Опасна тенденция: расте броят на болните от рак!

Опасна тенденция: расте броят на болните от рак!

 

През все по-отдалечаващата от нас 1990 година Световната банка поръча на учени да изследват глобалната тежест на заболяванията (Global Burden of Disease – GBD). Идеята бе да се оценява смъртността и инвалидността от основни заболявания, наранявания и рискови фактори, за да се предупреждават и предпазват хората от тях.

Днес в този проект участват над 1800 учени от над 190 държави, които са финансирани от фондация “Бил и Мелинда Гейтс”. Изследователите определят основните причини за смърт и увреждане, съобразени с географски региони и различни възрастови групи. Техните резултати ползва Световната здравна организация – специализираната агенция на Организацията на обединените нации (ООН), която координира международното здравеопазване.

Преди няколко дни бяха публикувани данните за раковите заболявания в света. Специалистите от програмата GBD са анализирали информация за разпространение на 29 типа онкологични заболявания в 195 държави в света. Изучили са факти за смъртността от различни типове рак, продължителността на живота след поставянето на диагнозата и годините, които пациента е загубил заради болестта.

В изследването се привеждат резултати от 2016-та година. Тогава в света са установени нови 17,2 милиона случаи на рак и 8,9 милиона смъртни случаи от рак. В сравнение с 2006 г. онкологичните заболявания са нараснали до 28 на сто. Пациентите са умирали най-често от рак на дробовете, бронхите или на дихателната тръба (трахея). От тях са починали 1,7 милиона души. Мъжете най-често имат рак на простатата, а жените – на млечната жлеза.


Сред причините за ръста на онкологичните заболявания са, както увеличената продължителност на човешкия живот и все по-ефективните технологии за откриване на ракови заболявания, така и вредните навици на хората. Установено е, че риска човек да получи раково заболяване е до 30 пъти по-голям, ако той пуши в сравнение с непушачите.

Пушенето е причината за близо една пета от всички онкологични заболявания и за близо една трета от смъртните случаи от тях.
Тези дни писах за вредата от електронните цигари (вейпинг). В коментар към публикацията ми читател определи текста като “черен пиар” и ме обяви в “чалгаджийство”.

Няма да гадая дали той има бизнес с електронните цигари или е заклет техен пушач, просто ще ви запозная съвсем накратко с изводите от свежо проучване. Учени на Нюйоркският университет установяват, че никотина, вдишван от електронните цигари заедно с разтворителя, се преобразува в химически вещества. Те увреждат ДНК и отслабват механизмите за генетично възстановяване на организма.

Или другояче казано ДНК губи възможност да се “саморемонтира”, което увеличава вероятността от мутация на клетките. Следва развитие на онкологично заболяване. Оказва се, че парите на електронните цигари са канцерогенни, а пушещите ги са с много по-висок риск да развият рак на дробовете или на пикочния мехур.

Всеки, който желае може и сам да се запознае с резултатите от това проучване – публикувани са в авторитетното издание Proceedings of the National Academy of Sciences.
Държа да подчертая, че много опасно е и т.н. пасивно пушене – когато човек често е в обкръжението на пушещи хора (включително и на вейпъри!): то провокира около една пета от всички смъртни случаи от рак.

За разпространението на онкологични заболявания са виновни още некачествената храна (прекалява се с яденето на особено опасните полуфабрикати!), замърсения въздух, битовата химия, злоупотребата с алкохол. Съпричастен за това е и седящия начин на живот, който води до колоректален рак – злокачествен тумор в дебелото черво.

Той е втория по честота карцином при мъжа след белодробния и третия при жената, след карцинома на млечната жлеза и матката. Хората със свръхтегло са два пъти повече застрашени от рак на бъбреците и черния дроб.

Но основния извод от това проучване, към който трябва да прояви интерес всеки, загрижен за здравето си е: до 40 на сто от раковите заболявания могат да бъдат предотвратени! За това е нужно да се откаже човек от вредните си навици и да промени начина си на живот.

А това означава да заживее нормално – да не пуши и злоупотребява с алкохол, да се храни здравословно, да е физически деен.
Стига да пожелае, естествено – още древните римляни са установили, че всеки сам е ковач на съдбата си…