Не просто пере мозъците ни, но съкращава и живота ни

Не просто пере мозъците ни, но съкращава и живота ни

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/195350/pub_5b814ff30db7b300aa00106c_5b8367ca9dd01100aa703b95/scale_1200

Дори и във времето на интернет и социалните мрежи, телевизията продължава да е любимо средство за  милиони хора по света и у нас. Всеки ден те се настаняват пред нейния екран, очаквайки тя да ги информира, образова, развлича… И  едва ли си дават сметка за това, което прави с мозъците им всемогъщата телевизия: приучва ги да възприемат едни и да отхвърлят други оценки за събития, натрапва им модели на поведение, които те неусетно за самите тях следват. Определя им какво да обичат и какво да мразят, какво да пазаруват и за кого да гласуват – не случайно политиците ни се предлагат по начина, по който ни пробутват перилни препарати или лекарства. Силните на деня много добре осъзнават това и не жалят средства да купуват собственици на телевизионни канали и популярни журналисти.

Но има проблем: телевизията е демон, който ни съсипва тотално. Проучване на Калифорнийският университет доказа: продължителното гледане на телевизионни предавания води директно до затъпяване на човека. Повече от четвърт век учени, ръководени от Кристин Яф, са следели за здравето на над 3000 души, на възраст от 18 до 30 г. Те са оценявали равнището на тяхната физическа активност и времето, което те са прекарвали пред телевизора. След завършване на проучването на участниците в него са били направени тестове за оценяване на познавателните им способности – скоростта на техните реакции, вербалната им памет и способността им за целенасочена дейност. Най-сериозни увреждания на когнитивните способности са установени при тези, които на младини са прекарвали пред телевизора повече от три часа на ден. Това се е отразило най-вече на способността им да използват своите знания и навици за достигане на цели, които си поставят. Изводът, който правят учените: телевизора наистина е инструмент за тотално затъпяване.

А ново изследване, което е осъществено от най-големият център за проучване на здравето  Biobank, за което разказва Daily Mail, установява: опасността от редовно и продължително гледане на телевизия досега е била подценявана. Ако я гледаме повече от два часа на ден, то риска от инфаркт или инсулт, както и от поява на онкологични заболявания  стремително започва да расте.

Една от причините за това е, че хората са склонни да съчетават гледането на телевизия с похапване. Другият фактор, който крайно негативно се отразява върху, здравето на телевизионния зрител е, че колкото повече време е пред екрана, толкова по-малко време му остава за физически упражнения. Изследователите посочват и още един фактор: синята светлина, която излъчва телевизора, води до нарушения на съня.

В проучването на  Biobank са взели участие над 500000 души, на възраст от 37 до 73 години. Те са били наблюдавани за това, колко време отделят средно за гледане на телевизия. Така е бил направен извода, че при тези, които са по-дълго заковани пред екрана, риска от инфаркт и инсулт, следователно и от преждевременна смърт рязко се увеличава. При тях е много по-вероятно в сравнение с негледащите телевизия да се появи и раково заболяване – най-вече рак на дробовете. Точно е установено, че ако хората гледаха телевизия по-малко от два часа на ден, то с 8 на сто щяха да намалеят смъртните случаи заради сърдечно-съдови заболявания и 5 на сто от леталните изходи поради други причини.

https://i0.wp.com/tecnologia21.com/wp-content/uploads/2020/04/netflix-gratis.jpg?w=640&ssl=1

Само един час разходка на ден вместо гледане на телевизия съкращава риска от преждевременна смърт с над 10 на сто. Експертите, осъществили това интересно проучване са категорични: времето, загубено за гледане на телевизия е свързано с много негативни за здравето на човека последици. Колкото по-малко е то (а най-добре е въобще да не се гледа телевизия!), толкова по-здрав ще е човек.

Според данни на различни изследователски агенции ние българите гледаме най-много телевизия в сравнение с всички останали жители на нашия континент – над 4 часа на ден. Над една трета от сънародниците ни през почивните дни  посвещават още повече време на телевизора – до 6 часа на ден. А един от всеки осем българи прави това и през делниците.

Пандемията от коронавирус увеличи гледането на телевизия у нас. В последните месеци бе поставен дори рекорд – милиони българи се взираха в телевизионния екран повече от 6 часа и 20 минути на ден. Така бяха надминати най-добрите резултати, измерени по време на новогодишни вечери през 2014 и 2016 г.

Добре е да си даваме сметка за опасността, която ни носи телевизията. Тя е не само кутия за нашето вдиотяване, а си е направо средство за съсипване на здравето ни. И затова, ако държим да ни има още много години на този свят и не в ролята на пациенти, а на енергични, динамични и свежи образи, е най-добре да забравим въобще за съществуването на телевизията.

Нищо няма да загубим от това – само ще спечелим.