Технологии носят непознати рискове за здравето ни

Технологии носят непознати рискове за здравето ни

https://i0.wp.com/start-pix.com/wp-content/uploads/Samyiy-udobnyiy-smartfon-2016-300x200.jpg?resize=300%2C200&ssl=1

С тях вече така сме свикнали, че е невъзможно да си представим живота, ако случайно изчезнат. Смартфони и компютри, социални мрежи и виртуална реалност – за повечето от нас денят им започва и завършва с тях. Безброй устройства, които няколко милиарда души на планетата включват всекидневно. И които горят от желание за още по-висока скорост на свързването им с интернет, за още по-качествено видео, за умни телевизори… А се задават безпилотните автомобили, изкуствения интелект, роботите, интернет-нещата… И всички те се нуждаят от все по-бърза и безпроблемна безжична връзка, която мобилните комуникации от четвърто поколение скоро няма да са в състояние да обслужват.
Едно от възможните решения е технологията 5G (от англ. fifth generation — пето поколение). Тя осигурява несравнимо по-висока пропусквателна способност в сравнение с 4G, надеждна комуникация между устройствата, скорост на предаване на данни до 10 гигабита в секунда (сега максималната скорост на 4G за абонатите рядко превишава 100 мегабита в секунда). Това позволява ефективно включване на хиляди датчици и сензори, повишаване качеството на подаване на сигнала и пр. С разпространението на технологията 5G ще ставаме напълно независими и от Wi-Fi – просто навсякъде ще имаме достъп до интернет. Вярно, ще ни се наложи да си купуваме нови смартфони – сегашните няма да могат да работят с 5G.
Но всичко си има своята цена. Технологии, създавани да улесняват общуването ни, да ни помагат да сме информирани и образовани, да ни развличат, стават все по-рискови за здравето ни.

Така 5G използва високочестотни диапазони за разлика от сегашните мрежи, които работят с ниски честоти. За да се случи това, трябва да се увеличава мощността на предавателите и много по-плътно да се разполагат базовите станции. За да достигат високочестотните вълни до потребителя, се налага да се инсталира на всеки 250 метра миниатюрна базова станция. Ще са нужни хиляди миниретранслатори. А на радиомачтите на базовите клетки ще им трябват десетки пъти повече антени.
Или става дума за едно непрекъснато, нарастващо и тотално облъчване. А е известно, че милиметровите вълни при увеличаване на мощността, оказват негативно въздействие на всеки жив организъм.
Властите в Брюксел спряха пилотен проект за осигуряване на безжичен интернет по технологията 5G, точно заради възможни проблеми с радиацията. Оказва се, че днес е невъзможно да се оцени излъчването от антените, които са необходими за тази мрежа.
Но хора, които се интересуват от този проблем, са убедени: технологията 5G може да се окаже смъртоносно опасна! Причината за това е, че тя е свързана със свръхвисока честота и интензивност. Технологиите 1G, 2G, 3G и 4G използват честоти от 1 до 5 гигахерца. Припомням ви, че херц (Hz) съответства на едно трептение (една циклична промяна) за секунда и е наречена в чест на немския физик Хайнрих Херц (1857-1894). Един гигахерц (1 GHz) е равен на 1000 мегахерца.
Но идващата да смени старите технологии 5G, работи в диапазона от 24 до 90 гигахерца. А колкото по-висока е честотата на радиоизлъчването, толкова по-голяма е и опасността за живите организми. При това, за разлика от сегашните системи източниците, които произвеждат това излъчване, ще са много по-близко разположени до нас. А това означава, че е възможно да расте опасността от онкологични заболявания например.

https://i0.wp.com/newsbuzz.ru/wp-content/uploads/2016/12/1454832022_7-2.jpg?w=640&ssl=1

Изкуственият интелект също се развива със скорост, за която често не си даваме сметка. Той вече дава съвети на политици, контролира ни по улиците, създава сценарий за филми, рисува картини, заменя журналисти…
Алгоритмите нахлуват и в медицината – правят я по-ефективна и по-достъпна. Те диагностицират заболявания – като рак например. И точно тук възникват неочаквани проблеми.
Израелски учени доказаха, че опасността от външна намеса в резултатите от медицински изследвания не е фантазия, а обективна реалност. Днес не е никакъв проблем да се нахлуе в болнични мрежи, без да бъде забелязано това. Алгоритми са в състояние да променят фотоснимки от магнитно резонансна томография (МРТ) и компютърна томография (КТ), като добавят на тях ракови тумори, неотличими от истински. И никой от лекарите няма да установи това, отбелязва Washington Post. При това алгоритмите изчистват всички следи от намесата си, като така намаляват шансовете за оказване на своевременна помощ на човек.
Израелските учени създадоха вредоносно програмно осигуряване, което автоматично добавя злокачествени новообразувания в КТ и МРТ, преди резултатите да попаднат за разшифроване при рентгенолози. В своя експеримент те са използвали реални резултати от сканирания на дробове, като са изменили безпроблемно 70 от тях. Лекарите, които са гледали манипулираните снимки, са грешели в диагнозата. Дори след като са били запознати с експеримента и са били предупредени за променените резултати от сканиранията, те пак са грешали в преценката си.
Според специалистите, подобна пакостна програма е способна да навреди и при други диагнози – рак на мозъка, болести на сърцето, кръвоносните съдове, травми на гръбначния стълб и пр. Те подчертават, че основния проблем е в сигурността в медицинското оборудване, вътрешните мрежи и бази данни на болниците – те не използват шифриране и цифрово кодиране.
При това на злоумишленици въобще не им е необходим физически контакт с болницата – всичко може да стане чрез интернет. Като пример авторите на експеримента за 30 секунди, са внедрили вирус в мрежата на израелска болница – никой от медицинския персонал не е забелязъл това.

https://i0.wp.com/journalby.com/files/z1.jpg?w=640

Проблемът едва ли ще бъде решен – повечето медицински организации нямат средства за безопасно оборудване. А и инфраструктурата им не е в състояние да поддържа новите технологии за шифроване.
Прави са онези, които сочат, че света, в който живеем, ще става все по-несигурен, а човека все по-уязвим. Като ни помагат, радват, улесняват във всекидневието ни, новите технологии тепърва ще ни осигуряват и предостатъчно свежи вълнения. За съжаление, немалко от тях определено няма да ни харесат.
Просто, защото ще поставят здравето ни пред реални рискове, много от които са непредсказуеми днес.