Неуловим, но смъртоносен: влакът на възмездието

Неуловим, но смъртоносен: влакът на възмездието

Тя е най-голямата по територия държава в света: общата дължина на границите и е 57946 км.  Нейни комшии са 18 държави –12 на нашия континент и 4 в Азия. Освен това има граница със САЩ при Беринговия пролив и с Япония при Южнокурилския пролив. Това обяснява защо Русия е  сред първите три държави с най-развит железопътен транспорт – той обхваща общо около 121000 км. По степента на неговата електрификация Русия е на първо място в света.

В началото на 80-те години на миналия век САЩ започват да разполагат ракети със средна далечина на действие – MGM-31  „Пършинг“ в тогавашната ФРГ и други държави-членки на НАТО. Възниква реална заплаха за съветски междуконтинентални ракети, разположени в шахти. В отговор съветски конструктури предлагат необичайно решение: да се използва развитата жп-мрежа и мощни ракети да се разположат в жп-композиции. Маскирани като обикновен жп-транспорт те ще станат неоткриваеми за врага. А това означава, че оръжието на възмездието неминуемо ще унищожи всеки противник, който си позволи пръв да нападне Русия. Подобна заплаха е била достатъчна за да охлади твърде разгорещени глави на политици и генерали от САЩ и съюзниците им в НАТО.

Така се появява бойният железопътен ракетен комплекс (БЖРК) „Молодец“ , който няма аналог в света.  Името му идва от специално създадената за него ракета РТ-23УТТХ „Молодец“  (SS-24 Scalpel по класификацията на НАТО). Във всеки влаков състав са се намирали по три пускови установки с ракети, система за осигуряване с команден пункт и  обслужващи екипи. Първият влак е поставен на бойно дежурство през 1987 г. През следващата година са разгърнати общо 15 пускови установки, а към 1991 г. – те вече са 12 влакови композиции. Или другояче казано в Съветския съюз едновременно по жп-мрежата на страната са пътували  36 смъртоносни балистични ракети.

Съветските инженери създават практически ново оръжие – ракета с  далечина на действие до 10000 км. Всяка една е носела по  10 блока с индивидуална насоченост, снабдени със средства за преодоляване на противоракетна отбрана. А мощността на една бойна глава е била 30 пъти по-голяма от ядрената бомба хвърлена от американците над Хирошима.

Да се различи „Молодец“ от обикновена товарна композиция практически е било невъзможно. За денонощие един влак е можел да измине около 1200 км, като се е движил в радиус от 1500 км от неговата основна база. Времето за изстрелване на ракета след подадена команда от която и да е точка на пътя, е било три минути. „Молодец“ е можел напълно автономно да патрулира в продължение на 28 дни.

Според руски военни, присъствали на изпитания на този БЖРК,  да се наблюдава изстрелване на ракета „Молодец“ е било невероятно атрактивно зрелище. След като получел команда „атомният влак“ спирал, а специални устройства премествали контактната мрежа. Покривът на вагоните се разтварял и контейнерите с ракети се изправяли във вертикално положение. След изстрелване ракетата подскачала на 30 метра, а после се включвал основният двигател и тя се устремявала към целта.

Впрочем и в САЩ през 80-те години се правят опити да бъде създаден „ракетен влак“ – т.н. проект „Миротворец“. Идеята е била да се построят 25 влака, всеки с по две тежки ракети. Но заради непреодолими за американците трудности от технически, технологичен и организационен характер, през 1989 г. работата по проекта е прекратена.

Появата на „Молодец“ предизвиква в САЩ истински шок – та в случай на ядрена война е било невъзможно да бъде открито и поразено това смъртоносно оръжие! В опит да намерят ефективно противодействие на него американците създават специална група от 18 шпионски спътника. Тяхната задача е била да идентифицират „Молодец“ по време на негово патрулиране. Но те нито веднъж не са могли да установят неговото разположение.

БЖРК „Молодец“ е снет от въоръжение през 2005 г., по договореност постигната преди това със САЩ. Неговите пускови установки са унищожени в присъствие на наблюдатели от НАТО. Сега демилитаризирани негови експонати могат да се видят в музеи в градовете Санкт Петербург и Толиати.

Днес в световни медии все по-често се коментира появата на наследника на „Молодец“ – новият руски БЖРК „Баргузин“. Той носи името на северо-източен вятър, който се появява на езерото Байкал. „Баргузин“ се разработва от Московският институт по топлотехника, който създаде и ракетите „Тополь“, „Тополь-М“, „Ярс“, „Булава“. Всеки влак ще бъде въоръжен с по 6 междуконтинентални балистични ракети, които ще са модификация на ракетите „Ярс“ с бойни глави с индивидуално насочване. Нито от земята, нито от космоса „Баргузин“ ще може да бъде разпознат сред стотиците летящи влакови композиции на руска територия. За разлика от атомните подводници например, той не се нуждае от специални възли за свързване с руския генерален щаб, нито от самолети-ретранслатори, които буксират 10-километрови антени. А мощността на ядрените ракети на „Баргузин“ е равна на тези, изстрелвани от подводниците – те са от един и същи тип. Появата на новия БЖРК окончателно ще направи напълно безполезна  системата за противовъздушна отбрана, разгърната от САЩ по света.

Очаква се „Баргузин“ да се включи в руските РВСН най-късно през 2027 г. Той ще допълни нейните разположени в шахти и подвижни ракетни комплекси със стратегическо предназначение.

Русия има защо да се притеснява за своята сигурност. Точно на нейните граници непрекъснато се реализират нови провокации от САЩ и НАТО. Американски бомбардировачи, предназначени да носят ядрени бомби, репетират атаки по руски градове в близост до нейното въздушно пространство. Военни бази плътно я обкръжават, подготвя се разполагане на носители на ядрени оръжия на разстояние от 150 км от руските граници. Това означава, че времето за достигане на руските градове от американските ракети силно се съкръщава и достига броени минути. При това САЩ започват и ускорена модернизация на ядрените си оръжия, чиято цел е осезаемо нарастване на тяхната мощ. Същевременно денонощно се обработва общественото мнение в САЩ и страните-членки на НАТО, в това число вече и у нас, за въображаема „руска заплаха“. Прави се всичко възможно да се демонизира тази велика славянска страна и се представи като „враг на демокрацията“.

Естествено, би било проява на тотална безотговорност, ако руските лидери и военни не следят внимателно това, което става близо до  границите им и не реагират адекватно, за да неутрализират заплахите.  Доказателство, че те предприемат необходимите мерки за защита на родината си, е работата по проекта за нов БЖРК. Неуловимият  и смъртоносен „Баргузин“  със сто процентова сигурност ще оцелее, ако противника нанесе пръв ядрен удар върху Русия. За да последва неминуемото възмездие – той тотално да унищожи агресора и съюзниците му на тяхна територия.