Оръжия за масово оглупяване

Оръжия за масово оглупяване

https://i0.wp.com/rupres.com/wp-content/uploads/2020/04/IR3JJhenFDUsQM5pXeNfAvzW8AobtqkrOfnf1OGOh9tjdRKjU3UJ3RNE6qFQI32NZ8SyvlBPmFoZ_SJ-UxkgRTRbwzlZo1ZjaRaILSy7WBS2nfJcG-vgM2b-nsu2icOQfSZLzAA1GZFDELrIVSl5kg.jpg?w=640&ssl=1

Светът на манипулацията винаги е бил особено интересен за мен. В продължение на няколко десетилетия изучавах нейната същност, техниките и технологията и, следях дейността на ключови центрове и личности, които я осъществяват по света и у нас. Написах  няколко книги за организации, хора и начините, чрез които промиват мозъците ни. А след появата на  интернет стана несравнимо по-лесно, бързо и удобно за всеки, който се интересува от манипулацията, да намира нужната информация. Стига, естествено, да е отделил достатъчно време за да развие у себе си критично и аналитично мислене, както и умения да отсява от купищата информационен боклук късчета наистина ценни сведения. Тогава той ще е в състояние да узнава и най-скривани тайни.

А битката за нашите мозъци не е спирала нито за миг. Нещо повече: никога в миналото не са били активирани толкова огромни ресурси за манипулиране на общественото мнение, както днес. За съжаление, светът отново и най-вероятно безвъзвратно се оказва разделен и противопоставен: обединения Запад начело със САЩ и Великобритания срещу  Изтока, под който се разбира най-вече Русия и Китай. Между тези два свята се води все по-ожесточено съперничество – търговско, технологично, научно, военно… Но с пълна сила се разгаря и една истинска война: информационна.  

Само през тази година САЩ например, ще похарчат близо 600 милиона долара за противодействие на Русия и Китай – за борба с тяхното нарастващо влияние в света. С пълна сила заработиха отново радиостанциите „Гласът на Америка“ и „Свобода/Свободна Европа“, които се издържат от държавния бюджет на САЩ.   Отделят се средства за реализация на програми за „развитие на демокрацията“ в самата Русия (по модела на т.н. „цветна революция“) и в други държави на Европа, Евразия и Централна Азия. САЩ определено са разтревожени от растящата репутация и доверие към  Русия и Китай, особено след тяхната безкористна  подкрепа на бедстващи страни по време на пандемията от коронавирус. За разлика от тях и Запада като цяло, които алчно грабеха  маски, лекарства, ваксини…

Но освен „динозаврите“ от типа на двете радиостанции, в последните няколко години се създават и множество нови организации най-вече за тотално демонизиране на Русия. Една от тях е  Bellingcat, която основа британецът  Елиът Хигинс. Любопитното е, че тя се появи за първи път в публичното пространство  през 2014 г. след свалянето на малайзийският самолет Boeing MH-17  над Донбас. В своя „анализ“ Bellingcat тогава определи Русия за съпричастна към тази трагедия. През 2018 г. отново  нейно „разследване“ по повод отравянето на бившият офицер от руското военно разузнаване (ГРУ) Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солсбъри (Англия), послужи като повод за въвеждане на санкции от страна на САЩ и Великобритания против Русия. Независимо, че доказателства за съпричастността на тази страна към случилото се така и не бяха предоставени.

С невероятни фалшификации е свързана дейността на Bellingcat и по повод ситуацията в Сирия. В нейни  публикации  терористите се оказваха добрите, а борещите се срещу тях – лошите. Разпространяваха се фалшиви информации за „химически атаки“ и „престъпления“ на правителството на Сирия. А това, че впоследствие те бяха поставяни под съмнения и опровергавани с факти, включително от експерти на Организацията за забрана на химическото оръжие, за образите от Bellingcat нямаше никакво значение.

Несъмнено всички ние имаме потребност от честни, почтени журналисти, наистина независими от олигархични, държавни и корпоративни структури, които да осъществяват разследвания на случващото се. Една подобна медия е американската The Grayzone. За нея едно от големите имена в световното кино Оливър Стоун (американски режисьор, сценарист и продуцент, носител на награди „Еми“, „БАФТА“, на три „Оскар“-а, на пет награди „Златен глобус“) казва: това е „един честен новинарски сайт за разследвания… Той е точно това, което се подразбира под неговото име („Сивата зона“): сферата на интересите на мислещия човек, посочване на тази област на ума, която се намира между черното и бялото“.

https://i0.wp.com/ic.pics.livejournal.com/sleeping_sonya/73029068/1356542/1356542_original.jpg?w=640&ssl=1

Главният  редактор на The Grayzone – Макс Блюментал, е един от видните американски журналисти, автор на редица бестселъри. Той написа голяма статия, основана на реални документи,  в която доказва: Bellingcat, заедно с  Ройтерс и BBC участват най-активно в тайни програми. Те са  финансирани от британското външно министерство и имат една цел: „отслабване на Русия“. The Grayzone отбелязва, че на Bellingcat дават щедро пари и от Националния фонд за демокрация – американска структура, създадена за да сменя режими навсякъде по света,  ако те не са угодни на САЩ. Впрочем през 2018 г. WikiLeaks публикува документи, от които стана известно, че на Bellingcat плаща и министерството на отбраната на Великобритания, а дейността му се контролира от британски и американски секретни служби. Пари текат към тях и от фондацията на Джордж Сорос и др.

The Grayzone припомня, че точно Bellingcat изиграва важна роля в манипулирането на избирателите в Северна Македония през 2019 г., на които побеждава кандидата на НАТО. Впоследствие Bellingcat се заема с обучението на служителите на най-голямата македонска медия. „След като очевидно участва в тайната интервенция, финансирана от Обединеното кралство в Северна Македония, Bellingcat публикува статия преди парламентарните избори през 2020 г., озаглавена „Намесата на Русия в Северна Македония“, пише The Grayzone.

Медията привежда и много други доказателства за нечистоплътната дейност на агенцията Bellingcat и основателно пита: доколко тя и подобните на нея наистина са независими и етични журналистически организации, за  каквито се представят? И защо не обелват нито дума за ужасяващата корупция, която вилнее на Запад? Впрочем Макс Блюментал предлага и отговора на тези въпроси: „Те може би не са склонни да хапят ръката, която ги храни!“

Bellingcat е пример за най-новото направление в информационната война на САЩ и Великобритания най-вече срещу нашите мозъци – прилагане на стратегията „мека сила“ (soft power). Формално тя е независима агенция за „журналистически разследвания“, която може да се занимава с каквото си ще. Но след това точно нейните  „разследвания и анализи“ служат като предлог за тотална атака против Русия.

Ейми Макинън – репортер по националната сигурност и разузнаването във влиятелната медия Foreign Policy написа, че агенции като Bellingcat могат да говорят това, което разузнаването на САЩ не може. Подобни „разследвания с отворен код“ позволяват впоследствие на политици и законодатели да обсъждат и атакуват руснаците, без да разкриват източници и методи на американското разузнаване. Медията цитира Марк Полимеропулос, бивш старши разузнавач в Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ и един от най-награждаваните негови офицери. Марк, който над четвърт век е отговарял за тайните операции в Европа и Евразия, така определя дейността на Bellingcat: „Не искам да звучи високопарно, но на нас това ни харесва!“

Bellingcat е любопитна и с това, че една от ключовите фигури в нея е българина Христо Грозев (роден е през 1969 г., в Пловдив). Една определено „нестандартна личност“, която е свързана и с множество скандали. Завършил е Американския университет у нас, а това  дава представа за ориентацията му. След като се проваля с различни  „бизнес проекти“, той най-после  открива своя източник на забогатяване: да създава и разпространява лъжи за Русия. И така се появяват неговите „разследвания“ за зловещи руснаци, които свалят пътнически самолет над Донбас; за агенти на ГРУ, които отравят Сергей и Юлия Скрипал; за секретна база на ГРУ в Алпите; за ролята на ГРУ в убийството на терориста Зелимхан Хангошвили в Берлин през 2019 г.; за руски шпиони в Сърбия; за  връзки с Русия на Доналд Тръмп; за отравянето на Алексей Навални и др.

Впрочем видни наши журналисти, като Мирлюба Бенатова, Недялко Недялков, Соня Колтуклиева, Анна Заркова и др., които добре познават Грозев, коментираха що за „експерт по журналистически разследвания“ е той. Ако проявите интерес с лекота ще ги намерите и прочетете в интернет – те ще ви помогнат да се ориентирате дали може да се вярва на „анализите“ на хора като него.

Една от най-авторитетните информационни агенции в света – РИА Новости, нарече своя публикация, посветена на славния нашенец така: „Говорящата бойна глава: Христо Грозев като оръжие за масово оглупяване“.

Е, по-точно определение за същността на неговата дейност, както и тази на Bellingcat като цяло, трудно може да се даде.