Не се напада страната, в която хората те искат за защитник

Не се напада страната, в която хората те искат за защитник

https://i0.wp.com/mastertura.com.ua/files/upload/news/new_4868/img.png?w=640&ssl=1

На 21.01.2022 г. на сайта на Министерството на външните работи на Руската Федерация,  бяха публикувани писмените отговори на въпроси, зададени от медии. Те са постъпили за пресконференция, посветена на резултатите от дейността на руската дипломация през 2021 г. Сред многото въпроси на журналисти към руския външен министър Сергей Лавров, е и този: „Какво означава за България и Румъния искането на Русия, че НАТО трябва да се върне към конфигурацията от 1997 г.: да излезат от НАТО, да се махнат американските бази или нещо друго?“

Ето и отговорът на Сергей Лавров: „Споменатият от вас е един от опорните елементи на нашите инициативи. Той съзнателно е формулиран пределно ясно и не позволява никакви двояки тълкувания. Става дума за изтегляне на чужди сили, техника и въоръжение, и други стъпки с цел връщане към конфигурацията през 1997 г. на територията на страни, които не са членки на НАТО на посочената дата. Такива са и България, и Румъния.“

Този отговор на Сергей Лавров породи много емоции в родното публично пространство. А проамериканските сили в страната ни, които днес я управляват, изпаднаха буквално в параноя.

Но Сергей Лавров всъщност повтори нещо, което вече бе известно от повече от месец, макар цензурираните родни медии старателно да го криеха. В тях отдавна омръзнали на мислещата публика, но „правилно“ представящи проблема „експерти“, всячески избягваха да разглеждат същността на предложението от 17 декември 2021 г., което Русия изпрати  на САЩ и НАТО. В него тя категорично настоява САЩ и НАТО писмено да декларират, че няма да приемат бившите съветски републики Украйна, Грузия, Армения и Азербайджан в алианса. САЩ няма да разполагат военни бази в държавите от Централна Азия, които са бивши членки на СССР. Цялото свое нападателно оръжие те трябва да изтеглят от държавите, които граничат с Русия. Бойните си кораби и стратегически бомбардировачи да държат далече от нейната територия. Цялата военна инфраструктура, разположена след 1997 г. в държави на Източна Европа, следва да бъде изведена оттам. Американските ядрени оръжия, поставени в Европа, трябва да напуснат  континента.  

Русия е категорична, че няма да се съгласи да направи компромиси със своята сигурност. Нито пък ще остави преговорният процес да бъде размит в безкрайността. Русия също така няма да допусне от бъдещите договорености да отпаднат елементи, които са написани в предложението и до САЩ и НАТО. В противен случай ще има неизбежен „военно-технически отговор“ – Русия незабавно ще премине към политика на създаване на реална уязвимост към САЩ и НАТО чрез контразаплахи.

Но защо Русия е така категорична в искането си да се върне статуквото, съществувало до 1997 г.? Защото САЩ и НАТО извършиха една грандиозна измама – нарушиха обещания, които са дали (макар и в устна форма) на лидерите на Съветския съюз. Така те излъгаха и целия свят и го  изправиха пред реална опасност от Трета световна и първа, и последна ядрена война.

Русия предостави и доказателства за тяхното лицемерие и невероятно коварство. Става дума за съхранени публични изказвания, документи на „Фонда М.С.Горбачов“, официално разсекретени и принадлежащи на Държавния департамент на САЩ и други държави телеграми, писма, записки на беседи на ръководители на западни държави. Те свидетелстват, че  лидерите на Запада са обещали да не разширяват НАТО към границите на Съветския съюз. Така Ханс-Дитрих Геншер (1927-2016), шеф на външното министерство на ФРГ, заявява: „Измененията в Източна Европа и обединението на Германия не трябва да доведат до нарушаване на интересите на Съветския съюз в областта на сигурността“. Уверения, че НАТО няма да се разширява в източна посока тогавашния съветски президент Михаил Горбачов получава от британския външен министър Дъглас Хърд, от президента на Франция Франсоа Митеран, от американския президент Джордж Буш. Държавният секретар на САЩ в периода 1989 -1992 г. Джеймс Бейкър, обещава на  Горбачов на срещата си с него на 9.02.1990 г.  по повод неразширението на Изток на НАТО: „Нито дюйм на Изток!“ Припомням ви, че дюйм е холандска мярка за дължина равна на 25.4 мм, с нея се измерва калибърът на оръжия.

Но въпреки обещанията, САЩ и НАТО нагло изиграват Русия – след 1997 година започват вълни от прием на нови членове на алианса. През 2004 г. към този агресивен военен блок се присъединява – по волята на тогавашните управници и въпреки нежеланието на огромната част от българите и нашата страна. Този процес приближава НАТО непосредствено до границите на Русия и я изправя пред непрекъснато ескалиращ риск за нейната сигурност.

Затова изтеглянето на „играчките“ на САЩ и НАТО от Румъния и България е част от исканията на Русия за да гарантира безопасността си. Но има съществена разлика между нас и съседката ни покрай Дунав. За наше щастие засега у нас няма военна база с мащабите на румънската „Девеселу“. На тази някогашна съветска военновъздушна база днес се разполагат американски ракети и военен персонал, готови  да нападнат руския Черноморски флот и Крим. Освен нея румънците щедро са подарили на американците пристанището си в Констанца и военното летище Когалиначеу. Няма  съмнение, че точно тези и други натовски обекти в Румъния, ще бъдат изпепелени в мига, в  който Русия прецени, че има реална заплаха за сигурността си.

Но има и още нещо – румънците не са настроени приятелски към руснаците. А в Русия винаги ще помнят, че на 22 юни 1941 г., в 3 часа и 15 минути сутринта, 9 румънски дивизии с обща численост над 325000 души, заедно с 600000 германски войници, нападат Съветския съюз.  Тази авантюра на Румъния струва живота на 475000 техни войници, а лидера и Йон Антонеску е разстрелян на 17.05.1946 г. като военен престъпник. Но русофобията днес е официална държавна политика на Румъния, а за това се плаща.

За съжаление, натовски въоръжения и военни са разположени и в България. За успокоение на обществеността американските бази са наречени с неутрално звучащата фраза „военни обекти и обекти за общо ползване“. Договорът за разполагане на американски войски у нас е ратифициран от парламента ни на 26.05.2006 г. и предвижда в страната ни да се настанят 2500 американски войници. Първите от тях се появиха през 2007 г. в Ново село и на авиобазата Безмер.

Но за разлика от румънците огромната част от сънародниците ни се отнасят дружелюбно към Русия. Нещо повече: за ужас на всевъзможни атлантици, евроатлантици, либерали, глобалисти и други подобни образи, милиони са българите, които искрено обичат Русия!

И не само това – въпреки денонощното промиване на мозъците ни, което осъществяват американизираните „български“ медии, преобладаващата част от населението иска не НАТО, а Русия за съюзник. Американската информационна агенция Bloomberg изведе в заглавие на своя статия един шокиращ за нея резултат: населението на четири държави-членки на НАТО иска да е под защитата не на алианса, а на Русия! Социологическо проучване показа, че нея я предпочитат като военен съюзник жителите на България, Гърция, Словения и Турция. При това като главна заплаха за сигурността си българи и гърци посочват Турция – своя съюзник по НАТО.

Ще си позволя да ви предложа и резултатите от друго проучване – то е на световно известният американски  Pew Research Center. Проведено е сред населението на 19 държави, 16 от които са членки на НАТО (другите са Швеция, Русия и Украйна). Обобщените изводи от него сочат: позитивното отношение към НАТО сериозно намалява! А по-голямата част от населението на държавите-членки на НАТО е против страната им да използва военна сила за защита на съюзник от алианса, ако той влезе в конфликт с Русия. Най-много са привържениците на това мнение в България, Италия, Гърция, Германия, Испания, Словакия, Турция. У нас то се подкрепя от около 70 на сто от населението. Днес все по-малко  българи искат НАТО, а съгласни да воюваме с Русия са едва 12 на сто от сънародниците ни! Точно у нас, в сравнение с другите страни, където е проведено проучването на Pew Research Center, е най-висок относителният дял на хората, които предпочитат засилване на отношенията ни с Русия, но не и със САЩ.

Такива са фактите.

А пред тях и боговете мълчат.