Стимулират ли с комисионни мерака им да ни ваксинират?

Стимулират ли с комисионни мерака им да ни ваксинират?

https://i0.wp.com/fb.ru/media/i/2/8/2/6/3/6/i/282636.jpg?w=640&ssl=1

NLTimes е популярна медия от Нидерландия. В нея се появи твърде любопитна публикация. Като се позовава на данни на разследване на  Oxfam Novib (нидерландския филиал на международната организация  Oxfam, която се бори с бедността и свързаната с нея несправедливост по света), медията съобщава: ваксинирането на световното население против Ковид-19 е пет пъти по-скъпо, отколкото трябва да бъде! И причината за това е монопола на няколко големи  фармацевтични компании  (Биг Фарма).

През 2021 г.  Холандия е платила 470 милиона евро – огромна сума, която искат от нея шепа фармацевтични компании, за да и предоставят ваксини против коронавирус. Но сега Pfizer/BioNTech и Moderna искат като допълнителни разходи още 41 милиона долара само от правителството на Нидерландия, информира Oxfam Novib. Впрочем организацията съобщава, че през следващата 2022 г. Холандия ще даде в повече около един милиард евро за ваксините Pfizer/Biontech и Moderna.

През май т.г. ЕС сключи сделка с Pfizer за 1,8 милиарда ваксини срещу Covid-19. В края на юни Европейската комисия обяви, че са закупили 150 милиона допълнителни ваксини от Moderna. Всичко това означава, че огромните пари не спират да текат към Биг Фарма. Moderna обяви, че очаква да постигне продажби на своята ваксина от близо 20 милиарда долара за тази година,  Pfizer обяви 26 милиарда долара, а BioNTech – 15 милиарда долара.

Същевременно Financial Times съобщава, че Pfizer и Moderna са се договорили с ЕС да вдигнат още  повече цените на своите лекарства. Ваксините на Pfizer вече струват 19,50 евро на доза, вместо 15,50 евро. Moderna увеличи цените си от 19 евро на 21,50 евро за ваксина. Благодарение на този тарикатски жест за следващата година Moderna ще спечели нови около 30 милиарда долара, а Pfizer/Biontech – 56 милиарда долара.

Сега усилено ни се внушава, че както ваксината Moderna, така и Pfizer са по-ефективни след трета доза. Това, естествено, увеличава търсенето им и носи нови милиарди долари печалби за собствениците и акционерите на компаниите.

Парадоксът е в това, че се дават огромни пари за продукти с твърде съмнителна ефективност. Изследване на агенцията за обществено здравеопазване на Англия (Public Health England) показва, че почти половината от умрелите в тази страна от варианта „Делта“ на  Ковид-19,  са били вече два пъти ваксинирани.  Израелски експерти оценяват ефективността на ваксината на Pfizer/Biontech вече на 39 на сто. А израелският координатор на борбата срещу пандемията Нахман Аш казва, че в страната  има десетки случаи на възпаление на сърдечния мускул след втората доза на препарата на BioNTech/Pfizer. В САЩ един от водещите имунолози – д-р Хуман Нурчашм наскоро съобщи, че ако между 1 юли 1997 г. и края на 2013 г. (пет години и половина), в САЩ са заявени  2149 смъртни случая след употреба на ваксини, то сега – само за шест месеца, в САЩ има повече от 5160 смъртни случая. И причините, според него, са свързани най-вече с ваксините  против Ковид-19!

Показателно е, че недоверието към ваксините на Биг Фарма расте навсякъде по света. Немският вестник Die Welt съобщава, че от различни райони на страната се готвят да върнат на правителството над 2.3 милиона дози ваксини – все по-малко са желаещите да се изяват в ролята на „опитни мишлета“.

Public Eye е популярна неправителствена организация, която работи за устойчиво развитие, човешки права и екология. Щаб-квартирата и е разположена в Швейцария. Наскоро тя публикува  доклад, озаглавен „Голямата фармацевтика прибира всичко“. За да го подготви Public Eye е анализирала над 3000 най-нови публикации в световни медии. В него тя обвинява фармацевтичната индустрия „в системно използване на коронавирусната криза“. Тя умело се възползва от своето монополно положение, което си е осигурила с патенти, за да създава изкуствен дефицит и да вдига цените на ваксините си. В доклада се твърди, че модела на фармацевтичния бизнес му позволява да получава колосални изгоди в ущърб на общественото здравеопазване.

Патентната защита предизвиква изкуствен недостиг на ваксини, като по този начин повишава цените и възпрепятства възможно най-справедливото и ефективно разпространение в световен мащаб, твърди  Public Eye. Докладът демонстрира как Биг Фарма активира свои ключови стратегии, за да прибере колосални публични средства. Той характеризира като лицемерни обещанията на  правителствата и фармацевтичните компании да си сътрудничат, да бъдат прозрачни и да насърчават достъпността. Единствената им стратегия е да направят огромните си печалби, обобщават експертите на Public Eye.

В швейцарският всекидневник Le Temps бе публикувана статията на Серж Мишел „Заговорниците винаги са прави“. Според автора основателни са подозренията, че сме свидетели на титанична далавера, в която са замесени собственици на фармацевтични корпорации и хора, овластени да вземат решения. „Пандемията е макиавелистки план на могъщите на този свят, които  работят тайно, за да убият нашите свободи и да спечелят милиарди, като продават опасни продукти“, пише Серж. За него начинът, по който фармацевтичните компании  се възползват от силната си позиция срещу ЕС, е меко казано нежелателен.

Сега всевъзможни образи се надпреварват да ни убеждават в необходимостта да се ваксинираме.  А  други, заемащи ключови позиции във властта с лекота се съгласяват да предоставят нови милиарди на Биг Фарма за продукти, ползата от които е най-малкото съмнителна.

На този фон съвсем естествено е да възникне въпроса, а дали те безкористно  правят всичко това? И не са ли мотивирани от огромни комисионни, които им помагат да решат възможни конфликти със съвестта си? Публична тайна е, че точно фармацевтичният бизнес е един от най-корумпираните на планетата – примерите за далаверите на Биг Фарма могат да съставят много дебели томове.

Икономисти твърдят, че при образуването на цената на един продукт се вземат предвид редица фактори – изследователска дейност, суровини, производство, работни заплати, разумни печалби… Но когато тя е нереална то най-вероятно в нея е вмъкната и „корупционнна съставка“ – сума, която трябва да бъде раздавана на влиятелни хора  за „стимулиране“ на продажбите. Става дума за персони не само по върховете на властта, но и долу в низините, от които зависи убеждаването на „простосмъртните“. А лекотата и бързината, с която влиятелни европолитици и евробюрократи се съгласяват на наглите претенции на фармацевтичните тарикати ни кара да приемем, че  новите цени на ваксините растат и заради комисионни, които те може би ще приберат.

Защото и тези, които дават, и тези, които вземат без да се изчервяват, отдавна са разбрали, че истинското щастие  съвсем не е в парите.

То е в тяхното количество.