Не постъпвайте така с тях – та те са нашите деца!

Не постъпвайте така с тях – та те са нашите деца!

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е article-2195896-0B6041EF000005DC-761_1024x615_large.jpg

В супермаркета съм. Пред мен млада жена, а до нея момиченце – някъде около 5-6 годинки. Количката на майката е пълна догоре с лъскави пакети и бутилки. Опашката е дълга. Така и така ще скучая и решавам да разгледам с какви продукти е натоварена тяхната количка. Е, точно тези, които обикновено купува средностатистическия българин: вакумирани колбаси, кутии с майонеза, няколко различни вида сладкиши, пакети с чипс, лъскави бонбони, три кутии с плодови сокове, две големи бутилки Кока-Кола…
Заглеждам се в момиченцето. Много чаровно, но пълничко. По-точно твърде възпълничко. Едва се въздържам да не запитам майка му, по каква причина е решила да му създаде допълнителни здравословни проблеми, като е препълнила кошницата с тези токсични продукти и напитки.
Но не я питам – някак си некрасиво ще е. А и двете са в прекрасно настроение, що да им го развалям с наглостта си?
Все по-често наблюдавам подобни ситуации – хора, които излизат от супермаркети с колички, пълни с неща, които един що годе грамотен човек не би се осмелил да докосне. Хайде, възрастните сами носим отговорност за поведението си, но какво са виновни децата, та родители, баби и дядовци да постъпват така с тях?

Защото всеки от тези лъскави, красиви, шумолящи пакети крие в себе си бомбата на затлъстяването. Учени, които изследват този проблем подчертават, че излишните килограми и затлъстяването при малките деца непосредствено ги заплашва със сърдечносъдови заболявания и диабет. Били са наблюдавани 5700 здрави деца на възраст между 2 и 6 години, които са посещавали педиатри в Рим. От тях около 10 на сто са страдали от затлъстяване. В кръвта им били установени показатели, които са извън нормата – високо кръвно налягане, повишено равнище на холестерола, на захарта в кръвта… Една трета от изследваните деца са страдали от затлъстяване на черния дроб – родителите би трябвало да знаят, че ако той боледува, то целия организъм страда. Същото изследване показало, че у пълните деца е нарушен метаболизма (думата е от гръцки произход и буквално означава “смяна” или “превъртане” – обмяна на веществата). Благодарение на него клетките ни живеят. Ако децата много се движат, спортуват, то те го ускоряват и така топят килограми. Но ако не са физически активни, то те дебелеят.
Доказано е, че между раковите клетки и тлъстините в тялото на човека има пряка връзка. Излишните килограми “подхранват” клетките на злокачествени тумори. Заради тях у човека могат да се появат до 16 вида рак!

Епидемията от затлъстяване води и до това, че децата днес навлизат в периода на полово съзряване с пет години по-рано, отколкото преди век – свръхтеглото нарушава хормоналния баланс. През 1920 година при момичета половото съзряване е започвало на 14,6 години, а през 2010 година – на 10,5 години. Учени са установили, че ако детето на пет години е било твърде пълничко, то при него е понижено равнището на глобулина. Той се свързва с половите хормони андроген и естроген. В детството неговото равнище първоначално е повишено, но преди половото съзряване то пада. Хормоналните смущения, предизвикани от многото килограми, заедно с вървящите си с тях възпаления, довеждат и до ранно настъпване на половото съзряване. Само да не останете с представата, че това е маловажно нещо: точно ранното то заплашва децата ни с рак и други много опасни болести.
Никак не е маловажен този проблем, за да си затваряме очите пред него. А още по-тревожна е очертаващата се тенденция: Световната здравна организация прогнозира детското затлъстяване да е един от най-сериозните проблеми на общественото здравеопазване през нашия век. Ако през 1990-та година на планетата е имало около 31 милиона дебели деца, то сега над 40 милиона деца по-малки от пет години, страдат от затлъстяване. И само след няколко години се очаква тази цифра да надхвърли 75 милиона!
Основните причини за това са обездвижването на днешните деца, втренчването им в различни екрани, но най-вече изобилието от вредни храни в менюто им. Ако пренебрежително се отнесем към този проблем, то ние обричаме децата на риск от развитие на атеросклероза и хипертония, онкологични заболявания и диабет, включително и от появата на апное – спиране на дишането им по време на сън.
Хранене с истинска храна, в която доминират плодове и зеленчуци, напълно липсват токсични продукти и напитки и много движение – това е средството те да притежават нормално за възрастта им тегло.
И тогава децата ни ще са здрави.