Не от коронавирусът, а от тях трябва да се страхуваме!

Не от коронавирусът, а от тях трябва да се страхуваме!

https://onclinic.files.wordpress.com/2018/10/minuman-berenergi.jpg?w=640

Темата за коронавирусът привлича като магнит погледите на милиони хора.  Като нищо тази дума може да се окаже  и тазгодишният лидер в класацията на търсачките в мрежата. Не случайно много от големите сайтове, включително специализираните в областта на медицината,  вече ни предлагат свежа информация по часове за това, докъде е стигнал коронавирусът в пътешествнието си по света. От тях можем да узнаем, че вече е започнало устойчиво снижаване на числото на заразените от коронавируса. Както и да научим новото му  име, което му даде Световната здравна организация: COVID-19 (corona virus disease 2019 – заболяване, което е причинено от коронавирус 2019).

Но втренчени в цифрите за броя на заболелите, за градовете, в които е въведено своеобразно военно положение заради коронавируса, ние забравяме, че има далеч по-опасни неща от него, с които всекидневно се тровим. Сред тях са и любимите най-вече на децата и младите хора енергийни напитки. Изследователи от Тексаският университет са категорични: една изпита кутийка от тях увеличава риска от инфаркт! Причината за това е, че тя ограничава притока на кръв към нашите органи. Ето защо в продължение на 90 минути след изпиването на кутийка енергийна напитка, рязко се увеличава риска от сърдечен пристъп и инсулт. Тяхно проучване е показало, че вътрешният диаметър на кръвоносните съдове се съкращава почти два пъти! Негативният ефект е обусловен от съставки в енергийните напитки – кофеин, таурин, захар, разни треви и др.

Но с това далеч не свършват опасните последици за любителите на тези напитки. Те твърде лошо се отразяват на стомаха, нервната система и сърцето на човека. В състояние са да предизвикат смъртоносни сърдечни разстройства. Скоростта, с която сърцето се възстановява след всяко съкращение, се променя четири часа след изпиването на кутийка с тази напитка. Причината за опасните нарушения в ритъма на сърцето са резултат от комбинация на съставките, от които се прави напитката. Повишава се и кръвното налягане.

И френският учен проф. Милу-Даниел Дрики твърди, че енергийните напитки са в състояние да предизвикат много сериозни проблеми на сърдечносъдовата система на човека. Те могат да доведат до сърдечна аритмия, хипертония, инсулт, инфаркт и внезапна смърт. Освен това е възможно да възникнат психични и нвеврологични заболявания. Своите изводи той подкрепя с резултати от сериозни проучвания. Проф. Дрики е категоричен: енергийните напитки са абсолютно неприемливи по време или след сериозни физически натоварвания! А, ако те се вземат заедно с алкохол – което е масова практика по родните дискотеки и заведения например, това стимулира употребата на още повече алкохол и води до срив на сърдечно съдовата система.

Сериозната опасност, която те носят за здравето най-вече на децата, накара британското правителство да въведе забрана за продажба на енергийни напитки на тях. В страната не се продават марки като Red Bull и Monster на деца до навършване на 18 г.

Енергийните напитки у нас са едни от най-консумираните – вече ги пият както невръстни хлапета, така и зрели хора. Харчат се в дискотеки, фитнес зали, в мигове на отдих и на напрежение. Представата на много хора у нас е, че те зареждат с енергия – оттук и названието им: енергийни напитки. А без нея, както знаем не сме в състояние нищо да свършим.

За децата е абсолютно противопоказно да пият от тези токсични напитки. Но те са опасни и за възрастни хора – при пиещите ги започва стремително да расте вероятността от развитие на метаболичен синдром. Става дума за комплекс от нарушения, които водят до инфаркт и инсулт.

А и още нещо, за което не си дават сметка любителите на тези напитки: лъскавите кутийки, в които те се предлагат най-често, се правят от изключително опасния химикал бисфенол-А. Точно той с лекота прониква и в течността. По данни на корейски учени у хора, които пият напитки от кутии, концентрацията на този продукт се повишава с 1600 на сто! Точно бисфенол-А се сочи като причинител на мигрена, диабет, сърдечни пристъпи, рак…

Тези отровни за организма ни напитки се появиха сравнително неотдавна. Но невероятно агресивната им реклама ги направи свръхпопулярни и модерни. Годишните им продажби в света надхвърлят впечатляващата сума от 50 милиарда долара! За да продължават да растат техните производители хвърлят все повече пари за промиване мозъците на потребителите. А манипулацията им е фокусирана най-вече в социалните мрежи – там където непрекъснато са децата ни.

Излиза, че не от коронавирусът трябва да се страхуваме, а от собственото си невежество по отношение на това, с което се храним и което пием. И от безотговорността си по отношение на собственото ни здраве.

Или, ако перифразираме народната мъдрост – каквото сам си направиш, никакъв коронавирус не може да ти го стори!