Кой всъщност заплашва САЩ и Британия?

Кой всъщност заплашва САЩ и Британия?

https://i0.wp.com/kevinwhiteman.com/wp-content/uploads/2016/04/german276.jpg?w=640

Британската медия Daily Star съобщи за предложение на лорд Маккол от Дълуич, което той направи в Камарата на лордовете: да се разширят креслата за пилотите на военните самолети. Това ще позволи и на затлъстели военни да служат в армията. А негов съпартиец се включи с друга полезна идея – да се разшири и диаметъра на люковете на британските подводници. Така надебеляли моряци ще могат да влизат през тях.
Daily Star информира, че към юли 2018 г. в армията на Великобритания е имало 8662 военнослужещи, страдащи от излишно тегло. В Кралския флот те са 4666, а в военновъздушните сили – 4274. Това са най-високите показатели за цялата история на наблюденията за теглото на британските военни. Всеки четвърти от въоръжените сили на Великобритания днес има проблеми с килограмите.

В това отношение страната гони своя най-близък съюзник – САЩ. А там положението е направо трагично: да се намери кандидат за военна служба, който да не пуши трева и да има нормално тегло, днес е почти невъзможно. И скоро може да се окаже, че няма кой да пази тази страна. От 70000 новобранци, попълнили армията на САЩ през миналата година, 68 на сто са със свръхтегло. Точно затлъстяването е една от главните причини за непригодност към военна служба сред американци на възраст от 17 до 24 години. Другите причини са липсата на образование, криминално минало, употреба на наркотици. Това означава, че общо 71 на сто от младите хора в САЩ не стават за военна служба. Все повече от тях не са в състояние да покриват, каквито и да са норми за физическа подготовка.
Американците се хранят самоубийствено – в менюто им преобладават полуфабрикати, сладки газирани напитки и други вредни продукти, които те консумират в огромни количества. Преди четвърт век американеца е поемал около 1850 калории дневно, а сега – 2154. Това е напълно достатъчно всяка година той да увеличава теглото си с по 15 килограма.
Генерал Алън Батшелет – шеф на командването за набиране на военни сили на САЩ предупреди, че проблема със затлъстяването на младите хора в Америка вече е станал въпрос на националната сигурност. Според него, ако тенденцията се съхрани, то въоръжените сили на страната няма да имат достатъчно квалифицирани кадри. Очаква се след броени години повече от половината американци да страдат от затлъстяване. Сега само 3 от 10 млади хора на възраст от 17 до 24 г., могат да служат в армията или други силови структури. И основната причина за този проблем е затлъстяването, отбелязва генерала.

Армията на САЩ разполага с все повече военнослужещи, които не са в състояние да изпълняват бойни задачи. Представително проучване на RAND Corporation, осъществено през 2018 г. сред 18000 американски военнослужещи показва, че 68 на сто от тях са с излишно тегло. По различните видове войски цифрите изглеждат така: дебели са 69,4 на сто от военнослужещите в сухопътните войски, 67,8 на сто – в бреговата охрана, 64,6 на сто – във военноморските сили, 63,1 на сто – във военновъздушните сили, 60,9 на сто в морската пехота. От 1,3 милиона американски военни минимум 120000 страдат от затлъстяване.
А това означава, че те са небоеспособни. Затлъстяването носи на човека много болести – хипертония, диабет, сърдечносъдови заболявания, рак и пр. Излишното тегло води до множество произшествия по време на тренировки и военни действия. Така в Ирак и Афганистан, където САЩ също са изпратили свои войски, много военни получават различни травми и счупвания, точно заради проблеми с излишните си килограми. За лечение на затлъстяли действащи военнослужещи и преминали в запаса, системата на здравеопазването в САЩ всяка година харчи около 1,5 милиарда долара. Други 500 милиона долара се дават като помощ на инвалиди, вследствие на затлъстяване.

Прогнозите не са утешителни – очаква се в следващата година около 75 на сто от американците да са с излишно тегло. Причините за това са “класически”: начина им на хранене и обездвижването. Но има и още една – безсънието. Около 60 на сто от войниците спят по-малко от приетите норми, други почти всеки ден пият сънотворни, за да заспят. Оттук преумората и нарушаването на хранителния режим, което също увеличава риска от затлъстяване.
Излиза, че САЩ и Великобритания трябва да се страхуват не от Русия или Китай. Онова, което реално застрашава тяхната национална сигурност, е фаст фууда и вездесъщата Кока-Кола…