Оръжието, което плаши политици и генерали

Оръжието, което плаши политици и генерали

Проучване на фондация Gallup сочи, че Fox News Channel (Fox News) е най-популярният обективен източник на новини за американците. А сред неговите известни журналисти е и Тъкър Карлсън. Той е роден  през 1969 г.,  баща е  на три дъщери и един син. Автор е на книги, като една от тях – „Корабът на глупаците: как егоистичната управляваща класа води Америка до ръба на революцията“, стана бестселър в класацията на вестник The New York Times. Та този ерудиран, честен  и обичан от милиони хора  не само в Америка, но и в други страни коментатор, наскоро направи прогноза за това, какво ще представлява управлението на новият американски президент. И стигна до извода, че нищо добро не може да се очаква от него – ще има повече безсмислени войни, контролиран хаос и още по-голяма власт на корпорациите.

Други наблюдатели припомнят обещанията, които е дал Байдън: да ожесточи позицията на Вашингтон спрямо Москва, да даде „отпор на руската агресия“, да потвърди участието на Америка в НАТО. Влиятелният The Financial Times изведе в заглавието на своя публикация израза, че Москва трябва да се готви за „повече конфронтация“. Вестникът цитира високопоставен дипломат във Вашингтон, който е убеден: трябва да се очаква рязко ужесточаване на позицията на САЩ по отношение на Русия. Според него в екипа на Байдън има невероятна ненавист към тази страна не само на равнище разум, но и на равнище емоции.

Особени надежди възлагат на новата президентска администрация сега и в НАТО – там се надяват военният блок да получи нови стимули и ресурси, за да се противопостави на „растящата руска заплаха“. Впрочем това е основната доминанта и в експертният доклад от 67 страници, който лидери на алианса обсъдиха – „НАТО 2030: единство в новата ера“. Той трябва да стане основа за неговата най-нова стратегическа концепция. В него се прави извода, че светът се връща към „противостояние на системите“, а Русия продължава да е една много сериозна заплаха за НАТО.

А Анегрет Крамп-Каренбауер – министър на отбраната на Германия, категорично обяви тези дни: с Русия трябва да се разговаря единствено „от позиция на силата“!

Очевидно е, че опитите за дестабилизация на Русия не само, че няма да престанат при новата администрация в Америка и с новата концепция на НАТО, а само ще ескалират. НАТО разширява сътрудничеството си с Украйна и Грузия, насочено срещу Русия, декларира, че ще увеличи и присъствието си в Черно море, растат  провокационните полети на американски и натовски самолети близо до границите на Русия и т.н.

Възможно ли е  Русия сама да защити своите интереси пред огромният потенциал, с който разполагат САЩ и държавите-членки на НАТО? Та срещу нейното население, което е 144,5 милиона души са изправени 328,2 милиона американци и стотици милиони жители на останалите 29 държави в НАТО.

Оказва се, че е напълно възможно. В последните години руски учени, конструктори, инженери създадоха уникални въоръжения, с които респектират всеки потенциален противник. Сред тях е и ракетният комплекс „Искандер“ – един от най-често цитираните в публичното пространство. Наименован е в чест на Александър Македонски – на Изток него го наричат „Искандер“. НАТО го класифицира като SS-26 Stone („камък“).

На този оперативно-тактически  ракетен комплекс отделя внимание и влиятелната американска медия The National Interest. В нейна публикация се разказва за това оръжие, което ще продължава да играе важна роля за руската армия поне до 2030 г. Медията отбелязва, че „Искандер“ е проектиран да поразява много точно цели на разстояние до 500 километра. Необходимата информация комплексът получава от спътници, самолети, а така също и от конвенционално разузнаване. Свръх модерните негови ракети могат да бъдат пренасочвани по време на полет. Техните бойни глави могат да се командват и чрез криптирано радиопредаване  от самолети за Далечно радиолокационно откриване и управление и дронове. The National Interest отбелязва, че системи „Искандер“ са разположени и в Калининград, откъдето те могат да достигат цели в  Полша, Швеция, Германия и др.

Анализът на руски източници ни позволява да добием по-пълна представа за този уникален  ракетен комплекс, който няма аналог в света. Съществуват две модификации на „Искандер“ според вида на изстрелваните ракети. „Искандер-М“ работи с т.н. квазибалистични ракети (9М723)  – те летят по балистична траектория, но много по-ниско отколкото една междуконтинентална балистична ракета. Изстреляна от комплекса подобна ракета преминава по-голямата част от пътя си на височина около 50 км, което я прави недостъпна за системи за противовъздушна отбрана от типа  на американския „Патриот“. Траекторията и е непрогнозируема.  Снабдена е и със средства за преодоляване на системи за противоракетна отбрана, способна е да изхвърля лъжливи цели, за да измами радиолокаторите на противника, има и собствени бортови средства за радиолектронна борба. Тя е създадена и с използване на т.н. стелт-технологии (от англ. by stealth – „крадешком, мълчаливо“, невидими за радари). На финала тя пада върху целта вертикално със скорост над 2 км/секунда, като продължава да маневрира.

 „Искандер-К“ е предназначен за изстрелване на крилати ракети (9М728). Те са още по-маневрени и летят максимално скрито за противниковите средства за наблюдение, като следват релефа на местността.

Комбинираното използване на „Искандер-М“ и  „Искандер-К“  прави оръжието изключително ефективно. И двата типа ракети са в състояние да преодолеят не само всяка от сега съществуващите системи за противоракетна отбрана в света, но и тези, които ще бъдат създадени утре. Според експерти „Искандер“ разполага със специален режим, при който прехващането е невъзможно дори и теоретично.

С излизането на САЩ от Договора за ракетите със средна и малка далечина (РСМД) Русия най-вероятно ще модернизира ракетите, които сега използва „Искандер“ и ще увеличи обсега им на действие от 500 на над 5500 км. Това означава, че ако бъде изстреляна от Москва то ракетата ще порази всяка цел, в която и да е точка на Западна Европа. А ако е задействана от Сибир ще достигне американската територия.

Без да е стратегическо оръжие, „Искандер“ е изключително опасен.  Неговите ракети могат да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави. Неядреният боеприпас е от 500 кг, а ядрената бойна глава има мощност от около 50 килотона. Тяхната задача е да унищожават особено важни вражески цели – командни центрове, летища, ракетни бази и пр. Отклонението от целта е по-малко от 5 метра, като ракетата е в състояние е да поразява и движещи се обекти. Ако по време на полета възникне необходимостта от удар по цел с по-голяма важност, то ракетата мълниеносно се препрограмира.

Комплексът „Искандер“ е мобилен – бързо се изнася на позиция за стрелба и също така светкавично я сменя, като не дава възможност на противника да го унищожи. И в същото време спасение от неговите ракети няма – врагът няма никакви шансове да отрази удара.

Русия вече е поставила достатъчно комплекси „Искандер“ на бойно дежурство в различни региони на своята територия. А тя е най-голямата страна в света по територия: покрива 1/8 от обитаемата площ на Земята, използва 9 часови зони, има 25 граници – 18 сухопътни и 7 морски.

Оперативно-тактическите ракетни комплекси 9К720 “Искандер” са не само много сериозен военен фактор, но  и мощен политически инструмент.  Самият факт, че дадена държава се оказва в обсега на неговото действие, вече респектира – та тя няма няма никакви шансове да отреагира, ако комплексът бъде активиран.

А що се отнася до руската заплаха и военната стратегия на Русия, то за това ясно и лаконично се произнесе президента Владимир Путин: „Ние  няма да воюваме с никого, ние се опитваме да създадем условия никой да не помисли да воюва с нас!»

За това става дума.