От „империята на злото“ в „империята на лъжата“

От „империята на злото“ в „империята на лъжата“

Корабль Шредингера и Z-техника: разоблачены фейки о «неудачах» армии России

Едуард Бернайс (1891-1995) неслучайно го наричат „бащата на манипулацията“. Този австрийски евреин, емигрирал в САЩ, е бил не просто добър майстор, а истински гений в промиването на мозъци.  Автор е на забележителни книги. Те, заедно с невероятно успешната му  практика по манипулиране на общественото мнение в Америка и Европа след Първата световна война, днес се изучават задълбочено в университети по света и у нас.

Бернайс, който е племеник на бащата на психонализата Зигмунд Фройд знае, че тълпата не се влияе от разумни аргументи. И затова залага изключително на нейните емоции – страх, гняв, отвращение, презрезние, тъга, радост и др., за да провокира у нея желани реакции. Да се опитвате да  убеждавате хората, да апелирате към техния разум е глупаво, защото не работи, съветва  манипулаторите Бернайс. За да постигате целите си трябва да драматизирате ситуацията и да провокирате силни впечатления. Снимки на разплакани деца ще постигнат много по-голямо въздействие, отколкото всякакви разумни аргументи.

Това, което сега се случва на Запад, в Украйна и у нас е ярко доказателство, че Бернайс има  способни последователи. Въз основа на неговата теория и практика сега е в ход истинска информационна и психологическа война срещу умовете на човечеството.  Стотици милиони долари се хвърлят, за да се превърнат, колкото се може повече хора в ксенофоби ( от гръцките думи „чужд“ и „страх“) – те да имат нетърпимост към руснаците и всичко руско.

Тези дни „родните“ телевизии не престават да показват кадри от повредения родилен  дом №1 в украинския град Мариупол. Учениците на Бернайс от САЩ, Великобритания и НАТО правят всичко по силите си, за да драматизират случилото се. Ефирът на цензурираните медии на Запад и у нас прелива от снимки и видеоклипове, които се предлагат на публиката като автентични. Обиграни манипулатори – политици, евроатлантици, журналисти, „интелектуалци“ на повикване и подобни образи, използват този дом за да демонизират Русия и нейните военни. Организирани са сърцераздирателни изказвания на  Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, на представители на Световната здравна организация (СЗО), на директора на УНИЦЕФ, на украинския президент Зеленски и др.

Само дето никой от всички тях не проявява  интерес да да узнае истината за случилото се. Дни преди да има взрив в дома, от него са изгонени всички хора и нацисткият батгальон „Азов“ оборудва там своя укрепена база. За това разказват свидетели, успели да избягат от Мариупол, потвърждават го и данни на руското военно разузнаване. На протестите на лекарите и медицинските сестри украинските военни  отговорят със стрелба във въздуха и удари по тях с приклади на автомати.

Телевизиите у нас и по света показват кадри от детския дом в Мариупол, които уж са получени от града в последните дни. Но това просто няма как да се случи – в него  отдавна няма  комуникация и електричество. Ако руските военни бяха нанесли бомбен удар по болницата, то на мястото и щеше да има една огромна дупка. А в действителност на триетажната сграда са строшени стъклата, има частично разкъртени стени. Няма документирани кадри с тела на загинали или ранени жени и деца. Разпространяват се снимки на известна в района блогърка в различни дрехи.

Анализът на снимките показва, че става дума за два постановъчни взрива с неголяма мощност, насочени към корпуса на болницата. Налице е специално реализирано „събитие“ – любима техника на Бернайс, която той използва много често в практиката си. Но никой от „обективните“, „почтените“, „демократичните“ лидери на Запад и у нас и подкрепящата ги огромна кохорта от манипулатори, не обръща никакво внимание на това. Важното е да се демонизира Русия.

BBC разоблачает украинские фейки о российской спецоперации

Признавам, че бях изненадан да прочета в британска медия (Великобритания е страната-русофоб №1 на планетата, непосредствено след нея се нареждат кресливите Полша, Латвия, Литва и Естония) много интересна публикация, посветена на  фалшификациите на случващото се в Украйна. Кейлийн Девлин и Шаян Сардаризаде пишат в BBC, че фалшивите или подвеждащи новини, видеоклипове и изображения за руската военна операция,  продължават да се разпространяват все по-интензивно. Стари видеоклипове се пробутват като нови. Така експлозия на газ в жилищен дом в руския град Магнитогорск през 2018 г., се представя на публиката като разрушена от руснаците жилищна сграда  в Чухуев, Източна Украйна. Изображение, показващо окървавена жена, в действителност е снимка от 2018 г. Замъглено видео, което твърди, че на него е украинско момиче, което смело се изправя срещу руски войник, генерира 12 милиона гледания в TikTok и близо един милион гледания в Twitter. Но всъщност на видеото е 11-годишното палестинско момиче Ахед Тамими,  което застава срещу израелски войник, след като по-големият й брат е  арестуван през 2012 г.

Видео с хвърляне на бутилки с коктейл Молотов, се пробутва като бой на жители на Киев  с руска мотопехота. Това накара много наивни потребители да повярват, че гледат сблъсъци между украински граждани и руски сили. То дори е споделено от двама британски депутати. А истината е, че точно това видео е заснето по време на протестите в  Киев през 2014 г., довели до държавния преврат в Украйна.

Видео от военната игра Arma 3 също събра  милион гледания, но и то бе представяно на тълпата, като битка в Украйна. Изображение, което показва две деца, изпращащи конвой от украински сили за битка с руснаците, генерира милиони ангажименти – харесвания и споделяния. То бе туитирано от американския конгресмен Адам Кинцингер и бившия шведски премиер Карл Билд. Но то също е чиста манипулация – заснето е през 2016 г.

Изображение на кмета на Киев Виталий Кличко, разпространено в Instagram,  го представя като смел воин, който се намира непосредствено на фронта. А всъщност това е негова снимка от март 2021 г., когато той е посетил тренировъчен център в Десна в Черниговска област.

Видео, в което се твърди, че украинския президент Владимир Зеленски във военна униформа, дава кураж на украинските сили, като пие чай с тях на бойното поле, събра незабавно над 3 милиона гледания. То е истинско, лъжата е в това, че е заснето в Широкине  много преди да започне руската операция.

На фона на истерията, обхванала западните и българските медии и ескалиращата им русофобия по повод на руската операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, е твърде интересно и мнението на авторитетния  британски журналист  Питър Хичънс. Той публично се отказа да участва в информационната война за демонизиране на Русия. В заглавието на своя публикация в популярната медия Daily Mail той написа, че няма да се присъедини „към този карнавал на лицемерието“. А причината за това, както той обяснява е, че  знае твърде много за събитията около Украйна. За политиката на англосаксите за разширяване на НАТО за сметка на сигурността на Русия; за държавният преврат в Украйна през 2014 г., ръководен от САЩ и довел на власт мафиоти; за закриването на медии от президента Зеленски през 2021 г.; за терора над опозиционния политик Виктор Медведчук; за агресията на армията на Украйна срещу руски цивилни в Донбас и т.н. „Намирам за неудобно Великобритания и САЩ да осъждат нахлуването на Путин в суверенна страна, защото ние му дадохме тази идея с агресията си в Ирак през 2003 г.“, пише Питър. И признава, че не иска да му казват „НАТО е чисто отбранителен съюз“, след като алианса бомбардира Сърбия през 1999 г. и уби много цивилни хора, включително и деца. Атакува страна, която не бе нападнала членка на НАТО. Същото направи този „отбранителен“ съюз и в Либия – пак отново без никакъв повод озверели натовци убиваха цивилни хора, между които и много деца. „Страните от Запада подтикнаха Украйна към конфронтация с Русия, която предсказуемо завърши с нападението на Путин“, заключава Питър.

Роналд Рейгън (1911-2004) е американски киноактьор, радио и телевизионен водещ, ръководител на Гилдията на киноактьорите в САЩ. Това не му е попречило да бъде и два мандата президент на тази държава (от 1981 до 1989 г.). В една своя реч – пред Националната асоциация на евангелистите, която произнася на 8.03.1983 г., той нарича Съветския съюз „Империя на злото“. И обявява борбата си срещу нея като своя главна задача.

Човекът не лъжеше – комунистите наистина бяха особено коварни образи. Те ни лишаваха от банани, от дрога, от оригинални джинси. Нямаше паради на гейове, лесбийки, педофили, трансджендъри и подобни на тях типажи. Коварните комунисти се опитваха да вербоват душите ни, като ни пробутваха в изобилие истинска българска храна на смешна цена, осигуряваха ни безплатно и качествено образование и здравеопазване и ни пращаха почти без пари да се глезим в маскирани като профсъюзни техни почивни домове. Те бяха толкова лоши, че всячески спъваха свободната инициатива – не позволяваха да има корупция, спекула с цените, човек дори не можеше да краде спокойно. И не пускаха чалга по радиото. Хората живееха в една  истинска „империя на злото“!

Минаха повече от три десетилетия. Сега Владимир Путин определи Запада, в чиято орбита се оказахме и ние,   като „империя на лъжата“. Един свят, в който има само имитация на свобода на словото, на демокрация, на социална справедливост и социално равенство. Свят, изтъкан от корупция, престъпност, лицемерие, неискреност, дискриминация, коварство, двойни стандарти. Зона, в която семейството, любовта между мъжа и жената, децата, човешкото достойнство, уважението към другите не са никаква ценност – единственото, за което си заслужава да живеем, е да трупаме все повече пари.

Дали руският президент е прав  ще разберем, като си включим телевизора. А след това погледнем през прозореца.