От „адските санкции“ тя става по-богата, а ние – по-бедни!

От „адските санкции“ тя става по-богата, а ние – по-бедни!

https://i0.wp.com/hyyh.ru/uploads/posts/2019-10/chetvert-za-granyu-evropu-navodnili-bednyaki-novosti_1.jpg?w=640&ssl=1

Всевъзможни репресии на Запада  срещу Русия винаги  е имало. Но след започване на нейната операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, на тази държава бяха наложени невероятно сурови – „адски санкции“. Към овластените западни недоразумения, у които русофобията е генетично настанена, с огромен ентусиазъм незабавно се присъединиха и нашите  „харвардски възпитаници“ с цялата им шуробаджанашка мафия. Ентусиазмът и възторгът, с който те въвеждаха своите  санкции срещу великата славянска държава, наистина е поразителен! Така десетки западноевропейски компании приеха предложената им от  „Газпром“ схема на заплащане на руския природен газ и сега нямат проблеми с неговите доставки. Но не и българските власти – те високомерно и категорично отказаха съвсем нормалното в създалата се ситуация искане на „Газпром“. Резултатът и  от това поредно безумно решение на напълно невежите и некомпетентни „продукти на Харвард“ е, че сега страната ни ще получава в пъти по-скъп и несигурен в доставките, но „демократичен“ американски втечнен газ.

Доказателство за крайно опасната за бъдещето на страната ни русофобска политика на управляващите,  дойде наскоро и от далечна Америка. Неадекватният откъдето и да го разглеждаме „продукт на Харвард“, който част от населението у нас любовно нарече „Киро простото“, бе на работно посещение там. А от медиите научихме каква важна задача той е решавал с американските си наставници: как по-ефективно да накаже Русия! В далечна Америка  „Киро простото“ е обсъждал със съветника по национална сигурност на САЩ Джейк Съливан как „да накарат Русия да плати за своите действия“.

Последиците от подобни налудничави решения на проамериканските власти у нас, тепърва ще усещаме  в неспиращото поскъпване на всичко и съответно в стремителният спад на жизненият ни стандарт. „Дойче веле“ например, цитира германският енергиен експерт Удо Зивердинг, който ни предупреждава: „със сигурност ще има следващи повишения на цените за домакинствата, дори и цените на суровината да стагнират“. Що се отнася до обещаваните компенсации – повишаване на заплати и пенсии, добавки за плащане на горива и др., всички те светкавично ще бъдат ликвидирани от галопиращата инфлация. И ние ще ставаме още по-бедни: милиони наши сънародници ще бъдат изправени пред реален глад, ще им се наложи да си стоят на тъмно и да се къпят, ако имат късмет отвреме-навреме. Не дай си боже да имат заеми – няма да могат да ги връщат, а това означава, че банките ще им отнемат и малкото, с което те са се сдобили.

https://i0.wp.com/cont.ws/uploads/pic/2021/2/1_7jf211pbcN5FOQYBwf93hA.png?w=640&ssl=1

Дали, обаче, „адските санкции“ наистина съсипват Русия и я отказват от постигане на целите, които тя си е поставила в Украйна – нейната демилитаризация и денацификация? Нищо подобно – засега на нашият континент тя единствено е печеливша от тях. Докато цяла Европа, която отдавна е под пълен американски контрол и управление, лети към пълна икономическа катастрофа.

В условията на „адски санкции“ Русия получава свръхпечалби от рязкото поскъпване на природния газ, петрола и въглища. Според изчисления на експертите от финландския Център за изследване на енергията и чистия въздух  (CREA) само за първите два месеца от началото на руската операция в Украйна, от Русия са изнесени изкопаеми горива на стойност 63 милиарда евро! От това количество 71 на сто са били закупени от Евросъюза, който е платил за доставките на Русия около 44 милиарда евро.  Германия е внесла руски горива за 9.1 милиарда евро, Италия – за 6.9 милиарда евро, Нидерландия – за 5.7 милиарда евро, Франция – за 3.8 милиарда евро и т.н. Това е два пъти повече, отколкото Евросъюза е платил през 2021 г. за същия период. Тези огромни суми Русия е получила въпреки, че доставките и на петрол за Евросъюза са спаднали с около една пета, а на въглища – с около 40 на сто.

Rystad Energy е водещата в света аналитична компания за нефтогазовата промишленост,  главният и офис е разположен в Осло (Норвегия). Нейни експерти изчисляват, че през тази година Русия ще получи от продажби на газ и нефт над 260 милиарда долара! Тази сума значително надминава резултатите от предишните две години заради рязкото покачване на цените на енергоносителите. Очакваният доход на Русия само от износа на нефт през 2022 г. ще е с 45 на сто по-висок в сравнение с 2021 г. и с 181 на сто повече спрямо 2020 г. Според  Rystad Energy прекратяването на доставките на природен газ за България и Полша няма да се отрази на доходите на Русия.

Руският бюджет зависи от износа на нефт, но дори Евросъюзът да му наложи пълно ембарго, то това също няма да съсипе Русия. Тя с лекота ще издържи на удара, защото цените му ще скочат незабавно и ще компенсират загубите от доставки на европейския пазар, отбелязва Financial Times. Но същото не може да се каже за икономиката на Европа, която получава над една трета от необходимият и нефт точно от Русия. Това нейно решение само ще увеличи летежа и към неизвестността. А с това и мизерията на огромната част от европейците.

И американската агенция  Bloomberg съобщава, че само доходите, които получава Русия от продажбите на нефт в условията на „адските санкции“ и носят около 20 милиарда долара всеки месец. Купувачи за руския петрол има предостатъчно и по света.  Дори само очакванията, че ще бъде обявен бойкот на руския нефт незабавно води до ново увеличение на цените му на световния пазар и ръст на приходите на Русия.

В началото на август миналата година немският Frankfurter Allgemeine Zeitung  (FAZ) публикува интересен анализ на взаимоотношенията между Европа и Русия. Вестникът направи извода, че очакванията на Запада неговите санкции срещу Русия да съсипят икономиката и и да я доведат до политически трудности, които да я накарат да стане послушна и да следва Запада, е пълна илюзия. Вътрешното и външното развитие на Русия е изумило Изтока и Запада, то е „довело до паралич на мисленето, никой не знае, какво да прави по-нататък“, пише  FAZ. Според  него много по-вероятно е в условията на растящи санкции руската икономика да остане стабилна, защото подготвеността на Москва към различни рискове е много висока. Тя осъзнава и своята значимост в света, а и правото и на вето в Съвета за сигурност на ООН е непоколебимо. Ето защо намерението на Запада посредством санкции да накара Русия  да  приеме и следва неговияг политически курс, неговите ценности, се разминава с реалността. Санкционната политика  е  възможно най-глупавата стратегия, защото може да доведе до много тежки кризи в Европа, обобщава FAZ.

https://www.ft.com/__origami/service/image/v2/images/raw/http%3A%2F%2Fprod-upp-image-read.ft.com%2F6ca8f872-f87e-11e3-a333-00144feabdc0?source=next-opengraph&fit=scale-down&width=900

Сега, близо година по-късно се убеждаваме, че немският вестник и бил точен в прогнозите си. Не Русия, а Евросъюза е изправен пред реална икономическа катастрофа. И перспективи скоро да излезе от нея и да се върне към завидния си богат начин на живот, на практика няма.

Естествено, Русия също е потърпевша от наложените и от овластени западни дебили „адски санкции“. Сега тя е принудена да се адаптира към новата икономическа ситуация, да търси и намира непознати пазари за своите продукти. Това изисква време и сериозни инвестиции. Не нейните загуби са несъпоставими с  това, което сега се случва в Европа. Точно това, обаче, не е руски проблем – Европа сама избра пътя към икономическото си съсипване, като позволи на Америка да и диктува, какво да прави.

Една от мъдрите ни поговорки гласи: когато атовете се ритат, магаретата страдат! За пореден път България не случи на управници. И за разлика от Унгария, която има късмет на власт да не са продажни образи, а истински родолюбци, ние отново летим към все по-дълбока и тотална разруха. И в тунелът, в който ни вкараха овластените проамерикански марионетки, няма никакви шансове скоро да се появи светлина…