече начинът на живот на човека. Ето един факт, върху който си струва да се замислим: само регистрираните хронично болни у нас са около 1,5 милиона души! Но колко са тези, които статистиката не е отчела, един Бог знае. И в най-голяма степен причината тези хора да са болни и обречени на кратък живот, е в самите тях. Експерти на Световната здравна организация изтъкват, че ако бяха поне малко здравно грамотни хората, които всяка година умират преждевременно,  две трети от тях най-вероятно щяха да са живи и здрави още много години.

https://i0.wp.com/gorodokboxing.com/wp-content/uploads/2019/06/7-13.jpg?w=640&ssl=1

Истински образованите хора не пушат, пият умерено алкохол, поддържат теглото си оптимално, спортуват активно, внимават с какво се хранят и при това го правят с чувство за мярка, а имунната им система е в отлично състояние. И затова те са здрави и живеят по-дълго.

Оказва се, че не парите в банковата ни сметка, а равнището ни на образование е нашият най-голям капитал. Ако то е качествено, то не само шансовете ни на пазара на труда се увеличават, но ще сме здрави и още дълго ще се радваме на този прекрасен, леко луднал свят.