Ще си здрав, ако разчиташ на себе си, а не на други

Ще си здрав, ако разчиташ на себе си, а не на други

https://i0.wp.com/mpmo.ru/content/2020/12/zdorove.jpg?w=640&ssl=1

В нашият несигурен, напрегнат свят, когато  времето и парите вечно не ни достигат (изключение са късметлиите, оказали се на нужното място в нужното време за да си ги осигурят), не е лесно да съхраним здравето и енергичността си. Немалко от нас прехвърлят отговорността за това на лекари и всевъзможни лечители. Други пък търсят евтини, лесни и бързи съвети, как да лекуват болежки от  сайтове и форуми, с които изобилства интернет.

В интерес на истината всеки от тях може да ни бъде от полза, особено, ако лекарите наистина са знаещи, лечителите – с богат опит, а имаме и късмета да сме попаднали на точен и коректен сайт. Но вероятността да се случи обратното – лекарите да се отнесат формално към нас, лечителите да се окажат шарлатани, а сайтовете – просто платформа за търговия с медицински препарати, е в пъти по-голяма.

А всъщност решението на ключовият въпрос – как да живеем дълго и при това да сме здрави, нито е сложно, нито е непознато. Ние сами го усложняваме заради прекалената си доверчивост в измислени от самите нас кумири. И най-вече защото не вярваме, че сме способни сами да се справяме с всевъзможните предизвикателства, с които неизбежно ни изненадва животът.

Как да излезем от подобна ситуация? Едно от добрите решения е да погледнем назад и се запознаем с мъдри хора, с които за щастие е пълен света. Които не само са давали съвети, а с личният си жизнен опит са доказали, че те работят наистина. Далеч преди да се появи съвремената медицина, която нито е съвършена, нито пък е некомерсиализирана (да не забравяме, че здравеопазването е  един от най-печелившите бизнеси в света!), е имало немалко болни, но и здрави хора, които впечатляват с продължителността на живота си.

Един от тях е доктор Шигеаки Хинохара. Роден е на 4 октомври 1911 г., умира на 18 юли 2017. Започнал е да лекува болни през 1941 г. и се е занимавал с тази благородна практика до последният си дъх. Дълги години ръководи знаменитата болница „Свети Лука“ в Токио. Лекува жертви от  варварските американски атомни бомбардировки в Хирошима и Нагазаки. Сред неговите пациенти са звезди от политиката, шоубизнеса, изкуството от цял свят.

Той е бил уверен, че има неща, които ако съблюдаваме редовно няма да имаме нужда от медицинска помощ. Защото ще бъдем здрави, независимо от възрастта си. При това те не са сложни – известно е, че простотата е истинското решение на всеки проблем.

За д-р Хинохара всички дълголетници, които е познавал, независимо от тяхната националност, раса и пол, не са имали излишно тегло. Самият той е предпочитал скромна закуска: кафе, мляко, лъжичка зехтин – той е нужен за да прочиства артериите ни, а подобрява и качеството на кожата. Похапвал е зеленчуци, риба с ориз – месо е ял два пъти в седмицата и то не повече от 100 грама.

Редовно се е натоварвал физически. Когато е на 105 години той е прекрачвал по две стъпала, за да заставя мускулите си да работят. Сам е носел чантата си – така е подлагал тялото си на допълнителни натоварвания. Всеки ден, опирайки се на бастуна си е извървявал около 1,5 км. Изнасял е и над 150 лекции годишно, дори и след като навършва 100 години. Всяка от тях е продължавала около час и половина и през цялото време той е стоял прав.

Д-р Хинохара е бил убеден: човек трябва да си поставя големи цели. Казвал е – ако искате да нарисувате кръг, то той трябва да е толкова огромен, че да не можете да го завършите докато сте живи. Ще виждате само част от този кръг – дъга, а останалото ще е зад пределите на вашето зрение и вашият живот.

За д-р Хинохара  много е важно да си намерим образци за подражание, които да се стремим да надминем.  За него такъв герой е бил баща му, вдъхновявал се и от други личности. А когато му се случвало да попадне в трудна ситуация, той се е стараел да си представи, какво те биха направили, ако бяха на неговото място.

Хората са различни, е изтъквал д-р Хинохара и затова подходът към лечението им трябва да е индивидуален. За него, когато лекар ни предлага да си направим някакви анализи или да се подложим на операция, е добре да го попитаме, дали би дал подобен съвет на своите деца, съпруга или други роднини. Не вярвайте на всичко, което вашият лекар ви казва или препоръчва, ни съветва д-р Хинохара. Винаги се консултирайте с още няколко лекари, за да сте напълно сигурни в състоянието на здравето си.

За д-р Хинохара усещането за радост ни носи много повече полза, отколкото съня и храната. Той е вярвал, че ние получаваме енергия от веселието. И ни предлага да си спомним детството – когато ни е било хубаво, ние сме забравяли за храна и сън. Затова не си струва да изтезаваме тялото си с жесток режим на хранене или спане. Просто трябва да се радваме на всеки момент от живота си – приятните ни преживявания ще ни помагат да бъдем щастливи.

За него най-добрият начин да се избавиш от болка е като се занимаваш с нещо приятно и весело и забравиш за нея. Точно така постъпват децата, когато излязат от кабинет на зъболекар – те започват да си играят. В неговата клиника е имало много развлечения и интересни занимания за пациентите му – музика, общуване с животни… Той е бил убеден, че те помагат на хората много повече, отколкото лекарите и лекарствата.

Един безценен съвет ни дава този мъдър японец: никога не разчитайте на лекарите, а на себе си, живейте така, че да не се налага да ги търсите. С всяка болест можеш да се справиш и без намесата на хирург например, докато последиците от една операция са непредсказуеми.

За него много е важно да излекуваме разума си. Умът сам по по себе си е лекарство, способно да изцели и най-тежките заболявания. Длъжни сме да контролираме емоциите си и да бъдем винаги в добро настроение.

Самият той е чудесен пример и за това – бил е влюбен в изкуството. Когато е на 88 години написва сценарий за мюзикъл за деца. На 90 години дирижира оркестър. Автор е на 77 книги, като една от тях – „Живей дълго, живей добре“ става истински бестселър – достига тираж от над 1,2 милиона броя. И създава медицинска система, която превръща Япония в страната с най-много дълголетници в света.

Такъв е бил той – д-р Шигеаки Хинохара: щастлив и здрав дълголетник, който си струва да познаваме. И да следваме препоръките му – те ще ни помогнат много повече, отколкото лекари, лечители и псевдосъвети в поизмислени сайтове.