Неопределеността около Covid-19 нараства

Неопределеността около Covid-19 нараства

https://yandex.ru/images/_crpd/o1y5kj189/bcfb2arzS1/N6Ma2XG0iroLiK6vmijF_hVdipSpBG1hz3mAXnCDkV2bCFMsZitjgu4hph_MobfbML29CkO0vXDEnK1StPZ5pH_iFM5stsi_S4256OtwxLoLE4_CqFcmLpEpxkZ11IdE11heSjRrc86-e_t3z6e-xA

Неизвестността, свързана с коронавирусът в света става все по-голяма. Учени от Сингапурският университет за технологии и дизайн (SUTD), които прогнозираха преди няколко седмици идването на края на пандемията, сега се отказават от това свое твърдение. Според тях светът се намира в условия на изключителна неопределеност – ситуацията се развива и променя невероятно стремително. И затова всякакви прогнози и изводи много бързо губят своята актуалност.

И са прави – Евросъюзът предупреди своите членове за възможно начало на втора вълна на коронавирусът. Лотар Вилер – рководител на немският институт „Роберт Кох“, специализиран за изучаване на инфекционни болести, предрече втора и дори трета вълна на пандемията. Той е убеден: инфекцията ще се разпространява дотогава, докато от нея не преболедуват между 60 и 70 на сто от населението.

И май ще се окаже прав: властите в Южна Корея бяха принудени да върнат и ожесточат ограничителните мерки заради пандемията, които бяха отменени в в средата на април. Тогава президентът на страната Мун Дже-Ин заяви за окончателната победа над пандемията. Но сега всички клубове, барове, дискотеки в Южна Корея отново се закриват до 7 юни, след като там бяха установени многобройни нови случая на заболяване от коронавирус. Източник на разпространението на Covid-19 в столицата на Южна Корея се оказа 29-годишен младеж, който се е разходил из пет тамошни увеселителни заведения. Неговата безотговорност е създала проблеми за много корейци. Но освен в столицата, са открити заразени в коронавирус хора и в редица провинции на страната.

САЩ продължават устойчиво да държат първото място по брой на заразени с Covid-19. На 11 май там са установени общо 1368036 случаи на инфектирани, като в активна фаза на болестта се намират 1030911 души. От тях 16514 са в критично състояние. Равнището на леталност е почти 6 на сто (5.91%), а общият брой на починалите американци приближава 81000 души.

https://i0.wp.com/www.vecernji.hr/media/img/22/fe/367f971591b3e9e6728e.jpeg?w=640&ssl=1

Но това едва ли е краят на трагедията – в САЩ прогнозираната смъртност от  Covid-19 продължава да расте. Кристина Максурсис информира в медията Си Ен Ен за най-ново проучване на учени от Институтът за здравни показатели и оценка (IHME) към Университетът във Вашингтон. Те са моделирали ситуацията и прогнозират, че над 137000 американци ще умрат от коронавирус до началото на август тази година.

Самоизолацията и социалната дистанция засега са най-ефективното противодействие на коронавирусът, поне докато не бъдат изнамерени други ефективни средства. Но нищо не е еднозначно: когато мярата се надхвърли то се появяват други беди. Сега специалисти очакват нова епидемия след приключване на карантината – този път от самоубийства.

Slate.fr е популярна медия, която предлага аналитични статии, проучвания, коментари от областта на икономиката, политиката, международният живот, hi-tech и др. На нея се появи публикация на Климент Гилет – психиатър и журналист, който коментира стремително увеличаващият се брой на хора с неотложна мисъл за самоубийство в света. Според него много голяма е опасността епидемията от коронавирус да бъде сменена с епидемия от самоубийства. Гилет припомня, че пандемията от испански грип през 1918-1919 г. рязко е увеличила самоубийствата в САЩ. През 2003 г. епидемията от атипична пневмония е обусловила ръст от 15 на сто на самоубийствата сред хора на възраст над 65 г. Причината за това е обхваналият ги страх да не се заразят и да не станат бреме за семейството си.

В научното списание The Journal of Clinical Psychiatry се отбелязва, че  смъртоносните токсини на самотата и социалната изолация увеличават риска от смъртност, а тяхното въздействие е съпоставимо с вредите от затлъстяването или пушенето. По мнението на учени изолацията оказва непосредствено въздействие на мозъка на човека, особено на лица с суицидални наклонности. Прав е бил бащата на науката –  древногръцкият мислител Аристотел (385-323 пр.н.е.), когато е написал: човекът е обществено животно!

В едно от най-авторитетните медицински издания – списание The Lancet се отбелязва, че засилването на посттравматичният стрес и депресиите продължават до 3 години след епидемията. Това се проявява най-силно при хора, които са били поставени на карантина и медицинският персонал. А сегашните ограничения са несравнимо по-дълги от предишни. За ръста на психичните разстройства допринасят страхът да не заразиш близките и самия себе си, отсъствието на яснота в информацията, която предоставят властите, симптоми на самото заболяване. И разбира се, икономическата нестабилност, която съпровожда кризата.

Влиянието на Covid-19 на психичното здраве вече ясно се забелязва. Проучване сред 44000 белгийци, които са били на карантина един месец сочи, че значително са се увеличили в сравнение със значенията през 2018 г. тревожните и депресивните състояния – съответно от 11 на сто на 20 на сто и от 10 на сто на 16 на сто. Най-засегнати са се оказали жените и младите хора на възраст между 16 и 24 г. При тези, които са загубили работата си има повече депресивни разстройства (22 на сто) в сравнение с тези, които са я запазили (14 на сто).

https://i0.wp.com/j-your-fitness.torbara.com/images/news/news-7.jpg?w=640

Особено рискова е ситуацията в САЩ, където се очаква ръст на самоубийствата с огнестрелно оръжие. През март тази година американците са купили с 85 на сто повече пистолети и карабини, отколкото през март 2019 г. Според специализираното издание The Annals of Internal Medecine това са най-големите продажби на огнестрелно оръжие, които някога са били регистрирани в САЩ. Специалисти припомнят, че наличието на пистолет, карабина или автомат у дома увеличава десет пъти вероятността от използването му за самоубийство. Ние се явяваме общество, което се готви да преживее епидемия от самоубийства, предизвикана от Covid-19, прави извод списанието.

Ей такива неща се развиват около пандемията с коронавирусът. Наивно е да се надяваме, че тя бързо да отшуми – това просто няма как да се случи.  Трябва да сме наясно, че тепърва ни предстоят  срещи с многообразни и непознати изпитания, които тя ни е подготвила.

А това означава, че днес много повече от вчера трябва да полагаме грижи за себе си. От начинът ни на хранене, от спазването на социална дистанция и основни правила на лична хигиена, от активната ни спортна дейност в най-голяма степен ще зависи дали ще отговорим  адекватно на предизвикателствата, пред които тя ни изправя.

За да  съхраним не само физиката, но и психиката си.