Не смартфона, а книгата ще направи децата ни умни

Не смартфона, а книгата ще направи децата ни умни

https://i0.wp.com/dasspielzeug.de/var/app/storage/images/medien/bilder/dasspielzeug/sonstiges/kind-liest.jpg/521571-26-ger-DE/Kind-liest.jpg_teaser_ref.jpg?w=640&ssl=1

Любопитно проучване осъществиха журналисти от авторитетното британско издание The Economist. Те се запитаха, кое е формирало начина на мислене на най-успешните и богати хора днес на планетата.
И намериха отговора: той е в тяхната библиотека!
Джеф Безос, Илън Мъск, Бил Гейтс, Уорън Бъфет, Юрий Милнер и още много други милиардери, са израснали като деца с книга в ръце. Един от любимите писатели на много от тези хора, е шотландеца Иън Банкс (1954-2013). В класация на в. “Таймс”, той е сред 50-те най-големи британски писатели, родени след 1945 г. Автор е на чудесни фантастични книги – неслучайно на неговото име е наречен астероид. Особено интересни са книгите му, обединени в цикъла “култура”. Те са посветени на свръхцивилизация на хуманоиди, чийто изкуствен мозък многократно превъзхожда човешкия. За самият Банкс този литературен жанр е полезен с това, че търси други гледни точки за реалността.

https://i0.wp.com/ichef.bbci.co.uk/news/1024/media/images/63882000/jpg/_63882151_63880152.jpg?w=640&ssl=1

В книгите на Банкс, както и на много други автори на фантастика, най-богатите днес хора намират идеи и вдъхновение. Джеф Безос – основател на “Амазон”, развива космическата си компания Blue Origin, готви се да изпраща туристи в космоса и на Луната. Но Джеф е израснал с книгите на Айзек Азимов и Робърт Хайнлайн (двамата, заедно с Артър Кларк, са известни като „Голямата тройка“ на фантастиката).
Ревностен почитател на книгите, е и мултимилиардера Илън Мъск. Той създаде компания, чието предназначение е да основе автономна колония на Марс. И в чест на разумните светове-звездолети от книги на Банкс, нарече безпилотния шлеп за връщане на ракети “SpaceX”. А когато журналисти го питат, как се е научил да строи ракети, той отговаря:

-Аз чета книги!
Марк Зукърбърг – един от основателите на Facebook, на която е главен изпълнителен директор и президент, горещо препоръчва да се чете Банкс и китайския писател-фантаст Лю Циксин (наскоро по негов роман бе произведен невероятно успешния китайски космически блокбастър „Странстващата Земя“).
Руският магнат Юрий Милнер отделя 100 милиона долара, за да бъде даден отговор на въпроса: има ли разумен живот на други планети. А се запалил по идеите за извънземен живот, като 10-годишно дете в Москва, след като прочел книгата „Разумен живот във Вселената“ на астрофизика Карл Сейгън.

Към който и да е от милиардерите от Силициевата долина да се погледне, не е трудно да се установи, че за тяхното формиране като личности, най-голямо влияние са оказали книги. Особено тези с идеи, как трябва да изглежда бъдещето.
Тази истина освен журналисти от The Economist, откриват и други изследователи. Така Том Корли 12 години е следял живота на богати хора и техните всекидневни навици. За да установи една необяснима за повечето млади хора днес, причина за забогатяването им: те четат книги! От милионерите на планетата 85 на сто прочитат по две и повече книги на месец.
Когато третият по богатство на планетата човек – Уорън Бъфет го запитали, коя е тайната на шеметния му успех, той се усмихнал, а после посочил купчината книги на масата пред него:

-Трябва да се четат много страници всеки ден. Именно така работи знанието. То се наслагва, като сложни проценти. Това е по силите на всеки от нас, но аз гарантирам, че малцина в действителност го правят.
Самият Бъфет следва неотклонно това правило. Когато започнал своята кариера в инвестиционния бизнес, той четял по 600-1000 страници на ден. И досега той всеки ден около 80 на сто от своето време посвещава на четене.
Неговият приятел Бил Гейтс също е пристрастен към книгите. Той прочита около 50 книги годишно или всяка седмица по една книга. А милиардерът Марк Кюбан чете всеки ден минимум по три часа книги.
Но Том Корли установява и още нещо много важно: читателските навици на богатите и бедните хора съществено се различават. Ако милионерите четат, за да узнаят нови неща, да се самоусъвършенстват и така да станат още по-успешни, то хората с ниски доходи прелистват книги, най-вече за да се развличат. Успешните хора четат полезни и образоващи ги книги, а не романи, жълти вестници и модни списания, както предпочитат да го правят бедните. Те винаги избират книгата, която ще им даде нови знания, пред развлекателното четиво. Те търсят заглавия, които им помагат да се развиват – биографии на известни хора, за самоусъвършенстване, кариера, здраве, психология, лидерство… От тях те черпят непознати знания, свежи идеи, мотивират се за нови проекти.
Не е тайна, че много богати хора не са завършили училище или университет, но никой от тях не е преставал да се учи. И точно четенето на различни книги, непрекъснатото самообразоване, е изиграло много важна роля в историята на успеха им.
Когато четем ние тренираме способността си да се концентрираме, съхраняваме мозъка си жив, енергичен, асоциативен. Не случайно две трети от работодателите в САЩ вече сочат като много важна характеристика на младите хора, които искат да наемат, е те да обичат да четат. Мозъкът на човека, който редовно общува с книги, е доста по-различен от този на нечетящите – той е гъвкав, способен да се справя с неочаквано възникнали проблеми, успешно да разрешава конфликти и кризисни ситуации. У хората, които предпочитат книгата пред смартфона, са развити критичното мислене и креативността – най-важните качества за реализацията на човека в идващите години. Затова четящите получават добре платена работа и много по-рядко попадат зад решетките. Те са по-отговорни, уверени личности, способни да вземат адекватни решения – а това са характеристики, без които няма как да станеш и богат.

Или една от най-важните тайни за успеха на децата ни утре, е да ги приобщим днес към хубавите книги. Това е най-добрият начин те да обогатяват своите знания и умения. Добрата книга ще разширява границите на техния разум и ще им позволява да намират възможности там, където преди това не биха се и сетили да ги търсят.
Писателят Иън Банкс е дал и лаконично, но много вярно определение на това, какво означава да не общуваш с книгата:

-Останах шокиран, когато разбрах, че някои от моите бивши съученици нямат книги в къщите си. То е като да нямаш кислород или топла вода.
За това става дума.