Необходими са ни, защото те вероятно убиват Ковид-19

Необходими са ни, защото те вероятно убиват Ковид-19

https://avatars.mds.yandex.net/get-zen_doc/1587860/pub_5def892098fe7900b67af9c5_5def894911691d00b1a5dc95/scale_1200

Всеки си има любими храни и напитки. Едни се облизват само като чуят думата „пържола“, други пък са страстни фенове на гроздовата. А на мен сред любимите ми храни и питиета са черният шоколад и зеленият чай. И затова се зарадвах, когато научих за новото проучване на учени от  Държавният университет в Северна Каролина (наричат го още  NC State). Той е основан през 1887 г. и е световно известен с високата си изследователска активност. Резултатите от проучването са публикувани в рецензираното научно списание Frontiers in Plant Science. А то е осъществено от професорът по биология на растенията и микробите  в NC State Де-Ю Се, който е родом от Китай.

Една от целите на лабораторните проучвания на проф. Се и неговите сътрудници  е да търсят и намират нутрицевтици в храни и лечебни растения. Ще ви припомня, че терминът „нутрицевтика“ е производен от две думи „хранене“ ((Nutrition) и „фармацевтични“ (Pharmaceutical). Или става дума за храни, които укрепват здравето  и притежават лечебни свойства (за профилактика или предпазване от болести). В конкретният случай екипът на проф. Се е търсил природни продукти, които възпрепятстват разпространението на коронавируса в човешкият организъм. Самият професор от много години изучава химическите съединения в зеления чай и някои други растения. Това му е позволило да установи, че флавоноидите в тях са в състояние да се свързват с ензимите (а това пък са молекули, които променят скоростта на биохимични реакции в клетката)  в коронавируса и му помагат да расте. В интерес на истината на науката отдавна е известно, че флавоноидите имат силно изразени антивирусни свойства. Благодарение на тях те вероятно са в състояние да забавят репликацията (удвояване на молекулите) на SARS-Cov-2, който причинява Ковид-19.

Проф. Се  и неговият докторант Ю Зу с помощта на компютърни симулации и лабораторни тестове са установили, че съединения в зеления чай, грозде мускадин (Vitis rotundifolia – сорт, който е много популярен в Северна Америка) и тъмния шоколад, са най-ефективни за инхибиране  (потискане) на коронавируса. Това те постигат, като блокират негов основен протеазен ензим. За съжаление, не съм експерт в тази сложна материя – това, което знам е, че протеазъма е голям белтъчен комплекс. И точно за неговото изучаване през 2004 г. трима учени-биохимици – Аарон Цихановер, Аврам Хершко и Ъруин Роуз получиха Нобелова награда за химия. Протеазите са много важни за здравето и жизнеспособността на клетките и вирусите.  Ако те са инхибирани, то тези клетки не могат да изпълняват ключови функции – като репликация например.

https://i0.wp.com/littletravel.ru/wp-content/uploads/2020/10/gettyimages-557050443-58adad893df78c345bb35063.jpg?w=640&ssl=1

Впрочем учени и от други университети и лаборатории, които изследват коронавирусът стигат до извода, че нито една негова част не е така уязвима, както основната му протеаза. Възбудителят Ковид-19 се нуждае от този фермент, който е известен като Mpro (или 3CLpro), за да стартира комплекса от репликации. Затова от изключително важно значение е основната протеаза на SARS-CoV-2 да бъде потисната (инхибирана).

Проф. Се с екипа си са решили да проверят как Mpro ще реагира, когато срещне различни растителни химични съединения, известни вече с техните мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Този фермент има част, която прилича на „джоб“ и когато той се напълни с флавоноиди, то протеазата губи най-важната си функция – на размножаване (репликация).  Или другояче казано процесът на инхибиране или деактивиране на тази протеаза довежда до смъртта на вируса.

Според учените за това активно помагат черният шоколад и мускадина. И, разбира се, зеленият чай, с който като китаец проф. Се е израснал и не може да си представи деня без него. Този чай  има пет тествани химични съединения, които се свързват с различни места в „джоба“ на основната протеаза на коронавируса и така буквално го смазват, за да инхибират неговата функция. Растенията използват тези полезни съединения, за да се предпазят от врагове и затова в техните листа и кожи тях ги има в големи количества.

Професор Се горещо препоръчва зеленият чай на всички свои приятели и ученици. Сега той подписва всеки имейл, който изпраща с фразата: „Останете със зелен чай за безопасност!“

Тази година, която ще свързваме завинаги с пандемията от Ковид-19 показа, че най-добре се справят с коронавируса хората от Азия. Напълно възможно е за това да допринася не само тяхната традиционна дисциплинираност и отговорност, но и любовта им към зеления чай. Неговата полза за здравето на човека потвърждават множество проучвания, правени през последните десетилетия. Благодарение на изобилието от антиоксиданти в него, той се оказва естествено противораково средство. Всекидневната му употреба намалява опасността от инсулт, укрепва сърцето, пази човека от диабет, а костите му от разрушаване, съхранява мозъка и т.н. Неслучайно в древен Китай зеленият чай е бил характеризиран като напитката на императорите.

https://i0.wp.com/candiland.ru/wp-content/uploads/2018/08/Polza-shokolada-dlya-organizma.jpg?w=640&ssl=1

Много добри думи могат да се кажат и за черният шоколад, който има буквално магическо въздействие върху организма ни. А причината за това са най-вече флафоноидите с техните антиоксидантни свойства, на които той е също богат. Според изследователи няколко блокчета истински черен шоколад имат близо четири пъти повече антиоксиданти от една слива или шепа брюкселско зеле. А точно те ни спасяват от образуване на тромбоцити в кръвта, които пък ни носят сърдечно-съдови заболявания. Антиоксидантите защитават клетките ни, повишават скоростта на обходния кръвен поток и нивото на кислорода в мозъка ни. Шоколадът изработва в организма ни хормона серотонин и така укрепва и имунната ни система, намалява хормоните на стреса и високата тревожност. Има проучвания, които сочат: само от редовното хапване на черен шоколад ние увеличаваме продължителността на живота си с още една година!

Затова трябва да сме благодарни на природата, че ни е подарила тези продукти. И спокойно може да обогатим съвета на проф. Се: за да сме здрави всеки ден трябва да намираме време за чаша зелен чай и няколко блокчета черен шоколад.

Тогава и вероятността да си имаме неприятности от евентуална среща с Ковид-19 определено ще е минимална.