Няма информация – натрапват ни чудовищни лъжи!

Няма информация – натрапват ни чудовищни лъжи!

В далечна Австралия живее и твори една чаровна и талантлива дама – Кейтлин Джонстън. Тя е журналистка и поетеса, автор на книги, майка на две деца. Съпругът и е американец, но това не и пречи да подлага на  убийствена критика най-могъщата машина за промиване на мозъци в света: тази на САЩ! Това обяснява ненавистта, с която „елитите“ на англосаксите (страните, чиито роден език е английския) бълват срещу Кейтлин. Но точно нейната почтеност и смелостта и да казва истината, са и спечелили уважението и любовта на милиони хора  по света.

Наскоро Кейтлин публикува много интересна статия за това, как американската пропаганда създаде мита за „руската пропаганда“. А поводът да го напише бе атаката, подета от западни медии срещу „Амнести Интернешънъл“ – организацията, която си позволи да каже истината за зверствата, вършени от украинския режим. Твърдението на тази неправителствена организация, че  „украинските сили са изложили на опасност цивилни, като са създали бази и са използвали оръжейни системи в населени жилищни райони, включително в училища и болници“, предизвика буря от негодование в украински официални лица, в медийни експерти, у самия президент Зеленски, пише Кейтлин. Организацията бе обвинена, че не просто съдейства на руската пропаганда, но се намира изцяло под нейно влияние и дори е станала нейн инструмент.

За Кейтлин всичко това е твърде странно, защото репортажите на „Амнести Интернешънъл“ относно конфликта в Украйна, са изключително предубедени, пристрастни в полза на Украйна. Организацията е публикувала над 40 статии за тази държаваа и всички са насочени срещу Русия. С едно изключение – последната. „Но дори деветдесет и девет процента лоялност към официалната линия не е достатъчно за имперските върхови майстори и полезните идиоти на империята. Всичко по-малко от 100 процента съответствие се счита за руска пропаганда“, коментира Кейтлин.

Тя припомня един неоспорим факт: в западното съзнание се набива все по-активно след 2016 г., че всяко несъгласие с външната политика на САЩ е „руска пропаганда“. Не подкрепяш западната агресия в Сирия? Ти си руски пропагандист! Притесняваш се от вероятността да избухне ядрена война? Обладан си от руска пропаганда. Съмняваш се, че битката за господството на САЩ над света е опасно? Мозъка ти е промит от руска пропаганда! Противник си на прокси войната, водена от Запада срещу Русия на украинска територия и на антируските санкции, защото те правят живота на милиони обикновени хора изключително труден? Чист продукт си на руска пропаганда!

Кейтлин пише, че самата тя непрекъснато е обвинявана, че е „търговец на руска пропаганда“, въпреки, че никога не е получавала нито стотинка от Русия, не е работила за руското или някое друго правителство. „Аз съм просто австралийска жена, която пише мненията си онлайн със своя американски съпруг. Квалифицират ме като „руска пропаганда“, защото не съм съгласна с външната политика на САЩ“, пише Кейтлин.

За апологетите на Запада  критерият дали една информация е „руска пропаганда“ няма нищо общо с това дали тя е истина или лъжа. Въпросът е дали тя съответства на оценката на западното правителство. А когато се прилага подобен критерий то е пределно ясно, че става дума за пропаганда.

Кейтлин посочва, че руското правителство със сигурност има личен интерес да влияе върху западната мисъл в своя стратегическа полза. Но неговите възможности са силно ограничени в сравнение с тези на Запада. Русия има няколко медии, предназначени за западната публика, докато САЩ имат милиарди, включително Холивуд и цялата образователна система. Да сравняваш двете е като да сравняваш свещ със слънцето, а слънцето не е Русия.

Истината е, че ние в действителност плуваме в пропаганда, която е благоприятна за империята на САЩ през целия ни живот. И тя е толкова  вездесъща, че хората дори не я забелязват. Тя прониква в умовете ни и оформя обществото ни, но управляващите „елити“ искат всички да се побъркаме от практически несъществуващият проблем  „руска пропаганда“. Западната манипулация буквално се набутва в умовете ни и произвежда съгласие за изключително опасни за всички нас политики. Нашият шанс е да разчитаме на собствения си разум. Проблемът, обаче е, че информационното пространство, създавано от манипулативната машина на Запада, принуждава мнозинството от хората да не възползват от него, прави извод  Кейтлин.

Филип Джиралди е американски публицист и консултант по сигурността. Изпълнителен директор е на Съвета за национални интереси, а  преди това е бил служител на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ. Неговата много интересна статия е наречена  „Общоамериканската фабрика за лъжи“. В нея той пише, че „правителствата на САЩ и Великобритания безмилостно лъжат хората“. А западните медии „участват в разпространението на лъжите, за да поддържат военните усилия срещу Русия в Украйна.“ Хората се лъжат за причините, заради които възникна конфликта, за неговото развитие. Полагат се неимоверни усилия за да бъдат демонизирани президентът Владимир Путин и всичко руско – език, култура, храна, напитки и дори професионалния спорт. Филип припомня, че в Канада бе забранена симфония на Чайковски. Путин е обвиняван за всички злини, с които сега се сблъскват обикновените хора на Запад – инфлацията, недостига на храна, енергийните проблеми и др. Независимо от факта, че те са най-вече резултат от политиката, водена от  американските власти. Точно САЩ, подкрепяни от най-близките си съюзници, използва прокси войната на украинска територия като оправдание за задълбочаващите се техни вътрешни проблени.

Руснаците не заплашваха САЩ и не те направиха преврата в Киев през 2014 г., благодарение на който бе свалено от власт приятелски настроеното към Москва украинско правителство. Това го свърши Америка. А сега американските граждани са обект на  най-агресивната пропагандна кампания, която светът някога е виждал, изтъква Филип. За него става дума за  информационна и пропагандна война, която е много по-опасна, защото се стреми да въвлече повече държави в касапницата. И същевременно създава усещане за глобална заплаха, което несъмненно ще бъде използвано за оправдаване на допълнителни военни интервенции.

Според Филип американците са хранени най-вече с изфабрикувана фалшива информация, идваща както от правителството, така и от медиите, за да оправдаят катастрофата в Украйна. А Yahoo News печели наградата в разпространението на пропаганда, защото възпроизвежда прессъобщения, произхождащи от украинското правителство. И не само това –  публикува ги, сякаш са безпристрастни доклади за това, което се случва на място. Той е установил, че произведени от британската шпионска служба MI-6 фалшиви истории за Украйна, се появяват в британски медии. След това те се възпроизвеждат в медиите в САЩ и в други държави, за да се потвърдят истории, които по същество са измислени. Телевизията  и радиото са още по-лоши от печатните медии, тъй като почти никога не идентифицират източниците на това, което предлагат на публиката. Съветът му е да бъдем крайно скептични към това, което виждаме, четем или чуваме относно конфликта в Украйна. Защото  в действителност Русия уверено печели битката  там и Украйна ще трябва да се откаже от част от своята територия. А простосмъртните данакоплатци в САЩ и Великобритания, както и тези в страните-техни съюзници ще платят много висока цена за безотговорната политика на собствените им правителства, заключава Филип.

Позволих си да ви запозная с мненията на двама западни анализатори, защото те са сред много малкото честни и смели хора, които днес се изявяват в публичното пространство. Тях не ги е страх да изговорят очевидната за немалко наши съвременици истина: ние сме обект на чудовищни измами, лъжи и дезинформации! Чрез тях днешните управници на Запад и у нас се опитват да скриват своето невежество, некомпетентност, коварство, нарцисизъм, безотговорност…

Но най-вече невероятната си алчност, която ги кара да си затварят очите пред реалността, за да заслужат комисионните си от своите истински господари – собствениците на  транснационалните корпорации.