Ние не сме вежливи, ние сме ефективни!

Ние не сме вежливи, ние сме ефективни!

Много са родителите, които са твърде обезпокоени за бъдещата реализация на децата си. За да се презастраховат те не им позволяват да преодоляват препятствия, пазят ги от всичко, само и само да се фокусират на образованието си. Така ги правят безпомощни в много планове – емоционален, социален, професионален, финансов… Те растат изнежени и инфантилни, страхуващи се да поемат рискове, неспособни да се защитят, ако се наложи, да направят нещо самостоятелно. В един момент става ясно, че любовта на родителите към децата им е попречила те да получат ценни умения и навици. И които впрочем се оказват далеч по-важни от тези, които им е дало училището.

През 2010 година в Китай бе отменена съществуващата дотогава забрана за частни охранителни агенции. Това незабавно доведе до истинска експлозия в този несъменнено печеливш бизнес. Фирмите растяха една след друга…
Една от тях е и китайската частна школа за подготовка на елитни телохранители Genghis Security Academy (GSA). Нейният основател Чън Йонкинг – бивш офицер от китайската армия, е получил специализирана подготовка и в Израел. Той е осъзнал растящата потребност от подобни услуги, конкретно в Китай и затова създава своята фирма.
Студентите в GSA получават навици и умения, които ще са им необходими за цял живот. Обучават се на ръкопашен бой на улица, шофиране в екстремални ситуации, стрелба в град, антитерористична подготовка. Подготвят се да оцеляват самите те и да защитават клиентите си при внезапно нападение. Да ги извеждат от опасни ситуации – от автомобили под плътен обстрел от страна на терористи например.

Научават се да обезвреждат взривни вещества, да боравят с огнестрелно и хладно оръжие, добиват основни познания по медицина, психология, комуникация, право, етикет, екстремно шофиране… Психолози им разкриват, как да разпознават опасния човек в тълпата, да четат мисли, да са ловки и хитри. Бъдещите телохранители се занимават в студ и пек, често без никаква храна и при жестока дисциплина.
Завършилите школата веднага биват назначавани на работа – търсенето на подобни услуги расте стремително в Китай. Техни основни клиенти са богати китайци и предприемачи, работещи в цял свят, включително и в доста неблагоприятни райони – като Африка, Близкия Изток и др.
В последните години немалко китайци са вземани за заложници в страни, където работят – Нигерия, Пакистан, Индонезия, Судан, Афганистан… Има много богати китайци, които развиват бизнес в цял свят и са обект на нападение от различни престъпни групировки. Телохранителите са търсени и за охрана на кораби от пирати.

Но реалността е такава, че престъпността и в Китай не намалява. Доказателство за това е, че преди известно време властите в тази страна въведоха специални изисквания за охрана на тамошните училища от нападения.
Възнаграждението, което вземат получилите сертификат на GSA, е повече от прилично: около и над 10000 долара месечна заплата.
В тази школа тренират не само мъже, но и жени. В охранителния бизнес тях винаги ги е имало. Китайски императори са били пазени от дами. В древен Египет личната охрана на фараоните се е състояла само от жени. И властимащи в Индия и Япония, в Средния и Близкия Изток, са предпочитали да имат за бодигардове жени вместо мъже. Практиката показва, че в много екстремни ситуации точно жените действат далеч по-ефективно от мъжете – освен всичко друго те интуитивно усещат вятъра на смъртта, както на Изток наричат чувството за опасност.

И днес представителките на нежния пол са особено търсени като телохранители и получават по-високо възнаграждение от мъжете. За разлика от мускулести и свирепо изглеждащи мъже, те не предизвикват подозрения у потенциалните престъпници. Затова те са желани за охрана на деца от състоятелни семейства, като прислуга в домове, секретарки на босове и пр.
Но ако влизането в школата и обучението в нея струва около 5000 долара, то малцина получават заветния сертификат. Тренировките се водят в условия, максимално близки до бойните. Треньорите учат студентите, че за да оцелеят трябва да работят сериозно по време на занятията. Ситуациите, в които утре могат да попаднат, са трудно предвидими и твърде рисковани. И затова те са длъжни да изпитат болка по време на обучението си.

Девизът, който следват в тази школа е показателен за стила на работа в нея: “Ние не сме вежливи. Ние сме ефективни!”
Добро правило, което не е зле да запомним – за съжаление, хора с лоши намерения винаги ще има по света и у нас…
Да си вежлив в този свят е прекрасно качество и за съжаление, не толкова често срещано днес. Но то не отменя и другата истина: в този свят е нужно и да си борбен, да умееш да защитиш себе си, близките си, невинен човек.
Тези умения и навици не се изучават в училище, а би трябвало. Затова е добре да хвърляме по едно око към света на бодигардовете. Оттам можем най-малко да научим нещо много важно: характер се формира в изпитания. В сурови тренировки се калява хладнокръвие, умение да съхраниш спокойствие в трудна обстановка, самоконтрол. Гради се настойчивост и увереност в собствените сили. Умение да забележиш и да се възползваш от всяка очертала се възможност.

А точно тези качества са безценни в нашата дигитална епоха.
Вероятно и защото все по-рядко срещаме хора, които да ги притежават…