Не количеството, а качеството им ни прави щастливи

Не количеството, а качеството им ни прави щастливи

Вероятно сте забелязали: с едни хора около вас ви е приятно, но с други е точно обратното – непоносимо. Хора, чиято професия е да изследват психиката ни обясняват това явление с енергията, която всеки един от нас излъчва към другите.

Проблемът е в това, че едни изпращат позитивна и ведра енергия, а други ни даряват негативни емоции, депресират ни. Затова, ако искаме да се чувстваме добре ще трябва да подбираме, доколкото ни е възможно хората, с които да общуваме. Ако те са качествени, когато са около нас ние ще добавяме към собствената си енергия и тяхна, както и обратното. Когато тя е позитивна ние ще се чувстваме добре и ще бъдем здрави и енергични.

Анализ на 58 проучвания, осъществени с участието на над 20000 души от 15 държави показва, че дали човещ ще е здрав или не, в голяма степен се определя и от хората, с които той общува. Социалната идентификация – чувството за принадлежност към определена  група, влияе не само на психичното, но и на физическото  здраве. Това се обяснява с подкрепата, оказвана ни от групата, към която принадлежим. Както и от целите, които тя формира у нас и помага за реализацията им.

Затлъстяването например, притежава признаци на инфекциозно заболяване. У човек, който редовно общува с хора с много излишни килограми, е по-вероятно да се увеличи и неговото тегло. Изследователи са анализирали влиянието на социалното обкръжение върху тялото на 1111 деца. Така са установили, че те е много вероятно да надебеляват, ако хората около тях са затлъстели. Основната причина за това са социалните взаимоотношения – те влияят и за формиране на вредни навици.

Картинката не може да има празен alt атрибут; името на файла е tehniki-raboti-s-obidami-16323.jpg

Една от причините за въздействието на обкръжението върху нас е, че ние често се доверяваме на мнението на другите повече, отколкото на собствените си инстинкти. И много лесно можем да попаднем под влиянието на други хора. Виновна за това е и еволюцията – заради „стадният си инстинкт“ ние несъзнателно копираме чуждо поведение и подценяваме личният си избор, който всъщност би трябвало да правим.

Изследване на учени от Международният университет във Флорида сред деца на възраст на 10 и 15 години установи: другарчетата съществено повлияват на интелекта им! Колкото по-умни са били приятелите на дете на 11 години, толкова по-интелегентно е ставало то, когато достигнело 15 г. Умните приятели в детството  мотивират децата да учат по-усърдно, от тях те  взаимстват знания и полезни навици.

Истината е, че мързеливи, инетрни, негативно настроени, безскрупулни, лоши хора съществуват. Образи, които  се движат по инерция на този свят, без желание да размърдват крайниците си, да се захващат с нещо, без амбиции, ентусиазъм в която и да е област. Песимисти, живеещи безцелно, чудещи се, с какво да запълват дните си. Допуснем ли ги до себе си, те като нищо могат да ни увлекат в своята зона на леност, дискомфорт и пълна безперспективност. И да ни натрапят вредните си навици – да пропушим, да започнем да злоупотребяваме с алкохол, да се храним с вредни храни, да се обездвижим, да слушаме чалга и т.н. А всичко това не способства за развитието ни – то ни дърпа назад и същевременно вреди на здравето ни.

Психолози от университета в Лийдс (Великобритания) наскоро публикуваха в списание Psychology and Aging резултати от свое проучване сред около 1500 души. Те са стигнали до извод, който малцина млади хора, растящи със смартфона и интернет могат да направят: огромният кръг от „приятели“ в социалните мрежи не могат в никакъв случай да заменят няколко близки хора в реалният живот. И още – за щастието е важно не количеството, а качеството на приятелите.

Ние се нуждаем от хора около себе си, от които да се възхищаваме и на които бихме искали да приличаме. Които ще ни стимулират и вдъхновяват. Хора, които ще видят потенциалът на нашите идеи и ще ни подкрепят в усвояването на нови знания, умения, навици, които са необходими за реализацията им. Ще ни вдъхват увереност, че ние можем и трябва да успеем. Ще ни изваждат от зоната ни на комфорт и ще ни мотивират да се развиваме, да правим нещата още по-добре, да постигаме повече.

Ето защо, ако хората около нас не ни дават, а съсипват енергията, която ни е необходима за да постигаме целите си, е добре да сменим обкръжението си. В наш интерес е да не се бавим с това.

Естествено, ако не ни е безразлично дали ще сме успешни и щастливи или не.