Не им пука, колко ще умрат – единствено важни са парите!

Не им пука, колко ще умрат – единствено важни са парите!

На 20 октомври „спящият Джо“, както с умиление в Америка наричат своят 80-годишен президент, поиска от Конгреса да му предостави нови  100 милиарда долара. Най-голямата част от тях – около 61 милиарда долара, ще отидат за продължаване на прокси войната, която САЩ и съюзниците му водят на украинска територия срещу Русия. За агресията на Израел в Газа се дават 14.3 милиарда долара и т.н.

Американският президент очевидно е особено привързан към киевският режим. От началото на руската специална операция в Украйна, неговата администрация е предоставила колосално количество въоръжения и боеприпаси на клоуна-президент Зеленски.  Досега той е получил помощ от САЩ за над 75 милиарда долара. И то въпреки нежеланието на все повече американци да  се дават пари на Украйна – проучване сочи, че  55 на сто от тях са категорично против продължаващото финансиране на Киев.

И те са напълно прави – милиардите долари, наливани в Украйна, се оказват пари, хвърлени на вятъра. На същото мнение са и все повече анализатори в САЩ и на Запад като цяло. Украйна е невъзможно да победи Русия е убеден  Тони Шафър – бивш аналитик от военното разузнаване на САЩ. Според него американската администрация на практика финансира и подхранва гибелта на Украйна. Истината е, че киевският режим няма никакви шансове да победи, колкото и пари да му бъдат дадени, твърди Тони Шафър. Времето на Украйна изтече и няма изгледи тя да си осигури важни териториални придобивки, отбелязва Фредерик Мертенс – стратегически анализатор от Хагския център за изследвания на сигурността.

А The National Interest стига до извод, че на Киев ще му се наложи да подпише договор за мир при условия, които никак няма да му харесат. Американската медия припомня, че в първите седмици след започване на руската операция, този мир е бил напълно реален и при това напълно удовлетворителен за Украйна. Но САЩ са забранили на Зеленски да подпише договор с Русия. И вместо това са ескалирали прокси войната си с нея. Те са заявили на Зеленски, че той ще получи всичко, което му е необходимо – въоръжения, боеприпаси, разузнавателна информация, обучение на войници и т.н. Именно САЩ са подтикнали украинският режим и към катастрофичното контранастъпление. Последиците от това са хиляди убити и осакатени украинци. На Украйна неизбежно ще и се наложи да приеме статут на неутрална държава, но с много големи териториални загуби и чудовищни човешки жертви, пише The National Interest.

Впрочем отчайващото положение на въоръжените сили на киевският режим вече се признава и от украински висши офицери. Популярната украинска медия „Страна“ цитира командирът на 3-та щурмова бригада „Азов“ – нациста Андрей Билицкий. Според него огромен проблем за украинската армия са невероятно ефективните руски разузнавателни дронове „Орлан“, хиляди от които вече са на разположение на руските военни. Те работят денонощно, често над неговата бригада „висят“ до 11 от тези дрона. „А това означава, че твоята артилерия не работи. Твоето настъпление на бронетехника или на по-големи групи, е невъзможно. Ти не можеш да доставяш боеприпаси, да провеждаш инженерни работи, да копаеш за защитни съоръжения“, твърди Билицкий.

Тези, а и много други експерти във военната област, са прави да предупреждават: Украйна няма шансове да победи своята съседка – Русия. Доказва го и широко рекламираното украинско „контранастъпление“: от 4 юни т.г., когато то започна с обучени и изцяло въоръжени от САЩ и НАТО  украински бригади, до 18 октомври са загинали над 90000 украински военнослужещи, унищожено е огромно количество военна техника, доставена от САЩ и съюзниците му. А след продължилите близо пет месеца сражения украинските военни не са могли да достигнат дори по първата отбранителна линия на руснаците.

Сега вече руските военни  са активните на целия фронт. Русия успешно мобилизира военното си производство, което осигурява на армията и не само достатъчно боеприпаси, но и нови, уникални и невероятно ефективни въоръжения. Руската армия разполага с резерв за водене на активни действия от над 300000 отлично подготвени и модерно въоръжени кадрови военнослужещи и доброволци. И всеки месец към тях се присъединяват нови десетки хиляди.

В тази ситуация всеки що годе разумен човек би се запитал: по дяволите, нима няма по-добри възможности за използване на тези 100  милиарда долара, вместо да се хвърлят за убиване на стотици хиляди хора? Още повече, че самата Америка  има предостатъчно свои проблеми за спешно решаване –инфраструктурата и е съсипана, мостовете и падат, непрекъснато катастрофират влакове. В дълбока криза е образованието на САЩ. А мизерията обхваща нови милиони американци. Проучване, осъществено от телевизионният канал ABC News и вестник The Washington Post показва: днес 44 на сто от американците са убедени, че материалното им положение рязко се е влошило в периода на президентството на Джо Байдън. Това е най-високият показател, достигнат в проучвания на двете медии за всеки президент  от 1986 г. досега.

Влиятелният The New York Times публикува обширен анализ, озглавен: „Защо толкова много американци умират?“ Вестникът пише, че заради медицински причини страдат почти всички американци. Ужасяващи са показателите по предозиране със синтетични опоиди и дрога, по сърдечно-съдови заболявания. С 15 на сто е увеличена детската смъртност в САЩ, майчинската смъртност е три пъти по-голяма, отколкото в другите богати държави, изключително високо е и равнището на смъртността при новородени. Все повече американци умират в катастрофи на пътя, в нещастни случаи в производството и в пожари. Сред 18 държави с най-високо равнище на доход по очаквана продължителност на живота Америка заема последно място. Става дума за реално национално бедствие, твърди друг американски вестник – The Washington Post. Мадията е категорична: САЩ търпят пълен провал в изпълнение на фундаменталната мисия на държавата – да запази живота на хората!

И все пак: защо богата Америка не инвестира тези нови 100 милиарда долара за да спаси свои граждани от бедност и смърт? А ще ги хвърля за да бъдат убивани и осакатявани стотици хиляди хора в Украйна, Газа и в други райони на света?

Отговорът е: защото това го изискват истинските господари на Америка – олигарсите от военно-промишленият комплекс (ВПК). За тях мисли „спящия Джо“, когато в речта си на 20.10. т.г. определи даването на нови милиарди долари на киевският режим като „разумни инвестиции“, които „ще принесат дивиденти на бъдещите поколения“ американци. Към воюващите държави ще се изпраща въоръжение от складове, това ще даде нови поръчки на производителите на оръжия в САЩ, американците ще имат високоплатени работни места и страната ще разцъфти, твърди президента.

По същество Байдън повтаря вече казаното преди него от Джеймс Таклет – боса на военната корпорация „Локхийд Мартин“ по повод на поредната война на Израел в Близкия Изток: безсмислено е да полагаме усилия да сдържаме израелците! Истинският смисъл е в „развитието на нашия индустриален комплекс. Има конфликти, които трябва да бъдат решени с оръжие и ние сме готови да предоставим тези оръжия”, честно признава Таклет.

Послушните управници на Америка изпълняват заповедите на собствениците на военни корпорации. Ето още едно доказателство за това. След като Израел пристъпи към операцията си за избиване на палестинци в Газа, Държавният департамент на САЩ препоръча на своите дипломати да не призовават за мир. За това съобщи HuffPost. От тях се изисква да не правят публични заявления, че САЩ искат да видят по-малко насилие. Високопоставените американски бюрократи в изявления за медиите не трябва да използват фразите: „деескалация/прекратяване на огъня“, „прекратяване на насилието/кръвопролития“ и „възстановяване на спокойствието“. И американските дипломати стриктно следват указанията – те избягват да обсъждат прекратяване на огъня. Дори шефът на Държавният департамент Антъни Блинкен отстрани и замени свои пост в Х (бившият Twitter), в който  споменаваше призивите на Турция за прекратяване на огъня в Газа.

Дреме им на американските вождове, че там израелците вече са убили близо 5000 души и около 15000 са пострадали. При това броят на жертвите, ранените, осакатените, сред които и много деца нараства с всеки изминат час. Но това е факт, без никакво значение за американските управници.

Защото на тях им е поставена друга основна задача – да максимализират печалбите на ВПК на САЩ.