Оглупяваме ли или ни е все тая, как ще оцеляваме утре?

Оглупяваме ли или ни е все тая, как ще оцеляваме утре?

„Симулация на демокрация с фон дер Лайен: Брюксел заблуждава гражданите си“. Статия под това заглавие се появи в Neue Zurcher Zeitung (NZZ) – един от най-старите вестници в Швейцария (излиза  на немски език в Цюрих от 1780 г.). Четат го не само на нашия континент, но и по света – NZZ има репутация на обективен източник на информация, който редовно публикува сериозни и задълбочени анализи на събитията по света.

Сега NZZ ни разказва за сриващото се доверие дори сред европейски елити към Урсула фон дер Лайен – началника на Еврокомисията (ЕК). Дамата – гинеколожка по образование, не скрива неистовия си мерак отново да я оглави  след евроизборите през юни т.г.

NZZ припомня, че не избирателите я назначиха през 2019 г. на тази отговорна длъжност. За това заслугата е на френският президент Еманюел Макрон (но най-вече на САЩ – б.м.). Сега нейните приятели от Европейската народна партия се гласят да и съхранят поста шеф на ЕК. Но има проблем: срещу нея нараства негодуванието! В държавите – членки на Евросъюза (ЕС)  никак не са малко разочарованите от нейната работа, особено в областта на климата  и икономиката. Много са и обвиненията срещу гинеколожката в непотизъм (шуробаджанашки назначения на сладки постове), от липсата на прозрачност в дейността на ЕК. „Допреди няколко седмици „мадам Европа“ изглеждаше почти готова за най-високия пост в ЕС, но сега нейният трон се клати“, обобщава NZZ.

Направих си труда и прегледах коментарите, написани от западноевропейци под тази публикация. Те са твърде много – определено този текст ги е впечатлил. Ето как изглеждат доминиращите мнения за сегашната ситуация в Евросъюза и ролята на гинеколожката в нея. Читатели се чудят как въобще е било възможно тя да бъде назначена на този пост, след пълният и провал като министър на семейството, а после и на отбраната в Германия. Те са категорични: никой няма потребност от ЕС, защото общността е връх на антидемократичност. Тя приема несекващ поток от закони и се намесва грубо в живота на европейците. Огромен риск е за  сигурността на Европа и защото е възможно най-бюрократичната организация, която се управлява от лобистки групи. Фон дер Лайен е абсолютно олицетворение на този хаос и ако отново дойде на власт, нищо няма да се промени. Тя е отличен пример за кариерата на съвременен политик: колкото е по-некомпетентен някой, толкова по-високо бива избутван. Читатели пишат, че ние преминаваме от лошо към още по-лошо – от добрите подходи и предимства на европейската идея, нищо не е останало. В ЕС самопровъзгласил се политически елит преследва единствено собствените си интереси. И безсмислено прахосва трудно спечеленото богатство на работещите хора. Никой не се нуждае от този октопод – единственият начин е да избягате от тази бездънна яма и да спестите пари, които ще можете да инвестирате по-добре във вашата страна.  Схващането, че ЕС не решава проблемите – той ги създава,  доминира в коментарите.

Неоспорим факт е, че лично гинеколожката е обект на нарастваща критика заради дейността и като шеф на ЕК. Включително и от нейни влиятелни сънародници. Така председателката на комисията по отбрана на Бундестага Мари-Агнес Щрак-Цимерман я обвини, че тя не се е справила с решаването на най-важните проблеми, които стоят пред ЕС. Според нея Урсула нищо не е направила за подобряване на отбранителната способност на Европа. А икономическата и политика е твърде далеч от потребностите на пазара.

С делата на гинеколожката вече се занимават и следователи от Европейската прокуратура. Тя е заподозряна в корупционна схема с шефа на фармацевтичната корпорация Pfizer Алберт Бурла. Става дума за изразходване от евробюджета на сума до 71 милиарда евро. При това 215 милиона от закупените ваксини на Pfizer са се оказали абсолютно ненужни. По най-скромни изчисления бюджета на ЕС е бил ощетен с над 4 милиарда евро. А дали от тази невероятна далавера нещо е спечелила и гинеколожката това едва ли ще узнаем. Но – ако съдим по предишни нейни дела в качеството и на военен министър на Германия например, тя никога не би пропуснала добрата възможност да се обогати. Нейният съпруг – Хайко фон дер Лайен, е директор на биотехнологичната компания Orgenesis. А тя много тясно си сътрудничи точно с Pfizer. И в разгара на пандемията от Ковид-19 печалбата на Orgenesis скочи с над 364 на сто!

Разочарованието от управлението на гинеколожката и обкръжението и в ЕК, вече е завладяло и милиони обикновени  европейци. Комисията на Фон дер Лайен не печели сърцата и умовете им и по-скоро ражда у тях евроскептицизъм. Това показва проучване на Ipsos, за което съобщи Евронюз. Според него  рейтингът на одобрение на ЕК е твърде нисък. Мнозинството от гласоподавателите (63 на сто) гледат негативно на нейната работа. Особено недоволни са французи, чехи, унгарци, българи и австрийци. В тези държави негативното отношение към ЕК определено преобладава над положителното.  Така едва 18 на сто от французите се доверяват на гинеколожката.

Това е верен сигнал, че мнозинството от около 370 милиона граждани на Европа, които ще избират членове на новия Европарламент през юни т.г., са скептично настроени спрямо досегашните евровождове.  Фон дер Лайен, която „беше спусната с парашут до ролята на председател на Комисията през 2019 г.,“ официално не се кандидатира за този пост. Но очакванията са тя „да си осигури втори петгодишен мандат, след като Европейската народна партия  я посочи като свой водещ кандидат“, пише Евронюз.

Сега родни „демократи“, „либерали“, „евроатлантици“, страстни фенове на ЛГБТ-„ценностите“, се готвят отново победоносно да се върнат на власт след парламентарните избори. Те с нетърпение очакват и датата 1 юни. На този ден у нас ще пристигне самата Урсула, ни информира Бойко Борисов, невероятно щастлив от предстоящото събитие. Да си спомним, че на конференцията на Европейската народна партия в Букурещ на 7 март т.г.,  с негова подкрепа и на обкръжението му, Урсула бе одобрена отново за кандидат за председател на ЕК.

Майкъл Хъдсън е  професор по икономика в университета на Мисури и в Университета за устойчивост в Хонконг, автор на много книги, преведени на японски, китайски, немски, испански, руски и други езици. Като авторитетен и търсен изследовател той е отлично запознат със западните политически „елити“ и никак не е очарован от тях. За него те са изключително неграмотни и единственото, което ги движи, е техният неистов стремеж към забогатяване. Те са намерили и своето решение как да го постигат: като бъдат подкупвани, казва Майкъл Хъдсън.

 „Елитите“ на партиите на войната у нас – ГЕРБ/СДС, „Демократична България“, „Продължаваме промяната“ и ДПС, никога не са скривали своето преклонение пред гинеколожката. Както и готовността си сляпо да следват нарежданията на Урсула и нейната банда, настанена по върховете на Евросъюза. По нейна воля те присъдиниха страната ни към безумните антируски санкции. И ни направиха  активен участник в опосредствената (прокси) война на Евросъюза (заедно с НАТО) срещу Русия на украинска територия и с украинско „пушечно месо“. Така, както „вождовете“ на ЕС съсипаха икономиката на общността, родните „евроатлантици“ доведоха до катастрофа страната ни. И направиха нас, обикновените българи, още по-бедни.

Но парадоксът в цялата тази ситуация е, че – ако вярваме на социлогически агенции (а не бива – те са също така продажни, както и медиите!), предстоящите избори нищо няма да променят. Шайката негодяи, алчно и безцеремонно грабили България през последните десетилетия,  отново ще е на власт.

Защо това е така всеки има своето обяснение. Но, ако се върнем назад и проследим резултатите от предишни парламентарни избори,  няма как да не стигнем и до извода: ние наистина  оглупяваме! До такава степен, че вече дори не ни интересува как ще оцеляваме утре…