Непробиваемият „чадър“

Непробиваемият „чадър“

https://i0.wp.com/cdn1.img.sputniknews-uz.com/img/07e4/0a/1e/15290020_10:-1:1920:1080_1920x0_80_0_0_bfd72ad34621d5b09ec13d77e7b970a8.jpg?w=640&ssl=1

В края на месец май бяха проведени поредни успешни изпитания на противоспътникова хиперзвукова ракета, предназначена за най-новата руска система за противоракетна отбрана (ПРО) – А-235. На Запад я обозначиха с инициалите PL-19, а нейните създатели  я нарекоха „Нудоль“ – на името на малка река в Московска област.

Става дума за най-ефективното средство, познато сега за поразяване на междуконтинентални балистични ракети и военни околоземни космически обекти. Заради стратегическо значение за отбраната на Русия на А-235 „Нудоль“  информацията за нея е най-строго засекретена.

Новата руска система за ПРО трябва да замени на първо място  комплекса А-135 „Амур“, който сега защитава територия от около 486000 кв.км около Москва (т.н. централен промишлен район).  В интерес на истината „Амур“, който се появи в края на 90-те години, също успешно прехваща в автоматичен режим на действие не само ракети, но и спътници на ниска орбита.  Въоръжен е с противоракетата 53Т6 (НАТО я кодифицира като GAZELLE), която – независимо, че е въведена на въоръжение преди около две десетилетия, превъзхожда западните образци. Прехваща ракети и бойните им глави, които летят със скорост до 7 км/секунда на височина от 5 км до границата на близкия космос. За по-сигурно носи ядрен заряд.

Експерти определят А-235 „Нудоль“ като ешалонирана териториална система за противоракетна отбрана. Тя унищожава всякакви цели във въздуха – работи на близко, средно и далечно разстояние. „Нудоль“ без проблем достига и унищожава космически апарати, летящи на ниски орбити. А точно там работят огромната част от разузнавателните, навигационните и комуникационните спътници. Според американски експерти ще са достатъчни двайсетина противоспътникови ракети, за да бъде нанесена непоправима вреда на разузнавателните, навигационните и комуникационните системи на САЩ. Точно те са от решаващо значение за провеждане не само на военни операции, но и за нормалната работа на гражданската инфраструктура на страната.

Комплексът включва пускова установка, командно-изчислителен център, радиолокационна станция. Негов създател и производител е знаментият руски концерн „Алмаз-Антей“. Голямо предимство на „Нудоль“ е, че той е мобилен – за разлика от американската система за ПРО GMD, разполагана на стационарни пускови установки. Това му позволява да работи синхронно с друг уникален руски  зенитно-ракетен комплекс С-500 „Прометей“. Той не може да се сравнява  по мощност с „Нудоль“, но пък е универсален: унищожава бойни глави на балистични ракети, самолети, дронове, крилати ракети… Единствен на планетата е способен без никакъв проблем да прехваща и поразява хиперзвукови маневриращи цели. Работи основно на автоматичен режим. И тъй като също като „Нудоль“ е мобилен, двете системи са  невероятно ефективен екип.

https://i0.wp.com/warfiles.ru/uploads/posts/2019-02/1549288211__img_8398_fhdr.jpg?w=640&ssl=1

 „Нудоль“ не може да бъде сравнявана със сега съществуващите американски и натовски системи за ПРО. Става дума за съвършенно нов комплекс, който няма подобен на себе си в света. В Америка например, тепърва започват да създават своя система, способна да поразява обекти на околоземна орбита. Но ще им трябват няколко десетилетия, за да достигнат възможността на руската ракета-прехващач, с която е въоръжен „Нудоль“ – да уцелят и унищожат междуконтинентална балистична ракета на разстояние от 1500 км! С А-235 „Нудоль“  Русия ще е в състояние да контролира космическото пространство и да сразява при необходимост вражески спътници в близкия космос.

САЩ сега развиват военна концепция, наречена „Бърз глобален удар“, включително с използване на хиперзвукови средства от космоса. Това ще принуди Русия да прикрие с уникалния и изключително надежден  „Нудоль“  освен територията около Москва и други най-важни обекти в страната – зони, където са разположени ракетни шахти със стратегическо предназначение, промишлени райони, АЕЦ, транспортни възли и пр. И така да обезсмисли надеждите на САЩ да постигне победа с изпреварващ удар по нея.

Вероятно това обяснява и изключителният интерес, който сега САЩ и Запада проявяват към  А-235 „Нудоль“. Даже вече му измислиха и страховито определение: „убиец на спътници“.

В интерес на истината дефиницията им е точна, но при едно условие: спътници, които са активирани за агресия.