Няма нищо по-хубаво от мразовито време: 2 част

Няма нищо по-хубаво от мразовито време: 2 част

А сега искам да ви разкажа накратко за един велик човек, който в Русия наричат Учителя, както и “руския йога”: Порфирий Иванов. Името му сред хората, които са запознати с неговия живот и дела, буди само възхищение и безкрайно уважение. Сред онези, които за първи път чуват за него, то често поражда скептицизъм, недоверие, че всичко това, което е правил е възможно. А повечето от тези, които  знаят за него, но пренебрегват уроците му, най-вече пълнят болниците.
Порфирий Иванов е роден на 20.02.1898 г. в село Ореховка, недалече от Луганск в бедно, многодетно миньорско семейство. Учил е до четвърти клас, а когато е на дванадесет години става миньор.
По-късно работи известно време в Санкт Петербург, после се връща в родното си село. Създава семейство, има двама сина. Но до 35-та си година води доста празен живот – пиел, хулиганствал, мързелувал…
Докато съдбата не му поднесла много неприятен сюрприз: рак на ръката. Лекарите отказали да го лекуват – болестта му била в много напреднал стадий и той нямал никакви шансове да оцелее. А болките му ставали с всеки ден все по-силни.


И тогава Порфирий решава да се самоубие. Избрал да замръзне – съблякъл се гол и излязъл навън. А там температурата надхвърляла минус 30 градуса. Започнал да се залива с кофи със студена вода, за да ускори процеса на умиране. Процедурата повтарял няколко дни поред. Докато се случило нещо необичайно – болките изчезнали.
Порфирий осъзнал – студа всъщност го лекувал! И затова още по-упорито продължил да се облива гол на студа. И с всяка нова ледена процедура приливите на енергия у него растели. Месец по-късно отишъл на преглед – лекарите били изумени: у отписания пациент, който нямал никакви шансове да живее, нямало и следа от рака.
Порфирий оздравял напълно. Но се привързал към студа, започнал да се доверява на природните сили – на вятъра, въздуха, слънцето, дъжда… Той установил, че няма по-полезно нещо за здравето от студа, глада и физическото натоварване. Затова редовно гладувал, правел много километрови пеши преходи, зимно време се къпел в реката. А от 1935 година до края на живота си той се движел само по едни гащета и бос, независимо от сезона.


По време на Втората световна война се оказал на окупирана от хитлеристите територия. Бил арестуван от немците, които решили да проверят дали наистина са верни слуховете за невероятните възможности на този човек. Те го поливали със студена вода, а после го заравяли за няколко часа в снега. Когато го откопавали от него, като от гореща печка, се вдигала пара.
Порфирий се научил да управлява тялото и психиката си, за да не допуска до себе си болести, слабост, ленивост. През 1937 година за 15 часа пробягва 150 километра – три и половина маратонски дистанции. През 1978 година в продължение на пет месеца гладува, като при това дълго време не пиел и вода.
Експериментирайки със себе си Порфирий постепенно създава  система, призвана да направи човека здрав и щастлив. Тя включва обливане със студена вода, периодично гладуване, физическо натоварване. Нарича я “Детка” – за него природата е нашата майка и всички ние сме нейни деца.
Ето някои от съветите на Порфирий, дадени в “Детка”:
– два пъти в ден се къпи в хладна вода, а горещото къпане завършвай с хладно;
– преди или след къпане излез на природа, стъпи с боси крака на земята, а зимата на снега, дори и за 1-2 минути;
– не употребявай алкохол и не пуши;
– стреми се поне веднъж в седмицата да гладуваш и да не пиеш вода;
– обичай природата, тя е твоето здраве;
– победи в себе си алчността, мързела, самодоволството, страха, лицемерието, гордостта;
– освободи главата си от мисли за болести, смърт…


Елементарно, ще каже поредния умник, прочитайки тези простички съвети. Но всъщност те са комплекс от напълно ефективни действия, които активират огромния защитен потенциал на нашия организъм. Известно е, че посредством “Детка” се лекува астма, диабет, депресии, сърдечно-съдови заболявания, язва, рак в начален стадий… С нея Порфирий е излекувал немалко отписани от традиционната медицина като безнадеждно болни хора. Изцелява парализирана жена например, която не е ходила 17 години.
За Порфирий човек в най-голяма степен е виновен, ако има някакви проблеми със здравето – със своето поведение той губи защитни сили срещу болестите. А медицината се бори със следствието – външно проявените болести, а не с причината – недостига на защитни сили у организма.
Изпитанието, на което го подложила съдбата, довело Порфирий до прозрението: не трябва да се боим от природата, а трябва да се приближим до нея, да я приемем като съюзник в живота. Той е вярвал: начина на живот ни прави невероятно изнежени. Ние сами отслабваме имунната си система и затова възприемаме студа като враг. А точно той е едно древно и изключително ефикасно средство за здраво тяло и красота, за бодрост и енергичност. Ето какво казва Порфирий за него:
– Не се страхувайте от студа, той мобилизира, защитава организма. Студът хвърля в тялото ни хормона на здравето… Защо да се лекуваш, когато можеш и трябва да не пускаш в тялото болестта?
Порфирий Иванов ни е показал, какви феноменални възможности има човешкия организъм. Важно е да повярваш в себе си и да се довериш на живителните сили на природата.
И ако искаме да бъдем здрави и щастливи, трябва да помним съвета на този добър и мъдър човек – Порфирий Иванов:
– Да умират всички умеят, трябва да се научим да живеем!