Храната, която ни пази и от коронавирус!

Храната, която ни пази и от коронавирус!

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1528313/pub_5e9562b70ff3ce2ef6446153_5e9562c22c5f1a7bf474f8eb/scale_1200

Италия забрани на хора до 60 годишна възраст да бъдат ваксинирани с продукта на AstraZeneca. Това се случи защото 18-годишно момиче почина от тази ваксина. След като и е била поставена тя е получила кръвоизлив в мозъка и тромбоза в коремната кухина. Сега около милион италианци, които чакат втората доза ваксина на AstraZeneca, ще бъдат инжектирани с продукт на Moderna или Pfizer. Но дали те вършат работа и не заплашват здравето на ваксинирания – по-рано или по-късно, все още няма категорични доказателства. Сигурно е, обаче, че има случаи на починали след ваксиниране и с тях.

Но има и друг проблем: коронавирусът се адаптира към всеки опит да му се противодейства с продукти на фармацевтичната индустрия. При това всяка следваща негова мутация го прави още по-заразен и устойчив на съществуващите ваксини. Службата за обществено здраве на Англия (Public Health England – PHE) съобщава, че вариантът „Делта“ (индийският) на Ковид-19 е с 64 на сто по-заразен от „алфа“ (британският). И ваксините са много по-малко ефективни срещу него. Повече от 90 на сто от новите случаи на Ковид-19 във Великобритания вече са на вариант „Делта“, който е по-заразен и на открито.

Фармацевтичната индустрия се оказва безпомощна пред пандемията от коронавирус. Единственото, в което засега наистина успяват собствениците на големите корпорации в нея и на аптечните вериги, е да трупат невероятни печалби – там вече се появиха нови мултимилионери, а дори и милиардери. За тази година, откакто съществува пандемията, какви ли не „ефективни“ лекарства ни пробутваха щедро заплатените манипулатори на служба на БигФарма – от хлорохин до ремдесивир. И всички те се оказаха не просто неработещи, но и твърде опасни за този, който ги приема. Ето защо може да сме сигурни, че ако химията ни предложи утре ефективен лек против Ковид-19, то може да не се съмняваме: спасявайки ни от него, той ще увреди други наши органи. Просто така си работят лекарствата, създавани от фармацевтичната мафия.

Какво е решението тогава? Да се доверим на природата и на храната, която тя ни предлага. Най-ново проучване, за което съобщава медията EurekAlert, показва: ефективни против коронавируса са Омега-3 мастните киселини, които притежават мощно противовъзпалително въздействие. Ако те не достигат в организма на човека, то близо четири пъти се увеличава риска от неблагоприятни резултати, включително и  смърт при заразяване с Ковид-19. И обратното – по-високото равнище на Омега-3 в кръвта на човека определено намалява опасността от тежко развитие за заболяването и смърт  от коронавирус. Това е първото по рода си научно проучване, което показва: има непосредствена връзка между  равнището на Омега-3 мастните киселини  в кръвта на човека и смъртността от коронавирус.

https://i0.wp.com/fb.ru/misc/i/gallery/10441/2612766.jpg?w=640&ssl=1

Известно е, че Ковид-19 засяга носната лигавица, стомашно-чревния тракт, очите, нервната система, белите дробове. Но и тук много важно е дали „зареждаме“ достатъчно организма си с Омега-3. Друго изследване,  осъществено от LSU Health, сочи: биоактивни съединения от Омега-3  спират проникването на вируса в клетките, предпазват мозъка и ретината на окото. Те намаляват способността на протеина на коронавируса да се свързва с рецепторите и да навлиза в клетките. И в същото време предизвикват производството на защитни, противовъзпалителни протеини, които противодействат на увреждането на белите дробове.

За съжаление, организма ни не изработва  Омега-3 – той не се синтезира самостоятелно от него. Трябва да си го внасяме отвън. И най-вероятно лекаря,  който бихме потърсили за съвет как да си ги осигурим, ще ни препоръча хранителни добавки. Но ще ни спести информацията колко опасни са те за други системи на нашия организъм.

Но има и друг, напълно безопасен източник на Омега-3: природата. Тя ни предлага вкусни и изключително полезни и с богатото си съдържание на Омега-3 храни. Това са яйца, мляко, бобови храни, семена от тиква, лен, чиа, слънчоглед…

Сред най-полезните храни е рибата и защото съдържа жизненоважните за нас Омега-3 ненаситени мастни киселини. Другият продукт, който всеки ден трябва да е на трапезата ни, независимо от сезона, са орехите. Те  съдържат много липтиди, витамини (А, Ф1, В2, В6, Е), източник са на магнезий, цинк, мед… И най-вече ни доставят така необходимите ни по време на пандемията, Омега-3 мастни киселини. За мен поне, най-добрата храна, с която трябва да започва нашия ден, са шепа орехи и малко мед.

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1911932/pub_5cb83fdb7188ef00b236e587_5cb8445a43fdf300b2a52ba2/scale_1200

 „Глобална тежест на заболяванията“ – така бе наречено сериозно научно проучване, резултатите от което публикува най-авторитетното медицинско издание The Lancet, стига до извода: причината за всяка пета смърт в света е неправилното хранене! То съкръщава продължителността на живота на все повече хора в света и у нас. Само недостигът на ядки и семена на трапезата годишно отнема живота на над два милиона души. Най-новите проучвания за значението на храната за защита от Ковид-19, са поредно доказателство за това, колко верни са тези изводи.

Една от любимите ми сентенции, която често цитирам в сайта, е на великият мъдрец и лечител Хипократ (460-370 г.пр.н.е.). Той е казал: „Храната е твойто лекарство, лекарството е твойта храна“. Бащата на медицината е знаел, че майката Природа се е погрижила за своите създания и в естествени продукти е скрила всичко онова, което ни е нужно за да бъдем здрави. Самият Хипократ е доказателство за верността на тази своя „рецепта“. Неговите съвременици са си отивали от света недостигнали дори и 30-40 години. Основната причина за преждевременната им смърт е била невежеството им – те не са похапвали полезни храни и са прекалявали с вредните. Самият Хипократ не е познавал болести и е починал на немислимата по онова време преклонна възраст – 90 години.

Добре е по-често да се сещаме за мъдрата сентенция на бащата на медицината Хипократ. И  тогава няма да имаме нужда от продуктите на фармацевтичната индустрия.

Просто ще бъдем здрави.здравето