„Ние сме много смели пред малки държави!“

„Ние сме много смели пред малки държави!“

https://i0.wp.com/img.anews.com/thumbor/unsafe/1200x630/https%3A%2F%2Fimg.anews.com%2Fmedia%2Fposts%2Fimages%2F20200827%2F133853306.jpg?w=640&ssl=1

Опасно пътно-транспортно произшествие се случи в пустинята на Сирия. Според Джон Елиът – ръководител на пресслужбата на Съвета за национална сигурност към Белия дом, руски брониран автомобил се е врязал в бронирана американска машина (MRAP). Това е нанесло травми на екипажа, който се е намирал в нея. Според г-н Елиът за избягване на конфликта, американския бронеавтомобил бързо е напуснал мястото на произшествието.

Точно противоположна е версията на руските военни. Началникът на генералния щаб на Въоръжените сили на Русия армейски генерал Валерий Герасимов заяви, че международната коалиция, ръководена от САЩ, е била предварително предупредена за маршрута на патрулиране на руските военни. Според него не те, а американските военнослужещи са се опитали да блокират руския патрул.

Тъй като става дума за първи по рода си инцидент между сухопътни части на САЩ и Русия, към него сега проявяват силен интерес медии в света. Така британският the Daily Mail публикува коментар на Джеф Ърл за „високоскоростната конфронтация“. Той припомня, че около 500 американски военни остават в източна Сирия, след като президента Доналд Тръмп нареди изтегляне от северната част през 2019 г. Джеф пише, че руски самолети и кораби нееднократно са били  обвинявани в „бръмчене“ на американските си колеги. Но досега не е имало инцидент с участието на сухопътни сили.

Според вестника леко ранени са четирима американски военни – те са получили  сътресение от сблъсъка, когато в техния минноустойчив брониран автомобил MRAP е връхлетял руският броневик. Руският патрул е бил съпровождан и от  два вертолета.

Джеф цитира военен експерт, който е анализирал внимателно видеото за инцидента и е стигнал до извода: американските военни блокират пътя на руския патрул в открито поле! За да продължи да изпълнява поставената му задача руският екипаж просто е отхвърлил с таран настрани американският.

А във влиятелният всекидневник The Washington Post се появи публикация на Дан Ламот, който наблюдава за вестника американското военно министерство и военното образование на САЩ. Той цитира генерал-майорът от Военновъздушните сили Кенет Екман – заместник-командващ на операцията на американците в Сирия. Генералът е казал пред журналисти, че американските и руските военни са в контакт почти всеки ден, но те преследват собствени интереси и „тези интереси не са напълно съгласувани“.

Дан отбелязва, че видео на инцидента, разпространено от руснаците, е станало много популярно в социалните мрежи. На него се вижда и руски вертолет, който лети ниско над зоната на конфликта.

Публикацията в The Washington Post привлече огромно внимание и породи множество коментари на американски читатели. Ще си позволя да цитирам някои от тях:

– На какво основание американските войски в Сирия крадат петрол? Русия има военна база там, руснаците са в Сирия официално по покана на Асад, признат за лидер включително и от САЩ.

– Руските военни атакуват и раняват американски военни в Сирия. Никой компетентен главнокомандващ няма да остави нашите войски на това положение.

– Момчета, ако ще се унижавате на бойното поле то поне свалете американския флаг!

– Тръмп е слабак. Руската армия троши нашите превозни средства и той не прави нищо- какъв загубеняк! Задушава се, когато има нещо общо с Путин.

– Беларус и Сирия са две точки на съприкосновение. Ако президентът Тръмп не бъде преизбран Русия ще очаква, че ще се изправи пред още по-жестока и враждебна Америка. Време е да въведем ред в Беларус и да направим скок в Сирия, преди да е станало късно. Да поставим Русия пред свършен факт – тя от това разбира.

– Единственото нещо, заради което американските войски са там, е да  осигурят проклетият петрол за Тръмп и съюзниците му. Мисля, че те трябва да се оттеглят сега. След като изоставихме своите съюзници и честта си, трябва да отстъпим.

– САЩ нямат правно основание да бъдат в Сирия. Ние сме там само защото Израел ни иска там. Руснаците присъстват по покана на законното правителство. Трябва да извадим войските си, преди ситуацията да ескалира. САЩ трябва да спрат началото на войните в Близкия Изток.

– Инцидентът идва 10 месеца, след като президентът Тръмп рязко призова за изтегляне на американските войски от Североизточна Сирия. Но останахме там за да разграбваме сирийския петрол и да попречим на Асад да възстанови страната си.
– САЩ нямат правно основание да бъдат в Сирия под каквато и да е форма. Руснаците са там законно по покана на законното правителство.
– ЦРУ и Пентагонът и саудитците започнаха кампания за смяна на режима с агресия в Сирия през 2013 г. Стотици хиляди убити. Милиони разселени. 10 милиона в Сирия са изправени пред ежедневен недостиг на храна и глад поради драконовски US санкции.

– Тръмп вероятно се извинява на Путин, докато говорим. Който е бил зад волана на американското превозно средство, ще трябва да си намери нова кариера – той или тя отива под автобуса.

– Не съм фен на Тръмп, но честно казано не разбирам защо сме в Сирия? Руснаците са там, защото официално са поканени от Асад независимо от това, какво ние мислим за него. И дали някой си спомня позицията на Обама за“ линията на пясъка“ с Асад?

– Тук има куп неприятни факти. Първо, никой не е молил Америка да дойде в Сирия, а руснаците бяха поканени и те са съоюзници на сирийците. Ние се осмелихме да влезем там и да манипулираме „терористичните“ ситуации на места в съответствие с нашите цели. Това значително усложни всички проблеми и страдания на мирните жители, оказали се в епицентъра на борбата на терористичните групировки и Асад, опитващ се да си върне контрола над своята страна. Не ме удивлява, че руснаците там са воинствено настроени по отношение на нашите войски. Истинският факт е в това, че Тръмп се разглежда като слаб глупак, какъвто е той, а американците – като глупаци, които са го избрали за президент. Доколкото знам, той не се ползва с международен авторитет.

Но може би най-точен коментар на опасния инцидент, възникнал – и това е очевидно на видеото, по вина на американските военни, е дал читател, който е написал под публикацията на Дан Ламот следните редове: „Ние сме много смели пред малките държави. А когато страната е голяма то ние не искаме да изостряме ситуацията.“

Американците най-вероятно са разбрали за грешката си – да се опитат да блокират бронеавтомобил определено не само далеч по-мощен и защитен от техния MRAP, но управляван и от истински воини. Изпаднали в паника те са взели най-разумното решение – мълниеносно да избягат.

От местопроизшествието – в Дейрик, Сирия, на няколко мили от турската граница.