„Оръжие“  с опустошителни последици!

 „Оръжие“  с опустошителни последици!

Има за какво да сме признателни на „харвардските възпитаници“ и на цялата им шуробаджанашка тайфа, яко окопала се в коридорите на властта у нас. Вече няколко месеца те неуморно се трудят за да ни отдалечат от „бензиностанцията с ракети“, както те наричат Русия. И така да ни приближат максимално до „свободния свят“ начело с лидера му – Америка.  Трябва да признаем: резултати определено вече  има.  България престана да получава „авторитарният“ и евтин руски природен газ и така пред нас се откри светла перспектива – някой ден да се сдобием с американски втечнен газ. А това, че той ще е в пъти по-скъп от руския няма никакво значение, защото той наистина ще е  „демократичен“ и „свободен“ газ.

Не може да се отрече и още един факт – вкопчилата се във властта шуробаджанашка мафия не само искрено се стреми да ни доближи до стандарта на американеца, но вече постига и тази си цел. Ще се убедим в това, ако видим какво се случва тези дни в богата Америка. А там за първи път цената на обикновения бензин достигна 5 долара за галон. Естествено, това незабавно  доведе и до невероятен скок на цените – най-високият за последните 40 години, съобщава  CNN.

За друга американска медия –  Bloomberg, невероятната по мащабите си инфлационна буря вече разорява обикновените американци. За тях стават недостъпни не само горивото, но и електроенергията, хранителните продукти, лекарствата… Над една трета от американските домакинства не са в състояние да плащат за най-елементарни разходи, расте броят на тези, които нямат пари за ядене. А прогнозите за бъдещето са още по-мрачни – все повече американци започват да разбират, какво означава да живееш в държава от третия свят!

Ако съдим по неудържимият ръст на цените у нас, то колкото по-близко сме до днешна Америка, толкова повече заприличваме на нея. И у нас, също както в тази далеч  по-богата  държава, все повече семейства са изправени пред съдбоносни въпроси – ще им бъде ли светло и топло в домовете им през идващата зима, ще има ли с какво да нахранят децата си, ще могат ли да си плащат сметките…

Една от причините за задаващата се – този път истинска икономическа буря, са безумните санкции, които САЩ и съюзниците им наложиха на Русия. За изминалите вече около четири месеца става ясно, че щетите, които те и нанесоха са несравнимо по-малки от тези, които понася сега Запада. При това Русия все още не е отговорила адекватно на икономическата война, която и обяви Запада. Защото ситуацията ще е определено катастрофална за милиони хора, ако великата славянска държава реши да накаже истински наглите овластени дебили на Запад и у нас.

https://i0.wp.com/calendata.ru/wp-content/uploads/2021/05/5-9.jpg?w=640&ssl=1

В последните месеци една от доминиращите теми в публичното пространство е свързана с това, какво губи колективният Запад, ако въведе ембарго върху руския природен газ и нефт. Но това далеч не са продуктите, посредством които Русия може да отмъсти на  своите врагове, ако пожелае. Далеч по-жесток ще бъде нейният удар, ако блокира износа на ядрени технологии и гориво.

В американската медия The Hill  се появи статия на д-р Мат Боуен и Пол Дабар – сътрудници на Центъра за глобална енергийна политика към Колумбийският университет. Двамата пишат, че ако влиянието на Москва на световните пазари на петрол и природен газ след въведените от Запада антируски санкции е ясно, то далеч по-малко внимание се обръща на друг изключително сериозен проблем. Става дума за руския уран, така необходим на западните ядрени реактори. За съществуващите реактори, проектирани от Русия, са необходими още уникални резервни части, които могат да бъдат получени единствено от държавната компания Росатом. Заради тази зависимост от Русия сега много държави, включително и САЩ, се намират в сложна ситуация, пише The Hill.

Особено сериозен е проблема с доставката на ядрено гориво. То е резултат от добив, смилане, преобразуване, обогатяване на уран и производство на крайния продукт – ядреното гориво. Русия добива 6 на сто от световния уран, но контролира близо половината от световния пазар на неговото преобразуване – тя притежава 46 на сто от капацитета за обогатяване на уран! Огромната част от 439-те реактора на света изискват гориво с обогатен уран, включително всички реактори във военния флот на САЩ,  пише  The Hill.

Медията изтъква, че ако Русия спре доставката на обогатен уран за американските енергийни компании, това ще се отрази твърде болезнено на живота на американците. Ядрената енергия осигурява над една пета от електроенергията и проблеми с ядреното гориво ще вдигнат цените и до небето! Нещо повече – цели региони в Америка могат да останат без ток. Реална е заплахата и за ядрените оръжия и подводниците на военно-морския флот на САШ, ако Русия откаже да продава уран. Последният завод за преработване на уран е затворен в САЩ през 2013 г. Ето защо, ако Русия пожелае да накаже много сериозно съюзниците на Украйна, то тя може с лекота да го направи, като блокира доставките на ядрено гориво, обобщава The Hill.

А в немската медия N-TV се появи статията на Сара Платц, озаглавена: „Още по-зависими, отколкото от природния газ“. Авторката пише, че докато дебатът за руския нефт и природен газ е особено активен, то се игнорира друга, далеч по важна зависимост на Евросъюза от Русия: тази на руския уран. Медията цитира  Волкер Квашнинг от Университета за приложни науки, който е категоричен:  „ЕС е дори по-зависим от Русия за ядрената енергия, отколкото за природния газ!“ Европа получава около 40 на сто от своя обогатен уран от Русия и Казахстан, който си остава лоялен към Москва.

Но и много държави от Евросъюза зависят от руските ядрени технологии. Руски ядрени реактори има в 18 членки на Евросъюза – два в България, шест – в Чехия, два във Финландия, четири в Унгария и също така четири в Словакия. Те работят само  с  шестоъгълни горивни пръти от руски дизайн, което прави почти невъзможни опитите да се заместят с други – това неминуемо ще застраши дейността им.

Безспорен факт е, че руските заводи за преработка на уран са най-добрите в света, пише N-TV. Руската държавна компания Росатом сега заема водеща позиция в световния ядрен бизнес. Днес на нея и принадлежат повече от 350 компании, включително и немската фирма за ядрени технологии Nukem Technologies. Росатом има интереси в Канада, САЩ, Казахстан… Вторият по големина доставчик на ядрено гориво в света – холандска компания, е в състояние до осигурява по-малко от половината от руския износ.

Медията цитира и Анке Херолд от германския институт Öko-Institut на Deutschlandfunk, която твърди: „През последните няколко години Русия изгради стратегическа позиция в ядрения сектор!“  Това и позволява – стига да реши, „да торпилира електрозахранването на цели държави“, казва Анке. Днес Евросъюза не може без  бизнеса с Росатом и фактът, че той продължава въпреки руската операция в Украйна, показва колко силна е тази зависимост, подчертава  N-TV. Гражданският ядрен сектор е изрично освободен от всякакви санкции на Евросъюза. Въпреки забраната за полети на руски самолети в Евросъюза, то това не важи за  транспортни машини, които пренасят  ядрени горивни елементи от Русия.

И американските производители на ядрена енергия поискаха от правителството да продължи да разрешава доставките на уран от Русия въпреки събитията в Украйна, припомня  N-TV.  Затова  САЩ не  наложиха санкции на руската държавна компания Росатом.

Цената на урана се е повишила с над една трета на световния пазар, като е достигнала най-високото си ниво за последните 11 години. И, ако Русия реши да затвори крана за урана, това ще има опустошителни последици за Запада. Засега той няма  алтернативи – твърде силна е технологичната му зависимост от Русия, обобщава  N-TV.

Ето защо безумното поведение към Русия на овластени родни недоразумения с харвардски дипломи е в състояние да ни създаде далеч по-сериозни проблеми, отколкото можем да си представим. За съжаление, те нямат нито обща култура, нито пък са в състояние да се ориентират в случващото се в Европа и по света – като папагали повтарят това, което им нареждат американските им началници. Проблемът е, че ако следим действията на тези, дето сега са начело на Америка, то не можем да не стигнем до извода за абсолютната им некомпетентност и управленческа безпомощност. Те са си лика-прилика с цялата шуробаджанашка тайфа на „Киро простото“.

А това означава, че нищо добро не ни очаква в близките месеци и години…