Неутрализира противника и щади мирното население

Неутрализира противника и щади мирното население

https://i0.wp.com/mtdata.ru/u15/photo0B54/20114921994-0/original.jpg?w=640&ssl=1

Роджър Стоун е един от най-авторитетните американски експерти, който е работил за президентите Ричард Никсън, Роналд Рейгън, Джордж Буш, Доналад Тръмп. Той много често коментира актуални теми в  американски телевизионни и радио канали. В последното си интервю за Real America’s Voice той е категоричен: действията на Владимир Путин в Украйна са „отбранителни“!  

Точно на това негово интервю посвети своя публикация и популярната американска медия Newsweek. Тя цитира думите на Роджър, че „ситуацията в Украйна няма нищо общо с това, което на нас ни казват“.  Според него на украинска територия са били разположени ракетни комплекси, насочени срещу Русия. Тук Newsweek коригира Роджър – САЩ наистина са монтирали твърде опасни ракетни системи в Румъния, сега се готвят да ги поставят и в Полша. А тяхната цел е Русия. Но истината е, че наскоро украинският военен министър при посещението си във Вашингтон  настойчиво е поискал да бъдат доставени модерни американски ракетни системи и на Украйна, припомня Newsweek. А това определено ще застраши сигурността на съседна Русия.

Роджър  обръща внимание и на факта, че в Украйна „има биолаборатории, които се финансират от нашите данъчни долари“ и там се „готвят кой знае каква чума да изсипят върху руския народ“. Според него има сведения за съществуващ „заговор на украинци, които са планирали да разположат в страната биологично оръжие с помощта на НАТО“.

Ето защо руският президент не действа „настъпателно“, а „отбранително“. Това, обаче, „няма да прочетете в най-големите американски медии“, изтъква Роджър.  Той е убеден, че в Америка и на Запада като цяло целенасочено изкривяват мотивите, които са накарали руският президент да започне операция за демилитаризация и денацификация на Украйна, обобщава неговата гледна точка  Newsweek.

Всяка друга държава на мястото на Русия в  ситуация на растяща и тотална опасност за нейната сигурност, неизбежно ще реагира по подобен начин. А сега контраразузнаването на Русия откри  у пленени украински висши военни оперативни документи, които свидетелстват за предстоящо нападение на Украйна на ДНР и ЛНР. То е било подготвяно съвместно със САЩ и НАТО, като за модел е била взета натовската операция в Хърватия.  Русия изпревари буквално с броени часове украинската агресия и така предотврати кървава касапница, която украинските въоръжени сили и нацистките батальони са готвели за населението на Донбас.

Има много съществена разлика във военните действия на Русия и тези, които водят САЩ и НАТО, отбелязва американският учен, преподавател и писател Пол Крейг Робъртс. Той сега е на 82 г. и има не само богат житейски, но и управленчески опит – работил е във федералното правителство на САЩ, бил е анализатор и съветник в американския Конгрес. Робърт внимателно следи за операцията на Русия в Украйна и много често я коментира в блога си. В една от последните си публикации той сравнява действията на  Русия с войните, водени от САЩ и НАТО през последните десетилетия. И стига до извода, че докато Запада унищожава безразборно мирни жители в държавите, които напада, Русия постъпва  точно обратното – прави всичко възможно, за да не засегне мирни хора. „Операцията на Кремъл рязко контрастира с безразборните бомбардировки на Вашингтон и НАТО над мирни жители в Сърбия, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и Пакистан. Лицемерните западни „лидери“, проливащи крокодилски сълзи за малкото жертви в Украйна, никога не показаха дори фалшива загриженост за десетките хиляди цивилни, които изклаха в своите незаконни войни, основани на лъжи като „оръжията за масово унищожение на Саддам Хюсеин“, пише Робърт. За него „руските оръжия са изключително прецизни, така че руснаците нямат нужда да бомбардират всичко, да изравняват всяка сграда, за да постигнат военна цел.“

https://webpulse.imgsmail.ru/imgpreview?key=pic417452390513845977&mb=pulse

Не само той, но и много други американски експерти са впечатлени от високоточните оръжия, които използват руските военни в своята операция за демилитаризация и денацификация на Украйна. Брент Истууд е доктор на науките, бивш офицер от американската армия, експерт по възникващи заплахи, автор на книги. В специализираната медия 19Fortyfive той коментира употребата от Русия на особено ефективният „умен“ снаряд „Краснопол“. С него се нанасят прецизни (хирургически) удари върху противника, като се щади мирното население. Брент описва „Краснопол“ като интелигентен 152-милиметров управляем артилерийски снаряд, който е особено успешен срещу командни и контролни центрове, бункери, мостове и др. „Краснопол“ определя целта с изключителна точност и я елиминира с един изстрел. „Анализатори от армията на САЩ смятат, че „Краснопол“ превъзхожда американският снаряд с лазерно насочване Copperhead“, пише Брент. Той е много по-добър от него по основни показатели, като далечина на стрелбата, тегло на снаряда, поразяване на цели, простота в използването му. Американските снаряди не са  така точни,  а системите им за насочване са ненадеждни – те силно зависят от капризите на времето.

От руски източници може да разширим представите си за „Краснопол“. Този 152-мм (има и вариант 155-мм) снаряд  за първи път в бойни условия е употребен по реални цели през 2016-2017 г. в Сирия. С него са били унищожени сили на противника близо до руската военна база Хмеймим.

Сега в операцията си в Украйна Русия използва усъвършенствани снаряди  „Краснопол“ за точно поразяване на неголеми цели с един изстрел. Снарядът е дълъг 1305 мм  тежи 50.5 кг (вариантът „Краснопол-М“ е дълъг 960 мм и тежи 45 кг). Разделен е на две части, които преди използване се сглобяват. Състои се от боен елемент, стабилизатори, реактивен двигател. Действията му се координират  с дронове от различни модели.

Далечината на поражение е от 3 до 25 км, но последните варианти на „Краснопол“ унищожават цели на противника и на разстояние над 30 км. Снарядът е изключително точен – той специално е създаван за да намали до минимум риска от странични щети. Това позволява на руските военни да унищожават скрити непосредствено до жилищни домове украински тежки оръжия на практика без риск за мирното население. „Краснопол“ е в състояние да поразява и движещи се цели – като танк  или брониран автомобил. За изстрелването му се използват буксирани гаубици Д-2 и самоходни артилерийски установки –   2С3М „Акация“, 2С19 „Мста-С“, както и уникалната супермодерна  гаубица „Коалиция-СВ“. Могат да бъдат изстрелвани 8 снаряда в минута, като всеки от тях  има своя цел и не се „сблъсква“ с другите. Това позволява да се води бърз и масиран прицелен огън по множество обекти на противника.

https://i0.wp.com/live.staticflickr.com/65535/50026055782_9024f21a0b_b.jpg?w=640&ssl=1

Използването на „Краснопол“ от руските военни  елиминира необходимостта да се води безразборна стрелба по големи площи, както това правят сега украинските военни. Те непрекъснато и масирано обстрелват, при това без никаква военна необходимост,  градове и села на ДНР и ЛНР. И всеки ден има много убити и ранени мирни жители, включително и деца, от хвърчащите навсякъде парчета (осколки) от обикновените снаряди и мини, изстрелвани от украинските военни. За разлика от тях високоточните  снаряди „Краснопол“ неутрализират единствено противника и са безопасни за населението.